EM i fodbold
Læsetid: 4 min.

Sportsvask og totalitære regimereklamer har gjort EM 2020 til det mest politiserede nogensinde

UEFA hævder, at sport og politik ikke bør blandes, til gengæld bliver EM 2021 kaldt det mest politiserede nogensinde. Aserbajdsjan, hvor Danmark spiller knald eller fald-kamp lørdag, er endnu et regime, som følger den internationale trend, hvor regimer ’sportsvasker’ for at opnå politisk kapital
Schweiz og Tyrkiet på banen under en EM-kamp på Det Olympiske Stadion i Baku, der er opført til en pris i omegnen af 4,1 milliarder kroner. UEFA har udpeget Aserbajdsjan til at være fodboldværter, til trods for at det kaukasiske regime ikke har nogen nævneværdig sportskultur.

Schweiz og Tyrkiet på banen under en EM-kamp på Det Olympiske Stadion i Baku, der er opført til en pris i omegnen af 4,1 milliarder kroner. UEFA har udpeget Aserbajdsjan til at være fodboldværter, til trods for at det kaukasiske regime ikke har nogen nævneværdig sportskultur.

Naomi Baker

Udland
3. juli 2021

EM har især udmærket sig som en dansk følelsesmæssig rutsjebanetur, en italiensk, fodboldmæssig renæssance, og så har fodboldkyndige nok iagttaget, at wingbackerne har præsteret ud over det sædvanlige. Men sportsstævnet har ikke udelukkende udspillet sig på plænen. EM har vist sig at være i særlig grad politisk.

Det ironiske er imidlertid, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, mener, at sporten bør være en apolitisk sfære.

UEFA skriver selv, at unionens mål er »at fremme fodbolden i Europa i en ånd af fred, forståelse og fairplay foruden nogen som helst diskrimination på basis af politik, køn, religion, race…«, samt at unionen »skal være uafhængig, politisk og religiøst«.

Ifølge UEFA’s reglement må politiske protester og signaler ikke udtrykkes i sporten, og UEFA påberåber sig således sportens politiske autonomi. Samtidig hedder det dog, at »fodbolden bør være en god borger i samfundet og den politiske verden«.

Men det er ikke så let at være apolitisk i en paneuropæisk union, der ikke bare består af EU’s 27 lande, men af 55 kulturer, som ikke nødvendigvis deler de samme demokratiske idealer.

Der har været rigeligt med politiske stridigheder; såsom i München, hvor det tyske fodboldforbund ville oplyse det olympiske stadion i regnbuens farver forud for en kamp mod Ungarn, der for nylig vedtog en lov, der forbyder skoleundervisning og reklamer, hvor der optræder seksuelle minoriteter. Det, mente UEFA, var en politisk provokation af Orbáns Ungarn. 

I Ukraine vævede fodboldforbundet »слава україні, слава героям« (Æret være Ukraine, æret være heltene) og silhuetten af Krim i nationaldragten. Hilsnen er et militært motto, og russiske politikere og Det Russiske Fodboldforbund var ikke sene til at klage til UEFA. Man havde egentlig accepteret slagordet, men som følge af klagen besluttede det europæiske fodboldforbund, at en sådan hilsen var »politisk« og altså ikke kunne bruges.

Frankrigs angriber Karim Benzema har også vakt harme i det franske højrefløjsparti Rassemblement National. Frankrigs træner Didier Deschamps havde ikke udtaget den fransk-algeriske Benzema siden 2015 som følge af en sag om en sexvideo og pengeafpresning, men Benzema blev igen udtaget i år, og det fik politikeren Stéphane Ravier til at kalde angriberen for »Français de papier«, en papirsfranskmand.

Også såkaldt sportsvask, et begreb for en politik ført af regeringer, som investerer milliarder af kroner i sporten, har vist sig ved det aktuelle paneuropæiske sportsstævne. Investeringerne køber politiske alliancer og kulturel kapital og associerer nationen med sportslige idealer såsom fairplay, der kan være med til at flytte fokus fra krænkelser af menneskerettigheder.

Og når Danmark lørdag skal spille knald eller fald-kamp, foregår det i Baku, Aserbajdsjan – et regime, som bruger sporten til sportsvask.

UEFA tillader sportsvask

UEFA har udpeget Aserbajdsjan til at være fodboldværter, til trods for at det kaukasiske regime ikke har nogen nævneværdig sportskultur. Aserbajdsjan har aldrig kvalificeret sig til et EM, og en aktuel placering på Det Internationale Fodboldforbunds rangliste som nr. 110 røber, at landets chancer er minimale.

Men Aserbajdsjan er et af de regimer, der har investeret rigeligt af aserbajdsjanske manat i sport og kultur, hvilket har bragt Det Europæiske Melodi Grandprix og De Ungdomsolympiske Lege forbi Baku, og nu altså ét af fodboldens guldkalve, EM.

Aserbajdsjan er et af de regimer, der bruger investeringer til sportsvask, i forsøget på at tage brodden af primært vestlig kritik af regimet. UEFA har nemlig tildelt aserbajdsjanerne æren, vel vidende at regimets præsident Alijev har arresteret oppositionspolitikere, chikaneret journalister og kritikere og torteret homoseksuelle aserbajdsjanere ifølge et hav af rapporter fra menneskerettighedsforkæmpere.

Et sigende eksempel på Aserbajdsjans sportspolitiske ambitioner er, at Alijev foruden at være præsident også er præsident for Aserbajdsjans Olympiske Komité.

Aserbajdsjans investeringer i sporten har også udmøntet sig i det stadion, der danner kulisse for den dansk-tjekkiske kvartfinale, Det Olympiske Stadion i Baku. Opført i 2015 til en pris på i omegnen af 4,1 milliarder kroner. At have et olympisk stadion var således vigtigt for Aserbajdsjans aspirationer om at afholde sportsstævner og sportsvaske regimets renommé.

Det er dog ikke kun Aserbajdsjan, der bruger EM til at sportsvaske.

Også Ungarn har investeret i sport, og især i fodbold, efter at Viktor Orbán atter blev ungarsk premierminister i 2010. Ifølge det ungarske fodboldforbund, Magyar Labdarúgó Szövetség, har Orbán postet milliarder af ungarske forint i sporten, og statens investeringer i sport er steget med 400 pct. Orbán har i 2021 bygget eller ombygget 32 fodboldstadions, heriblandt Puskás Arena, der blev opført i 2019 og har huset EM. Byggeriet af stadions har kostet 5,2 milliarder kroner ifølge det undersøgende, ungarske medie Átlátszó. Dertil har Orbán postet milliarder af kroner i ungarske fodboldakademier såsom Puskás Akademia.

Ikke bare fordi ungarerne stadig drømmer om 1950’ernes ungarske fodboldæra, hvor Ungarn forfriskede en ellers så konservativ sport, og hvor Ferenc Puskás regerede i Europa.

Orbán har også indset, at sport og politik er uadskilleligt, og at sportsvask kan gavne Ungarns politiske alliancer.

»Sport kan genrejse Ungarns selvrespekt‚« som Orbán i 2016 sagde om sportens politiske potentiale.

Også Qatars sportsvask er blevet en del af det europæiske sportsstævne, i og med at det statsejede Qatar Airways er storsponsor og har reklamer til alle EM’s kampe. Qatar har i ørkenstatens sportsstrategi skrevet, at sportsstævner kan hjælpe med »at løfte Qatars regionale og globale profil«. Qatars pludselige interesse i EM var altså forventelig. Ørkenstaten er ved at løbe tør for olie, og her er sporten en kærkommen chance for at sportsvaske sig til politiske alliancer og turisme.

Dertil er det statsejede, russiske oliefirma Gazprom blandt de 12 officielle hovedsponsorer for EM lige som TikTok, en kinesisk app og socialt medie til deling af korte videoer. Aserbajdsjan, Ungarn, Qatar og Rusland har for alvor vist deres sportspolitiske ambitioner ved dette års VM. 

Det mener også idrætshistoriker og analytiker Stanis Elsborg fra Idrættens Analyseinstitut, som forsker i samspillet mellem sport, politik og national identitet. Analytikeren sagde for nylig til sportsmediet Mediano:

»EM 2020 er det klart mest politiserede nogensinde.«

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Husker jeg helt forkert? Men det vel fordi Aserbadsjan vandt et Melodi Grand Prix, at det kom dertil.

Der har altid været mange penge involveret i, hvor diverse blev placeret. Det helt utålelige er, når det sker i lande, der ganske simpelt ikke hat et brugbart klima. Når det sker, viser det korruptionens stygge ansigt.

Tommy Clausen

Sporten er korrupt, sport er for magthavere, folket, pøblen, elsker at se gladiator kamperne. Så længe kamperne afløser hverandre , er folket pasiveret, og magthaveren (Diktatorn) kan gøre hvad han vil., og penge vil strømme ind.