EM i fodbold
Læsetid: 4 min.

Sportsvask og totalitære regimereklamer har gjort EM 2020 til det mest politiserede nogensinde

UEFA hævder, at sport og politik ikke bør blandes, til gengæld bliver EM 2021 kaldt det mest politiserede nogensinde. Aserbajdsjan, hvor Danmark spiller knald eller fald-kamp lørdag, er endnu et regime, som følger den internationale trend, hvor regimer ’sportsvasker’ for at opnå politisk kapital
Schweiz og Tyrkiet på banen under en EM-kamp på Det Olympiske Stadion i Baku, der er opført til en pris i omegnen af 4,1 milliarder kroner. UEFA har udpeget Aserbajdsjan til at være fodboldværter, til trods for at det kaukasiske regime ikke har nogen nævneværdig sportskultur.

Schweiz og Tyrkiet på banen under en EM-kamp på Det Olympiske Stadion i Baku, der er opført til en pris i omegnen af 4,1 milliarder kroner. UEFA har udpeget Aserbajdsjan til at være fodboldværter, til trods for at det kaukasiske regime ikke har nogen nævneværdig sportskultur.

Naomi Baker

Udland
3. juli 2021

EM har især udmærket sig som en dansk følelsesmæssig rutsjebanetur, en italiensk, fodboldmæssig renæssance, og så har fodboldkyndige nok iagttaget, at wingbackerne har præsteret ud over det sædvanlige. Men sportsstævnet har ikke udelukkende udspillet sig på plænen. EM har vist sig at være i særlig grad politisk.

Det ironiske er imidlertid, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, mener, at sporten bør være en apolitisk sfære.

UEFA skriver selv, at unionens mål er »at fremme fodbolden i Europa i en ånd af fred, forståelse og fairplay foruden nogen som helst diskrimination på basis af politik, køn, religion, race…«, samt at unionen »skal være uafhængig, politisk og religiøst«.

Ifølge UEFA’s reglement må politiske protester og signaler ikke udtrykkes i sporten, og UEFA påberåber sig således sportens politiske autonomi. Samtidig hedder det dog, at »fodbolden bør være en god borger i samfundet og den politiske verden«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Husker jeg helt forkert? Men det vel fordi Aserbadsjan vandt et Melodi Grand Prix, at det kom dertil.

Der har altid været mange penge involveret i, hvor diverse blev placeret. Det helt utålelige er, når det sker i lande, der ganske simpelt ikke hat et brugbart klima. Når det sker, viser det korruptionens stygge ansigt.

Tommy Clausen

Sporten er korrupt, sport er for magthavere, folket, pøblen, elsker at se gladiator kamperne. Så længe kamperne afløser hverandre , er folket pasiveret, og magthaveren (Diktatorn) kan gøre hvad han vil., og penge vil strømme ind.