Interview
Læsetid: 10 min.

Taiwans udenrigsminister: »Taiwan står ved frontlinjen og kæmper for at stoppe en autoritær fremmarch«

Kina tolererer ikke demokrati og er blevet meget mere aggressiv, siger Taiwans udenrigsminister, Joseph Wu, i et interview med Information. Styrkeforholdet mellem USA, Taiwan og Kina har rykket sig. Det ved alle parterne – derfor får Taiwan-strædet igen stor international bevågenhed
»Hvis det internationale samfund ikke støtter Taiwan, når Kina øger truslerne og agerer mere aggressivt, vil den kinesiske reaktion være at presse Taiwan endnu mere både politisk, diplomatisk og militært,« siger Taiwans undenrigsminister Joseph Wu i et interview.

»Hvis det internationale samfund ikke støtter Taiwan, når Kina øger truslerne og agerer mere aggressivt, vil den kinesiske reaktion være at presse Taiwan endnu mere både politisk, diplomatisk og militært,« siger Taiwans undenrigsminister Joseph Wu i et interview.

Anne-Rose Wang

Udland
7. juli 2021

Set fra Taipei er verden ved at blive opdelt i to. En fri og demokratisk – og en autoritær. Over en videoforbindelse fra sit ministerium trækker Taiwans udenrigsminister Joseph Wu de store linjer op, som han ser dem.

»Det autoritære fører krig mod det demokratiske, og Taiwan står ved frontlinjen og kæmper for at stoppe en autoritær fremmarch. Vi kan se truslen og vil forsvare os selv og vores territorie, men vi kæmper også for opretholdelse af demokratiske frihedsprincipper,« forklarer han. Truslen, han beskriver, kommer fra Kina. Den bliver ført an af Kinas Kommunistiske Parti og er tæt knyttet til de historiske omstændigheder, der siden midten af sidste århundrede har defineret forholdet mellem Folkerepublikken Kina og Taiwan. I alle de år har kommunistpartiet gjort krav på Taiwan.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

kina tolererer ikke "demokrati" hvis det medfører pengemagt, og USA tolererer ikke demokrati hvis det medfører "socialisme" for så kan pengemagten jo lide tab af magt.
men ingen lande har faktisk reelt demokrati i praksis, og heller ingen lande ægte socialisme i praksis,
jeg tolererer ikke fjendebilleder (uanset hvad man baserer dem på) som kun kan skade samarbejdet imellem lande, og gøre mulige venner og samarbejdspartnere til fjender,
og dermed skabe rum for militarismen som er entydigt skadelig,
både "demokrati" og "socialisme" har jo gode, men også dårlige sider, konkurrence derimod er klart dårligere end samarbejde.
vi ser alle alt for mange splinter og overser alt for mange bjælker.

Espen Bøgh, lars pedersen, Hanne Utoft og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Alle lande, der har tilsluttet sig og er blevet medlem af FN, har skrevet under på FN-Pagten og dermed Artikel 1 stk. 2, der bakker op om 'folkenes selvbestemmelsesret.'
Denne ret gælder naturligvis også for folkene på Taiwan, i Tibet og i Hong Kong!

Ib Gram-Jensen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Erik Karlsen, Arne Albatros Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Ja Olaf, og Hviderussland, Saudi- Arabien samt en hel masse andre slyngel stater. Ikke at forglemme de arme Kineser!

Det er absolut ingen tvivl om, at et fortsat mere selvsikker Kina, er under hastig udvikling i den forkerte retning. Og hvis man er i tvivl om, hvad det indebærer, at være på den forkerte liste hos kommunistpartiet, kan man jo blot se på, hvordan det officielle Kina helt åbent truer Sverige og Norge.

Og så kan man jo samtidig se på, hvordan Kina behandler Montenegro, hvor den tidligere serbisk-venlige regering indgik aftale om kinesisk bygning af motorvej, så de fine serbere i Belgrad kan komme til havet ved Bar. - Eller hvordan Kina brød alle aftaler omkring Hong Kong.

Der er ingen tvivl om, at Kina har blikket rettet mod Taiwan, og Kina har jo igen og igen fastslået, at dette er et vildfaret kinesisk land, som skal tilbage igen.

Problemet er, hvem der egentlig vil gøre noget for Taiwan, for verden har jo ikke vist lyst til at gøre noget for andre lande, der er i samme situation.

Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, N Mathiasen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Det er tankevækkende så lidt positivt de andre magter, Kina, Rusland og øvrige de udenfor de USA eller europæiske "sfærer" har at tilbyde verden for tiden. Hvor der er noget galt hos "os" ser det desværre ud til at være mange gange værre der.

Alvin Jensen

Ja, Tommy, og det gæller også i alle usas lydstater.

Jan Fritsbøger

jan henrik, jeg har faktisk meget svært ved at se at USA og for den sags skyld Europa har noget positivt at tilbyde verden, og at det er mange gange værre andre steder handler vist om at du/vi ser med "farvede" briller, men vi gør jo også alt vi kan for at se andres fejl, og for at være blinde for egen fejl,
vi du forbedre verden så begynd altid med din egen adfærd, i stedet for at fordømme de andres.

Jan Henrik Wegener

Den med at forbedre egen adfærd lyder jo på en måde rigtig, men jeg ser ikke at denduer så godt her.
Især fordi den kan ses som noget personligt, mens den er mere tvivlsom som et kollektivt bud( som f.eks. " du må ikke kritisere andre samfund før dit eget er perfekt.)
Men hvis det blot ses som noget individuelt hvorfor så diskutere det her, hvor de fleste næppe kender hinanden?

Dan D. Jensen

Lad nu ikke det "bedste" stå i vejen for det "næst-bedste" !

Tja, hvad er bedst "Pest" eller Kolera"?

Kinas krav på Øen Taiwan er vel ikke så forfærdeligt urimeligt, Taiwan blev jo først til i forbindelse med den flygtende Kejser, Chiang Kai-shek og hans soldater, da de tabte krigen mod Maos kommunister.

I dag står der amerikanske raketter på Øen, som uden tvivl kan sendes afsted mod Kina, hvilket Kina selvfølgelig ikke vil eller kan acceptere, - Ganske som da Amerika ikke ville acceptere russiske raketter på Cuba i 1960erne, for så tæt på Amerika ville de ikke have fjendens(russiske) raketter, og det vil Kina selvfølgelig heller ikke.

Ved Camp David aftalen / erne mellem Jimmy Carter, Yassir Arafat og Menachem Wolfovitch Begin fremgik det at man fra amerikansk side gerne så en 2-statsløsning, men ved afslutningen og pressemødet efter forhandlingerne, fremførte Menachem Wolfovitch Begin sit religiøse krav for semitterne om retten til Samaria og Judæa, som i fortiden - flere tusinde år forinden var beboet af semitter.

Områderne dækker over store deles af de områder som i dag ryddes og indtages af jøderne for at bebygge og bosætte sig i, og har gjort det i mange år.

Amerika ser blot til i forståelse, uden at gøre det klart det ikke er acceptabelt.

Kinas ret til øen, Taiwan er er ikke noget internationalt anliggende.

- NEJ, jeg bryder mig ikke om Kinas politik, men jeg bryder mig heller ikke særlig meget om Amerikas politik.

Ib Gram-Jensen

Det rimeligste turde vel være at lade Taiwans befolkning bestemme, om Taiwan skal bevare uafhængigheden eller blive en del af Kina.