Afghanistan
Læsetid: 9 min.

Taleban på fremmarch. Lokale fortæller om dyster undertrykkelse, selv om Taleban hævder det modsatte

Med vestlige militærstyrkers exit øjner Taleban den afgørende sejr. Siden maj har bevægelsen taget kontrol over mere end 100 ud af landets godt 400 distrikter – de seneste 28 på kun en uge. Vold og undertrykkelse af kvinder kendetegner stadig Taleban, siger lokale afghanere fra de områder, der er faldet, mens Taleban selv siger noget andet
I årevis har Taleban kæmpet svære kampe mod styrker støttet af udenlandske soldater. Indtil begyndelsen af maj i år, hvor de udenlandske styrker begyndte at trække sig ud af landet. Siden er snesevis af distrikter over hele Afghanistan faldet til den militante islamistbevægelse. Mere end 100 ud af landets godt 400 distrikter kontrolleres nu af Taleban.

I årevis har Taleban kæmpet svære kampe mod styrker støttet af udenlandske soldater. Indtil begyndelsen af maj i år, hvor de udenlandske styrker begyndte at trække sig ud af landet. Siden er snesevis af distrikter over hele Afghanistan faldet til den militante islamistbevægelse. Mere end 100 ud af landets godt 400 distrikter kontrolleres nu af Taleban.

Jim Huylebroek

Udland
6. juli 2021

HERAT – Piskestraffen blev eksekveret offentligt i byen Obe, der ligger lidt øst for Afghanistans tredjestørste by Herat. Men at den blev optaget på en video, som i løbet af foråret gik viralt, var en fejl. Det måtte den lokale talebandommer medgive. Talebans militære ledelse var rasende.

Da borgere i afghanske byer delte klippet på deres smartphones, blev de mindet om den dystre, afskyelige tid for tyve år siden, da den islamistiske bevægelse herskede i Afghanistan. På klippet ser man mænd med piske. De skiftes til at slå løs på kvinden, der krummer sig sammen for hvert nyt piskeslag. Indhyllet i sin burka er hun synligt forpint. Til sidst hører man hende skrige: »Åh Gud, jeg angrer!« Et publikum af mænd og drenge ser til. Flere filmer og fotograferer hendes afstraffelse med mobilkameraer.

Som den ansvarlige shariadommer forklarer, var problemet ikke selve afstraffelsen, men at den blev offentliggjort i april på et tidspunkt, hvor Talebans militsgrupper var ved at konsolidere deres kontrol over området.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvfølgeligt giver det nogle uheldige konsekvenser at trække de amerikanske soldater ud.
Men det er heller ikke holdbart at køre en krig i det uendelige. Et af problemerne er netop at den vestlig støttede regering har lænet sig tilbage, og har regeret i korruption og nepotisme med en vished om at USA havde deres ryg.
Tilstedeværelsen af udenlandske soldater og bombefly, samt regeringens korruption giver Taleban kraftfulde pointer til deres propaganda.
Derfor er det svært at forestille sig at de nogensinde kan overvindes, så længe USAs tilstedeværelse styrker deres rekruttering.
Talebans styre er nok hårdt og middelalderligt, men krige er ufatteligt dyre i blod og økonomiske ressourcer, der går direkte i lommerne på "war profiteers" og korrupte Afghanske politikere.

Og - når det kommer til stykket, er Taleban så ondere end USAs allierede Saudi-Arabien?

Lad os håbe at denne krig ikke erstattes af en endnu mere håbløs krig imod Iran.

Jeg kan tilføje en væsentlig pointe: At den afghanske regering ikke har ønsket at forhandle fred med Taliban, fordi det er til fordel for afghanske politikere at fortsætte en lukrativ krig der finansieres af USA. I sådan en krig er der uanede muligheder for at rage til sig, og for at få sine politiske fjender likvideret.
Derfor har USAs tilstedeværelse i sig selv umuliggjort en afslutning på konflikten.

Viggo Okholm

Et uhyggeligt dilemma med et folk der er fanget i et religiøst despoti uden mod til at bryde.
Tilsyneladende må der være nogen som fodrer disse galninge med våben , og så længe det er umuligt at få en dialog uden vold i baghovedet virker alt håbløst.
Desværre er alternativet til de galninge her ikke meget bedre.
I min optik er der vel kun en vej: forsøge en dialog med disse stereotyper og forsøg på en slags omvendelse. Hvad f... der gør disse mænd sådan er en gåde- kærligheden m.v. har da vist intet med kærlighed og fællesskab at gøre.

Vibeke Olsen, jens christian jacobsen og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

Men heller ikke denne fiasko vil hindre de vildførte i at følge den til hver tid siddende mærkværdighed i det hvide hus. Mange, mange døde, endnu flere sårede, flest civile som sædvanlig og INGEN fordele, udover for de, der har økonomiske i myrderierne.

Vagn Buch-Pedersen

Endnu en gang lidet et område efter en amerikanskledet krig under, at amerikanerne ikke sætter ind på at vinde freden, som den amerikanske general og udenrigsminister George C. Marshall gjorde en målrettet og vellykket indsats for i Europa efter 2. Verdenskrig. Amerikanerne havde en stor mulighed, da Afghanerne havde smidt russerne ud med våbenstøtte fra USA. Den amerikanske senator Wilson, som havde kæmpet en stor våbenstøtte igennem senatet argumenterede efter russernes tilbagestrækning kraftigt for at fortsætte en stærk indsats, men denne gang overfor civilsamfundet med skoler og uddannelse, demokratiudvikling og så videre, men det vandt ikke genklang. Og så kom Taliban, så fik Al Qaida og andre fanatiske muslimske grupper et fristed, og så kom krigen igen.
Og nu står Afghanerne endnu en gang tilbage med udsigt til et religiøstfanatisk voldsregime, styret af en førmiddelalderlig tankegang, svarende til, hvis vi her i landet baserede alt på fra hverdag til lovgivning på en lille gruppe fanatikeres fortolkning af Det Gamle Teatamente.

Vibeke Olsen, Arne Albatros Olsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar