Analyse
Læsetid: 6 min.

Tunesien var håbet efter Det Arabiske Forår. Nu står landet i en demokratisk krise

Tunesien står efter flere års udfordringer midt i en af de helt store kriser. Landets præsident har afsat premierministeren og suspenderet parlamentet i 30 dage. Politiske modstandere kalder det et angreb mod demokratiet
Tusindvis af mennesker strømmede ud på gaden, hvor der var jubelscener efter udmeldingen om, at landets præsident Kais Saied havde afsat premierministeren og suspenderet parlamentet i 30 dage.

Tusindvis af mennesker strømmede ud på gaden, hvor der var jubelscener efter udmeldingen om, at landets præsident Kais Saied havde afsat premierministeren og suspenderet parlamentet i 30 dage.

Ritzau Scanpix

Udland
27. juli 2021

Trods coronarestriktioner og 40 graders varme gik folk på gaden i hovedstaden Tunis og en række andre byer over weekenden. Endnu en gang udtrykte de utilfredshed med regeringens håndtering af coronapandemien og manglende evne til at få landet ud af de store økonomiske problemer. Nogle ville af med premierministeren og den siddende regering.

Sent søndag aften fik demonstranterne det, de ønskede. Landets præsident, Kais Saied, tonede frem på nationalt tv og annoncerede, at han havde afsat premierminister Hichem Mechichi og suspenderet parlamentet og medlemmernes beføjelser de næste 30 dage.

»Mange mennesker er blevet bedraget af hykleri, forræderi og røveri af folks rettigheder,« lød det fra præsidenten, der slog fast, at han ikke suspenderer forfatningen, men at der er tale om midlertidige foranstaltninger. Han vil nu være en del af den udøvende magt sammen med en ny premierminister, der vil blive udpeget snarest muligt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Wolfgang Mostert

En meget fin artikel. Bortset fra, at Ennahda ikke "sidder i dag på størstedelen af pladserne i parlamentet". Det er det største parti med 52 pladser ud af 217. Resten fordeles på de øvrige 19 partier, med Tunesiens Hjerte det næststørste med 38 pladser

Laue Traberg Smidt

Min baggrund er mange års ansættelse i det tunesiske udenrigsministerium og 6 års bopæl i landet.
Enahda var engang heltebilledet i historien om det tunesiske forår. Det er ikke længere tilfældet for de beskytter for mange af deres egne. Det sker bl a ved at forgylde parlamentsmedlemmer som påberåber sig immunitet efter rejste sigtelser om korruption. Engang havde Enahda ry for at være de fromme og rene, I dag fremstår de som beskyttere af korruption og idelige tiltalefrsfald når partimedlemmer har været for grådige.
Immunitetsbortfald er et enkelt led i de mange dekreter som man nu styrer efter og der kan vise sig at være det vigtigste.

Søren Kristensen

Afrika åbenbart bare ikke.

Tunesien havde først en ret god diktator i en menneskealder og siden en skidt en i en menneskealder. Det er altså mange år, Tunesien har lidt.
Forholdene er katastrofale, ved jeg fra min kæreste, der har familie der. Og det virker som det eneste rigtige at prøve noget helt andet. Men efter Nobels Fredspris efter det imponerende grundlovsarbejde vil jeg mene, at der skal mere til for at landet igen bliver et diktatur. Men hvor skal et anstændigt parlament og minister komme fra?
Måske bliver Tunesien nødt til at lave en Macron.