Portræt
Læsetid: 7 min.

Tunesiens præsident er gået fra et liv som juraprofessor til centrum for landets største politiske krise

Tunesiens 63-årige præsident, Kais Saied, var en undervurderet outsider under valgkampen til præsidentembedet for to år siden. Nu står han bag det, kritikere kalder et kup, ved at afsætte premierministeren og suspendere parlamentet i 30 dage. Information tegner et portræt
Tunesiens 63-årige præsident, Kais Saied, har små to år efter, at han blev indsat, gjort sig til centrum for den største politisk krise i Tunesien siden Det Arabiske Forår, efter han i søndags valgte at afsætte premierministeren og suspendere parlamentet.

Tunesiens 63-årige præsident, Kais Saied, har små to år efter, at han blev indsat, gjort sig til centrum for den største politisk krise i Tunesien siden Det Arabiske Forår, efter han i søndags valgte at afsætte premierministeren og suspendere parlamentet.

Fethi Belaid

Udland
2. august 2021

På en sidegade til hovedgaden Avenue Habib Bourguiba i centrum af Tunis lå Kais Saieds kontor, inden han blev valgt til præsident i efteråret 2019. Et mindre lokale med en meget simpel indretning. Et skrivebord med glasplade og en computer stod i midten af rummet.

I det ene hjørne var placeret et stort tunesisk flag, og på væggen ved siden af hang en plakat med et kort over Tunesien, hvor der på toppen var placeret to hænder, der holder en vægt.

»Jeg vil være præsident for alle tunesere. Jeg vil ikke behandle folk forskelligt. Alle skal være lige,« fortalte Kais Saied og pegede på plakaten. Han var netop gået videre til anden runde af præsidentvalget i landet. Til fotografernes glæde poserede han ved det tunesiske flag og begyndte at kysse det.

På dette tidspunkt var der ikke mange, der kendte noget til ham. Og slet ikke særlig mange, der havde forventet, at han ville gå videre til anden runde. Han havde ført en valgkamp, hvor han rejste rundt i landets byer og talte med vælgerne på gaden eller ved deres hjem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her