Oversvømmelser
Læsetid: 3 min.

’Uhyggelig’ monsun forårsager oversvømmelser og jordskred med snesevis af døde i Mumbai

Over 30 mennesker har mistet livet i den indiske by Mumbai efter et voldsomt regnvejr, der forårsagede et jordskred og fik en mur til at styrte sammen. De skiftende monsunmønstre, som skyldes klimaforandringer, resulterer generelt i mere ekstreme nedbørsforhold i hele Indien
National Disaster Response Force (NDRF) og andre redningshold undersøger stedet for et jordskred i et slumkvarter, hvor 18 mennesker mistede livet, efter at flere hjem blev ødelagt af en sammenstyrtet mur og et jordskred som følge den kraftige monsunregn i Mumbai den 18. juli 2021.

National Disaster Response Force (NDRF) og andre redningshold undersøger stedet for et jordskred i et slumkvarter, hvor 18 mennesker mistede livet, efter at flere hjem blev ødelagt af en sammenstyrtet mur og et jordskred som følge den kraftige monsunregn i Mumbai den 18. juli 2021.

Sujit Jaiswal/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
20. juli 2021

En kraftig styrtregn, der af meteorologer beskrives som ’uhyggelig’, har i weekenden hamret ned over Indiens finanshovedstad og forårsaget store ødelæggelser. I den østlige forstad Chembur styrtede en mur sammen i nattens løb og satte gang i et jordskred, der skyllede ned over huse med sovende mennesker og ifølge NDRF (National Disaster Response Force) tog livet af mindst 21 personer.

I forstaden Vikhroli i byens nordøstlige udkant mistede mindst ti mennesker livet, da et jordskred oversvømmede adskillige huse, og tre andre mennesker i byen blev dræbt i andre ulykker.

Regnen oversvømmede også et rensningsanlæg, så der opstod mangel på drikkevand i visse kvarterer. Mumbais indbyggere blev rådet til at koge alt postevand, før de drak det.

Vejrudsigten lover flere voldsomme regnskyl i de kommende fem dage, og byen forbereder sig på yderligere tab af menneskeliv.

Kystbyen Mumbai bliver altid hårdt ramt af monsunen, og oversvømmelser er almindelige hvert år. Men man frygter nu, at de skiftende regnmønstre som følge af klimaforandringerne vil føre til endnu mere ekstreme oversvømmelser og ødelæggelser. I de senere år har monsunen forandret sig, så der nu er lange tørkeperioder vekslende med ekstrem nedbør, og det mønster udgør en større risiko for oversvømmede afløbsrør og en overbelastet infrastruktur i den overbefolkede by.

Den tordenstorm, der er skyld i den voldsomme regn, betegnes som ’usædvanlig’ for årstiden. Søndag morgen faldt der i visse kvarterer i Mumbai over 200 millimeter regn i løbet af få timer.

Miljøministeren Aaditya Thackeray udtaler: »Vi har talt om klimaforandringer, og nu kommer de.«

De aktuelt anvendte vejrmodelsystemer har svært ved at forudsige så voldsom nedbør, hvilket gør det vanskeligere at advare befolkningen om potentielle oversvømmelser eller jordskred. I søndags kom advarslen om ekstrem regn således først klokken et om natten.

Premierministeren Narendra Modi tweetede kondolencer til ofrene og tilbød erstatning til alle, der havde mistet pårørende i jordskredet.

Mumbai, der ligger på kysten og har over 12 millioner indbyggere, er også truet af den stigende vandstand i havene.

Hannah Ellis-Petersen, Delhi, Indien.

© The Guardian. Oversat af Claus Bech.

Dødstallet nærmer sig 200 efter europæiske oversvømmelser

Mindst 190 mennesker er døde som følge af de enorme oversvømmelser, der den seneste uge har ramt store områder i Tyskland, Belgien og Holland. Særligt Tyskland har været hårdt ramt.

»Det er forfærdeligt,« sagde kansler Angela Merkel søndag aften. Den tyske regering forbereder en økonomisk hjælpepakke på 300 millioner euro rettet mod de tyskere, der har lidt materielle tab under oversvømmelserne. Derudover må begivenhederne tjene som en påmindelse om at handle i tide, erklærede Merkel.

»(Vi må, red.) være hurtigere i kampen mod klimaforandringerne«.

Alt imens fortsætter kampen om at placere et politisk ansvar for katastrofen. Den tyske regering er blevet beskyldt for ikke at være tilstrækkeligt forberedt. Ifølge kritikere skulle der have været investeret langt mere i klimasikring, ligesom myndighederne burde have reageret hurtigere på varslerne om uvejr i ugerne og dagene op til oversvømmelserne.

Både i Tyskland og Belgien leder beredskabsfolk fortsat efter forsvundne personer.

Mathias Sindberg.

De tropiske orkaner omkring Indien bliver flere og hidsigere

Analyser af næsten 40 års meteorologiske data viser en stadig større hyppighed, varighed og intensitet af tropiske orkaner over Det Arabiske Hav, som Mumbay på den indiske vestkyst ligger ud til.

Forskere ved Indian Institute of Tropical Meteorology har netop i tidsskriftet Climate Dynamics offentliggjort analysen, der fortæller, at der alene siden 2001 er sket en stigning på 52 procent i hyppigheden af tropiske orkaner over havområdet. Til sammenligning er der i Den Bengalske Bugt på Indiens østside sket et fald på otte procent i hyppigheden.

Over Det Arabiske Hav er selve varigheden af orkanerne steget med 80 procent i perioden 2001-19.

Ifølge forskerne er der en sammenhæng mellem de tiltagende orkaner og luftfugtigheden, der igen er påvirket af de stigende temperaturer ved havoverfladen.

I 2019 opstod der fem tropiske orkaner i Det Arabiske hav mod normalt kun én. De fem svarer til det hidtidige rekordår, 1902. Samtidig var orkanerne mere kraftfulde, oplyser Indian Meteorological Department. To af dem indtraf under monsunperioden og beskrives som »meget alvorlige.«

Det meteorologiske kontor tilføjer, at kraftig monsunregn og ledsagende oversvømmelser i 2019 kostede 850 mennesker livet i hele Indien. Samtidig døde 350 mennesker som konsekvens af hedebølger i løbet af året.

I 2020 krævede voldsom regn og oversvømmelser over 600 menneskeliv, mens tropiske storme kostede omkring 115 mennesker livet.

Jørgen Steen Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her