Baggrund
Læsetid: 13 min.

Ungarn og Polen angriber liberale værdier for at bekæmpe fortidens kommunistiske elite

Viktor Orbán har fyret op under værdikampen i EU med den kontroversielle antihomolov, som den ungarske præsident har forsvaret ved at kalde transpersoner for »ulækre«. Opgøret med liberalismen er konservative politikere i Ungarn og Polens forsøg på at gøre sig fri af fortiden. Resultatet kan blive politisk lukkede samfund – holdt sammen af åbne økonomier: en globalisering uden globalister
På billedet er Viktor Orbán og Jarosław Kaczyński i 2010 til mindehøjtidelighed i Warszava for Lech Kaczyński. Lech er Jaroslaws tvillingebror og tidligere polsk præsident.

På billedet er Viktor Orbán og Jarosław Kaczyński i 2010 til mindehøjtidelighed i Warszava for Lech Kaczyński. Lech er Jaroslaws tvillingebror og tidligere polsk præsident.

Ritzau Scanpix

Udland
2. juli 2021

I sommeren 1992 besøgte en 29-årig ungarer med politiske ambitioner USA for første gang. Over seks uger turnerede han landet med en gruppe unge europæere, med alle udgifter betalt af den tyske Marshall Fond, en tænketank helliget transatlantisk samarbejde.

Viktor Orbán havde længe været fascineret af Amerika, men han virkede uengageret og upåvirket, da gruppen gik rundt i det indre Los Angeles, der stadig var mærket af Rodney King-optøjerne to måneder forinden. En hollandsk journalist, som var med på turen, husker, at gruppen af østeuropæere foretrak at bruge deres dagsrationer på »en walkman og andet elektronik« snarere end på mad eller fine hoteller. Det frie marked og den nyeste teknologi var da også langt mere fascinerende for Orbán end de amerikanske debatter og kampe om lighed, retfærdighed eller sortes rettigheder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man kan roligt fastslå, at demokrati, retssamfund og mennerettigheder er under pres helt inde i vores Europa i disse år.

Bland mange andre nye og overflødige love har Poland skabt en lov, der gør det strafbart at forbinde Poland og landets historie med noget negativt - også selv om det faktisk er veldokumenteret. det kan f.eks. være faktiske resultater af anti semitisme op til 2. verdenskrig. Og i går underskrev Vladimir Putin en meget bredt fortolkelig lov, der egentlig kun kan have samme formål.

Ser man på kvinders rettigheder og Istanbul-konventionen, som EU og 34 lande har tilsluttet sig, melde Tyrkiet sig fra i går. Men også i Poland, Slovakiet, Ungarn, Bulgarien og måske Slovenien rumler det helt officielt med utilfredshed over denne konvention.

Pressen og gravende journalistik har en meget vigtig funktion i et demokratisk retssamfund, og er derfor beskyttet. Men helt åbent er pressens arbejdsvilkår er under stort pres i Slovenien, Kroatien, Tyrkiet, Ungarn, Poland, Tjekkiet, Rusland og Belarus. Her angriber myndighederne simpelt hen pressen og burer dem inde i en vis tid uden dom, og i de nævnte EU-lande retsforfølger myndighederne pressen med ubegrundede påstande, som ikke holder i en retssag, men som holder journalister beskæftiget med at forsvare sig.

De seksuelle minoriteters rettigheder, som både Ungarn og Poland står i spidsen for at afmontere og gøre kriminelle. Men også i lande som Slovenien, Bulgarien, Slovakiet med flere, der der pres på disse rettigheder.

Roma-folkets rettigheder har det absolut heller ikke godt. I Tjekkiet lige under grænsen til Forbundsrepublikken havde man for nylig en sag, hvor store og kraftige politifolk direkte kvalte en romsk mand ved at presse sit knæ mod hans halt i 7-9 minutter. Og efter en kort demonstration mødte omkring 500 personer op, og forlangte højlydt alle romer ud af landet. I øvrigt er der en tjekkisk by, hvor borgmesteren har indhegnet et romsk byområde med penge fra EU. Men også i mange andre EU-lande har den romske befolkning ualmindeligt ringe kår efter murens fald.

Og så er der altså selve demokrati og retssamfund, som en række tidligere østlande nu stiller spørgsmål ved. Og både Poland og Ungarn er kommet ret langt med at afmontere demokrati og retsstat, men både Slovenien og Slovakiet er i disse tider ganske godt på vej med det samme..

Selv om den udbredte korruption ikke er nævnt, er demokrati, retssamfund og menneskerettigheder altså under pres i disse år.

Og man kan jo blot se på Danmark, hvor politiske partier lover noget, men gør noget andet og manipulerer i et væk. Og hvor politiske flertal knægter danske love - selv grundloven, som det passer dem, samtidig med at de lægger fortsat større hindringer i vejen for borgernes mulighed indsigt i forvaltningerne.

Al dette skyldes en syg kultur, der er opstået. Den eneste løsning er faktisk , at borgerne må gå sammen og med nødvendige midler tage magten tilbage. Og så ville det være godt, hvis dette også kan sker i andre lande, så der kan komme et tæt samarbejde i stand mellem landenes borgere.

jens christian jacobsen

I fortsættelse af ovenstående kommentar: Hvis 'borgerne skal tage magten' vil det iflg. artikelforfatteren fra Guardian blot forstærke Orbans greb om Ungarn. Trefjerdedele af vælgerne støtter jo op om ham og Fidesz.
Og hvad går egentlig kritikken af ham ud på i artiklen? Fx er slogans som 'at bevare Europas intellektuelle arv' noget som EU-politikerne dagligt kan citeres for at at sige. De beskyldes sædvanligvis ikke for xeno- og islamofobi. Og Orbans politik beskrives som 'hybrid.' Hvad der menes med det, er uklart. I Danmark har vi den 'nødvendige' politik fra både højre og venstre. Er det ikke også en 'hybrid?'
Fint også at Ungarn giver plads til batteriproduktion til elbiler. Eller..?
Skuffende og ringe fra Guardian.

Ole jakob Dueholm Bech og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er jo ikke som sådan en 'europæisk intellektuel arv', der er mange udlægninger og kulturhistorier, og én af de oversete går ud på, at det gamle centraleuropæiske område, der var Østrig-Ungarn, er ekstremt konservativt og i tiden for klassikken under Napoleon netop antog en anden, ikke-oplysningsorienteret ideologi, som med tiden blev den bedsteborgerlige romantiske bølge.

@ Jens Christian Jacobsen,

Måske er det at gå lidt for vidt, at postulere, at trefjerdedele (altså 75%) af vælgerne støtter jo op om Victor Orban og Fidesz. For det tror jeg ikke, at nogen kan udtale sig om med blot lidt sikkerhed.

Omkring Ungarn skal man måske være opmærksom på, at bydelene Buda og Pest samt en rækker sammenlagt større områder af Südtransdanubien ikke har været i Victor Orbans og Fideszs hænder siden de seneste valg.

Det er især interessant, at netop borgerne i Südtransdanubien var de først til at forkaste Victor Orban og hans partis politik. For det var her, flygtningene kom ind fra den autonome republik Vojvodina og fra Serbien. Og det var her, borgerne etaberede et stort og uorganiseret net af frivillige, der sikrede, at disse flygtninge fik mad, drikke, medicin, lægehjælp, bad og et sted at sove, inden de fortsatte nordpå.

Ved valget i 2018 fil Victor Orbans parti "kun" 2.824.206 stemmer eller 49,27%. Og nu ved det kommende valg frygter Victor Orban på endnu lavere vælgertal, og har derfor søgt at sikre sig indflydelse i ungarsk politik fremover, ved at gøre alle statsinstitutioner og statsorganisationer til i alt 32 forskellige fonde, der alle har servitutter, der sikrer, at det kun er Fidesz, der beslutter.

Og for valget i 2022 er de 6 ungarske oppositionspartier gået sammen for at besejre premierminister Orban. De har indgået en tæt valgalliance, dog uden at gå sammen. Og et af målene er, at genoprette demokrati og retsvæsenets uafhængighed i Ungarn.

Det først sted den samlede opposition har startet sit politiske arbejde, er i Victor Orbans hjemegn, da man mener, han er stærkest her. Og ind til nu har oppositionen faktisk lykkes at "bide sig fast" med en god vælgerbase. Og dette anvendes nu i andre landområder, så Victor Orban kan absolut ikke føle sig sikker på at være vinder af næste valg.

Jan Henrik Wegener

Er der forskel mellem disse liberale værdier og de såkaldt "vestlige"?
Ud over måske at de sidstnævnte er blevet forbundet med noget positivt i det centrale Europa.
I andre dele af verden er der dem der ikke vil vide af dem hvad enten de kaldes vestlige eller liberale.
Medhold det at gå varmt ind for disse "værdier" i nogle dele af verden men ikke alment?

jens christian jacobsen

@ Gert Romme

Fidesz og støttepartier har 133 af 199 af pladserne i parlamentet. Du har ret i, at det ikke uden videre kan omregnes til 3/4 af stemmerne, men det er dog et væsentligt flertal i parlamentet.
Jeg ser nok mere kynisk på tilværelsen end du. Sålænge det økonomisk går fint for landet, så vil et flertal af befolkningen støtte op omkring manden. Uanset hvad EU mener han bør mene om det ene og det andet.

Ole jakob Dueholm Bech og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

tanker fra sidelinjen: der er tendens til en ubehagelig autoritær udvikling i Danmark-Vesten: ”frihed” er frihed til at mene og leve ”dansk” = kultur og tradition som vores biologi betinger. Der er åbenbart mennesker der, beklageligvis – er konstruerede anderledes. I Ungarn, en kultur/tradition hvor de ikke synes om ”de regnbue farvede”, mm. Må de ikke ha frihed til det? Kan vi ikke accepterer og respektere, at de er biologisk/kulturelt forskellige fra os? I Canada brændes kirker i disse dage – indtil for 25 år siden tvang anbragtes den oprindelige befolknings børn i kostskoler for at uddannes til britisk-Canadier. Nu findes over 1000 børnegrave. Tanken var jo egentlig Dansk: uddanne muslimske børn i vuggestuer til Danskere. Kina venter de til de er vokset lidt op, og spreder muslimer ud i samfundet så de ikke klumper sig sammen.
Ubehageligt? Eller indse det er menneskets natur?

@ Jens Christian Jacobsen,

Tak for din udlægning af, at økonomien i Ungarn kan afgøre valgets resultat.

Lige som Danmark har Ungarn jo ikke mange naturgivne ressourcer, men har i væsentlighed haft sine indkomster på vin og korneksport samt meget lidt industriproduktion. Og som du formentlig ved, har Victor Orban solgt ud af landets jordbrug til udenlandske virksomheder - og pengene???

Derfor, Jens Christian Jacobsen, er det, man kan læse alle disse tyske, franske og italienske firmanavne på skiltene ved markerne, når man kører gennem landet. I de egentlig landbrug med korn har man stadig mange ungarske arbejdere, men vinproducenterne henter faktisk deres ansatte fra hjemlandet.

Men omkring økonomi kan den selvfølgelig udlægges på forskellig måde. Og en ganske ny rapport, der bygger på datasæt fra EuroStat, og som blev præsenteret i tirsdags, viste hvad man kan købe for en gennemsnitlig timeløn samt hvordan borgerne oplevede korruption i eget land.

I racet ned mod bunden af økonomien i EU var der egentlig kun 4 lande, - Ungarn, Rumænien, Kroatien og Bulgarien. Og ingen af de 4 lande havde ligefrem noget at prale af - hverken i forhold til andre land eller i forhold til egne borgere.

I caset der viste, hvor meget man kan købe for en gennemsnitlig timeløn var Ungarn på plads 3 fra bunden. Altså 2 lande var ringere.

Og hvordan borgerne oplever korruption i eget land, kom Ungarn på 2. pladsen fra bunden. Her var blot Bulgarien placeret lavere.

I øvrigt syntes jeg, at Ungarn er et dejligt land. Vi bor ikke langt derfra, og vi tager nogle små ferier i Budapest med campingvogn flere gange om året.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme
Ja økonomier kan udlægges og beskrives på mange forskellige måder. Af dig nok så smagfuldt som et 'race mod bunden.'
Jeg ser hellere på sammenlignelige tal mellem landene i EU end på tal for det enkelte EU-land. Det giver en et bedre helhedsbillede med en mere gennemskuelig historik end enkelte data, der er pillet ud af sammenhænge.
De ti 'nye' EU-lande fra øst- og centraleuropa ligger alle på nogenlunde samme 'lave' forbrugsniveau ift. fx Danmark og de andre rige EU-lande i nord- og vesteuropa. Her viser tallene fra Eurostat, at lande som Danmark og Sverige har et 'overforbrug' ift. EU-gennemsnittet. Er det danske overforbrug så et 'race mod toppen?' Eller et ubetinget et gode? Jeg kunne her nævne flere temaer, som kommentarsporene i Information ellers altid vil forholde sig kritisk overfor.
Ja der er sikkert meget korruption i Ungarn. Men hvem ved - er det blevet bedre end det var under kommunismen og i årene derefter? I al fald belønner store dele af befolkningen Orban og Fidesz - på trods af dette.
Fidesz og andre partier i landet kan ikke lide afvigelser fra heteronormen. Det kan de politiske systemer i 4/5 dele af verden lande heller ikke. Det undskylder ikke. Det sætter i relief.

Daniel Joelsen

Artiklen gengivet fra The Guardian er en ensidig holdning til Ungarn og Polen, i en række af personangreb/mobning af deres politikere.

Hvordan kan man kritisere lande, der oplevede masse ødelæggelser og mistede milioner af indbyggere under 2. verdenskrig, for at ikke finde sig i kritik fra lande der samarbejdede med Nazi Tyskland?

Det der sker i de to lande er ikke et anti-liberal skred, men retten til selv at bestemme. Ikke alle i landet deler denne holdning, og det skal de have lov til selv at løse. Vi skal kritisere, men samtidigt også være selvkritiske. En betydelig del af befolkningen i DK har tilsvarende holdning til flygtninge, egne etniske mindretal og LGBT, men er afskåret i at stemme eller diskutere. To forskellige måder at reagere på.

EU har lige vist hvordan man får en nær allieret (medlemsland) til at melde sig helt ud af gruppen under hån og trusler - og sådan kan de jo bare fortsætte, men det ender med at blive en meget eksklusiv klub.

kjeld hougaard og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Er lande og deres magthavere hævet over kritik fordi de engang blev hærget og mishandlet?
Straks måtte da enhver antydning af noget problematisk angående Israel forstumme.
USA og UK måtte vel også hæves over kritik.
Som Kina, der blev grusomt hærget af japanere.
Eller hvad med Rusland, som var den største del af USSR?
De ville have et vandtæt alibi.
Tyskere, støttet af store hære fra Itakien, Ungarn,Rumænien Finland, Bulgarien og med lidt bidrag fra omtrent alle lande mod vest angreb og hærgede.

kjeld hougaard

Det kunne være interessant at vide en lille smule om hvorfor danskere er besatte? af at kritisere de anderledes andre mennesker på kloden. Ja ikke bare det: skyde dem?

Jan Henrik Wegener

Det står da Kjeld Hougaard frit for at holde sig ude af debatten fordi han ikke mener han kan have et kvalificeret synspunkt som dansker (antager jeg men ved det jo ikke). Derfor kan andre mener noget andet.
Bemærkningen med at skyde andre folk virker forvrøvlet i sammenhængen.

Marc Wilkins

"Begge lande vedblev at se sig selv som grundlæggende europæiske, også efterhånden som de bevægede sig længere og længere væk fra de liberale værdier, EU står for."

Mulder opererer tydeligvis med et forvrænget begreb om Europa og ikke mindst EU.

Er det bankpakkerne, der var liberale? Måske Irakkrigen og ICC, hvor ingen vesterlændinge sigtes? Er det Frontex og sydeuropæisk politis behandling af flygtninge? Nå nej, det må være ghettoparken og de danske flygtningefængsler.
EU står for frihed?

Længe leve det "frie" markedets "lige muligheder"!