Analyse
Læsetid: 3 min.

USA’s tilbagetrækning fra Irak er spil for galleriet

Præsident Joe Biden har erklæret, at USA’s kampmission vil blive afsluttet i Irak i december 2021, men der bliver næppe tale om en tilbagetrækning som den i Afghanistan. Snarere er det et forsøg på at styrke Iraks premierminister Mustafa al-Khadhimi
En soldat kigger ind over Bagdad. Den amerikanske præsident Joe Biden meddelte mandag, at USA’s kampmission i Irak vil blive afsluttet inden årets udgang. De 2.500 soldater, som lige nu er i landet forventes dog ikke at forlade Irak. De overgår blot på papiret fra at være kamptropper til at være rådgivere.

En soldat kigger ind over Bagdad. Den amerikanske præsident Joe Biden meddelte mandag, at USA’s kampmission i Irak vil blive afsluttet inden årets udgang. De 2.500 soldater, som lige nu er i landet forventes dog ikke at forlade Irak. De overgår blot på papiret fra at være kamptropper til at være rådgivere.

John Moore

Udland
28. juli 2021

Præsident Biden meddelte mandag, at USA’s kampmission i Irak vil blive afsluttet inden årets udgang, men at amerikanske rådgivere fortsat vil blive i Irak for at træne irakiske sikkerhedsstyrker i kampen mod Islamisk Stat.

»Vi kommer ikke til at være til stede med vores kampmission i slutningen af året,« sagde Joe Biden kort efter et møde med Iraks premierminister Mustafa al-Khadhimi i Det Hvide Hus.

Mange iagttagere og internationale medier tolkede præsident Bidens udtalelse som en formel tilbagetrækning af amerikanske tropper fra Irak på lige fod med tilbagetrækningen i Afghanistan, men det bliver på ingen måde tilfældet.

Siden 2017 har der været omkring 2.500 amerikanske soldater i Irak, og ingen af disse ventes at forlade Irak. I stedet vil de amerikanske tropper – ifølge The Guardian og andre internationale medier – på papiret gå fra at være kamptropper til at være rådgivere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det irakiske parlament, som er lovligt valgt, har flere gange bedt amerikanerne om at trække sig ud af Irak - men amerikanerne ignorerer det.

Er der i så fald ikke fortsat tale om en besættelse af Irak - og en tilstand, hvor USA begår krigsforbrydelser ved ikke at respektere det irakiske parlaments opfordring? Obama erklærede krigen for afsluttet i 2010 - og fortsatte siden engagementet ... mens Trump direkte truede landet med sanktioner, da parlamentet i 2020 gentog opfordringen til USA om at forlade landet.

Irak blev angrebet og besat på et klart ulovligt grundlag. Ingen er blevet draget til ansvar for dette, selvom vi er fuldt bekendte med hvem der traf beslutningerne og drev det forfalskede alibi for krigen. Og besættelsen er fortsat, amerikanerne beslutter selv om de vil blive i landet eller ej - irakernes retstilstand er trådt fuldkommen under fode. Men dette perspektiv trækkes ikke frem til debat i Vesten; her er udgangspunktet at irakernes synspunkter er ret uvæsentlige.

Lars Løfgren, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, John Andersen, Palle Yndal-Olsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

USA burde faktisk komme for domstolen i Haag for sine krigsforbrydelser i Irak.

Arne Albatros Olsen, enig - og så kan man i øvrigt med stor fordel bekendtgøre sig med de øvrige, historiske ansvar som de kræfter, der driver amerikansk politik, har for krigsforbrydelser som har haft, og har, svært indgribende virkninger i de lande, det er gået ud over: https://www.codepink.org/most_wanted_war_criminals_list