Nekrolog
Læsetid: 6 min.

Den værste forsvarsminister i USA’s historie. Rumsfeld angrede aldrig fatale fejlskridt

Arkitekten bag USA’s to fejlslagne krige i Afghanistan og Irak er død. I venstreorienterede medier kaldes han krigsforbryder, mens landsaviserne begrænser sig til at benævne ham kontroversiel

Alene overskrifterne på nekrologer over Rumsfeld i venstreorienterede tidsskrifter antyder, hvor ekstremt forhadt han var blandt krigsmodstandere i USA. The Intercept vælger ganske enkelt at kalde ham »krigsforbryder«.

Beowulf Sheehan

Udland
2. juli 2021

»Den værste forsvarsminister i USA’s historie.«

Det kunne med rette blive gravskriften, når den tidligere amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld snart stedes til hvile. Han døde af kræft onsdag i en alder af 88.

Det var faktisk Rumsfelds partikammerat, krigshøgen og den politiske maverick, senator John McCain, der i præsidentvalgkampen i 2008 – to år efter Rumsfeld var blevet fyret på gråt papir af George W. Bush – kaldte ham den værste forsvarsminister i historien.

Under valgkampen i 2008 var den katastrofale krig i Irak ved at blive vendt til fordel for USA, mens Taleban-militsen i Afghanistan samtidig havde fået vind i ryggen.

Den tidligere jagerpilot fra krigen i Vietnam, John McCain, slog til lyd for indsættelsen af flere styrker i begge lande, mens hans demokratiske modkandidat, Barack Obama, ville trække USA ud af Irak og fokusere på kilden til terrorangrebet mod USA 11. september 2001, nemlig al-Qaeda og dens beskyttere, Taleban-bevægelsen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Er det virkelig kun de venstreorienterede medier der husker torturen og krigen? Eller manglen på WMD?

Hvad siger de Irakiske og Afghanske medier og befolkning? De har trods været tættest på følgerne af Donalds R. beslutninger?

Hvad mindes vennen AFR (ham der ellers kun hives frem i medierne til nationale festligheder, i håb om at der smitter lidt folkelighed af på ham)?

Michael Waterstradt, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Lars Løfgren og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Nej slet ikke. Mange i mainstream har bevidst fortrængt hans WMDs og "gode ven" Anders Fogh Rasmuissen. Rumsfeld var Mr COG - Continuity of Governemt. COG blev aktiveret den 11. september 2001 og er aldrig blevet tilbagetrukket. Det betyder reelt at USAs demokrati er afviklet. Men ingen i mainstream ved det. Det er en form for undtagelses tilstand af den mest Machivellistiske variant i og med at man lader som om at Kongressen osv stadig bestemmer noget. Det gør de ikke.

Den såkaldte "dommedags regerging" blev først skabt for så længe siden, at filmen "Seven Days in May" handler om det, omend under navnet ECOMCON.

Rumsfeld er militær industriel butler og Cheney's nærmeste forbryder partner. Han havde også en prominent stilling hos Solomon Brothers, som holdt til i en vis bygning.

Espen Bøgh, Michael Waterstradt, Torben Arendal og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas
Ib Gram-Jensen

Artiklen i theatlantic.com/magazine/archive beskriver øvelser med henblik på - på tværs af den forfatningsmæssige procedure - at sikre en kontinuerligt handlekraftig ledelse af USA i tilfælde af en nuklear krig med Sovjetunionen - planer, som senere blev henlagt, men inspirerede forholdsregler for at sikre de øverste beslutningstagere under angrebet 9/11 2001. At udlægge det som om en COG "dommedagsregering" som den, øvelserne drejede sig om, har fungeret siden 9/11, og at Kongressen intet bestemmer , er hjernespind.

Og hvad det har med en film fra 1960erne at gøre, er svært at se.

Erik Karlsen

"Rumsfeld angrede aldrig fatale fejlskridt"

Det var han jo ikke den eneste, der ikke gjorde i forbindelse med Irak-krigen. En vis tidligere højtplaceret person i en af Danmarks tidligere regeringer (jeg nævner bevidst aldrig navne) har heller ikke lavet nogen fejl overhovedet - ifølge ham selv.....

Espen Bøgh, Per Torbensen, Christian De Coninck Lucas, Lars Løfgren, kjeld hougaard, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det var dog utroligt, som I kaster om jer med forkortelser ...

Rumsfeld og Cheney hører til blandt verden mest samvittighedsløse ledere og massemordere, der uden selverkendelse eller anger lader mio. dø for deres beslutninger.

Modsat andre krigsforbrydere bliver de aldrig stillet for en domstol og dømt, modsat de krigsforbrydere de selv vil have stilet for en domstol, for deres krigsforbrydelser.

De er komplet ryggesløse i deres selvforståelse, - Deres billige cowboy mentalitet, hvor man hænger enhver mistænkt hestetyv i det nærmeste træ uden rettergang med beviser, er dem totalt ligegyldigt.

Var det den forkerte de hængte den dag, - så var det hans egen skyld; "han var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt"(!) lyder deres undskyldning.

Samtidig er disse personer også altid de første der står frem og vil have andre krigsforbrydere idømt hårde straffe for deres forbrydelser, - de bryster sig falsk over at være riddere af retfærdigheden.

Samtidig rager disse lumpne personager til sig af magt og værdier, i det skjulte, for de ejer ingen fornemmelse for hvad ordet korruption betyder - eller er i værste fald helt ligegyldige herfor, da de finder det rimeligt, for deres ydelser.

Donald Trump er helt samme persontype, og med ham også Brasilien præsident Bolsonaro, - ligeglad man mio af andre liv.

Torben Arendal, Per Torbensen og Christian De Coninck Lucas anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

@Ib Gram Jensen

Du atager aldeles fejl. COG er meget mere end som så. De har brugt billiarder på underjordiske baser og det hele er hemmeligt. Det var tæt på at blive afsløret under Iran-Contra. Læs noget mere historie....Og jo, filmen handler COG-lignende oganisation.

Åh må jeg lige komme med et PS: til mit skriv ovenfor:

Vi ser tydeligt de mennesketyper der drev der tyske rige i forrige århundrede!

- Dem vi lovede os selv , vi aldrig bille lade komme igen!

Christian De Coninck Lucas, 02. juli, 2021 - 15:42

Der er og var tale om et statskup mod demokratiet hvor kun udvalgte "rettroende" blev inviteret til at deltage og få tildelt magt udenom de demokratiske institutioner,
Senatet og repræsentanterne, som dermed var sat helt uden for indflydelse på den udvikling / afviklling af den demokratiske stat og dens institutioner.

Man udviklede sine egne love, rammer og regler for hvordan Amerika skulle ledes, og ikke mindst hvem der skulle lede Amerika i / ved en atomkrig med Rusland.

Det er det som D. Trump vil stå i spidsen for hvis han bliver præsident igen, og ed hjælp fra de ærke-konservative blandt repræsentanterne vil de indføre dette styre.

Ib Gram-Jensen

Christian De Coninck Lucas,
det jeg forholder mig til er, at du "dokumenterer" din udlægning af tingene med henvisning til en artikel, som ikke underbygger den, og filmatisering af en roman. Der er ingen grund til at diskutere det yderligere.