Voksende kriminalitet
Læsetid: 7 min.

Vold og antallet af drab stiger i USA. Det er et kæmpeproblem for demokraterne

Siden pandemien fik tag i USA, er drabstal og voldelige forbrydelser steget voldsomt. Det kan blive et problem for demokraterne i de næste kongresvalg. De regerer nemlig i storbyer, der er værst ramt. Men hverken politi eller eksperter kan forklare den pludselige eksplosion i voldsepisoder
Politiet efterforsker en skudepisode i Brooklyn i juni 2021. Efter 20 år med færre skyderier, oplevede mange provinsbyer og storbyer en brat stigning i voldsanvendelse med våben i forbindelse med pandemien.

Politiet efterforsker en skudepisode i Brooklyn i juni 2021. Efter 20 år med færre skyderier, oplevede mange provinsbyer og storbyer en brat stigning i voldsanvendelse med våben i forbindelse med pandemien.

Spencer Platt

Udland
10. juli 2021

I over tyve år havde Amerika ikke oplevet noget lignende.

Natten til lørdag den 12. juni blev fem dræbt og 39 såret af skud i byerne Austin, Chicago, Cleveland og Savannah. Fire masseskyderier i et tidsrum på kun seks timer.

Efter tyve år med faldende kriminalitet og færre skyderier og mord blev bøtten vendt i 2020. Mange provinsbyer og storbyer oplevede i året, da pandemien lammede USA’s økonomi og isolerede store dele af befolkningen hjemme, en brat stigning i voldsanvendelse med våben.

Og i det første halvår af 2021 synes denne bølge af skyderier at have fået et fast tag i mange byer rundt omkring i USA. Drabstallet er endnu ikke tilbage på det høje niveau fra 1980’erne og 1990’erne, hvor der fandt regulære ildkampe sted i ghettokvarterer mellem rivaliserende narkobander.

Ikke desto mindre føler indbyggere i storbyer – især i de fattige kvarterer – sig mere utrygge, end de har gjort i mange år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lykke Ravnager

Trumps garde på arbejde.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alvin Jensen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

lykke faktisk var det også min første indskydelse, både direkte som en følge af Trumps bevidste forråelse af sine støtter, og indirekte som en følge af at flere er blevet socialt pressede.

Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Jeg har ikke læst artiklen, men lad mig gætte på, at løsningen til stigning og/eller fald i kriminalitet er flere våben til folket samt flere penge til politiet

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Oven i de mange andre årslags-forslag kan man lægge en regering der, i højere grad end set i den vestlige verden i mange årtier, bygger sin logik på raceteorier.

Jan Henrik Wegener

Hvis man mener det er et ufravigeligt moralsk princip at man ikke må kritisere forhold i andre lande, så længe forholdene i eget land ikke er perfekte, som det tit bliver hævdet (hvornår bliver de mon nogensinde det?) må dette også gælde USA. Der findes dog også kriminalitet her.

jens christian jacobsen

It's my property.
Ind imellem må 300 mill. amerikanere jo bevæge sig uden for deres individuelle rettighedssfære. Hvis bare halvdelen har skydevåben - Ja, så går det løs på et tidspunkt. Trump eller Biden. Begge produkter af et sygt system.

Eric Philipp

"Hvorfor sker det igen?"
Spørger borger i den eneste industrination hvor det sker hele tiden.

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alt-right bevægelsen, QAnon og Ku Klux Klan har været på heftig fremmarch under Trump.

Desuden har nedlukningen forårsaget, at mange grupper i samfundet har været helt uden midler.

Under Trump har betjente troet, at det var ligemeget hvad de gjorde, så skete der intet.

Under Trump har 64% amerikanere troet at de blev nødt til at købe et våben for at forsvare sig selv.

Der er stadig ikke blevet reguleret i våbenloven.

"I intet andet land i verden findes så mange skydevåben i privateje som i USA. FN’s kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) opgjorde i 2012, at der er 88 skydevåben for hver 100 indbyggere. Tallet er et konservativt skøn."

"Halvdelen af verdens civile skydevåben findes i USA"
https://www.information.dk/udland/2017/10/halvdelen-verdens-civile-skyde...

Jo mere skydevåben bliver udbredt, jo mere bliver de brugt.
Og den gode, gamle NRA, lobbyorganisationenen for våben, har godt fat i begge partier.

Arne Albatros Olsen, Eric Philipp og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

flere våben til folket øger kriminalitetsraten, og i endnu højere grad alvorligheden af kriminaliteten,
og flere penge til politiet dur kun hvis man sikrer at det er de rette som får jobbet ( er vigtigt at man frasorterer ansøgere drevet af ønsker om magt og med psykopatiske tendenser ) og at de bliver uddannet ordentligt,
og desuden er det meget vigtigt at sikre at kulturen i korpset er sund,
som det ser ud nu er der vistnok alt for mange dårlige betjente med de helt forkerte holdninger, er jo klart at direkte kriminelle betjente ikke begrænser kriminaliteten.

Jan Fritsbøger

nej kim men jeg er overbevist om at nogle af gerningsmændene M/K har stemt på trump og deler hans syn på begrebet selvtægt, og så nævnte jeg jo også at antallet af pressede personer er øget på grund af trump, og at det kan være en faktor,
men jeg har da på intet tidspunkt så meget som antydet at "det er trumps vælgere som render rundt og skyder"
men typisk at lancere en stupid mening som man postulerer at andre har, det er jo også meget nemmere end at argumentere imod det der faktisk mentes.

@Jan Fritsbøger

Nu var det Lykkes kommentar om 'Trumps garde', jeg opponerede imod. Noget du lod til at være enig i og derfor mere end tydeligt har antydet. Og som du selv skriver, er du stadig overbevist om at 'nogle' er Trump vælgere. Sgu da også lidt af en 'antydning', syntes du ikke?. For ikke at sige direkte selvmodsigende.

Hvad dit 'selvtægts' argument angår, så er der vist ingen tegn paa at disse skyderier skulle være selvtægt, mere som rendyrket kriminalitet. Bemærk også at både ofre og gerningsmænd hovedsageligt har været sorte. Lyder det som Trump vælgere der begår selvtægt?

At det skulle dreje sig om 'pressede personer' kan da godt have noget med sagen at gøre, men kriminelle er de nu alligevel. Se på at disse skyderier først har taget fart EFTER Biden tog over. Måske kunne det have noget at gøre med 'defund the police' politikken? Når der ikke er noget politi og de i øvrigt ikke må anholde folk, så er det sgu da klart at de kriminelle vejre morgenluft.

Og til sidst, bemærk at denne form for kriminalitet netop er eksploderet i byer, der er ledet af DEMOKRATERNE og er steder hvor Trump ingen indflydelse har haft.
At Trump var en ubehagelig personage, kan vi da godt blive enige om, men at beskylde ham for alt ondt, i både fortiden og nutidener sgu for simplifiseret.

Sikke et land! Et år efter George Floyd demonstrationerne. Altså demonstrationer mod at en sort mand blev myrdet på åben gade af politiet. Hvorefter politiet lyver om episoden indtil en video kommer frem:

Amerikanerne vælger en demokratisk senator som præsident, der står bag den såkaldte crime bill, som har medført at sorte lever i et Prison state system. Yderemere hiver han en karriereanklager med som vicepræsident, der især gik efter farvede non-violent felons. Og nu har demokraterne altså nomineret en tidligere panser, som borgmesterkandidat i New York City.

Jan Fritsbøger og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

når jeg nævnte selvtægt var det i den bredeste forstand, altså ikke bare folk som leger deres eget politi, så godt som alle forbrydere øver jo selvtægt, og ja selvfølgelig er de først og fremmest forbrydere,
men jeg oplevede selv USA i 2017 og har også en del viden fra medierne og ikke bare mainstream, og hvis du tror jeg mener at Biden er en god præsident, tager du aldeles fejl,
men jeg har i årevis ment at USA er et pilråddent samfund ikke mindst politisk, og landet er totalt gennemsyret af megalomani og hyklerisk religiøsitet,
men rent politisk så er der en anelse mere fornuft hos demokraterne end hos republikanerne,
jeg ved godt det er utopi men jeg ville virkelig ønske at Bernie Sanders fløjen hos demokraterne fik medvind, og jeg mener at Trump har gjort republikanerne endnu værre end de var før, hvilket også var min forventning da han blev valgt,
i øvrigt er det jo indlysende til det trivielle at en god del af gerningsmændene faktisk har stemt på Trump,
og så kunne det vel egentlig forventes at det primært er i demokratisk styrede byer det er værst, man laver jo mere ballade når man er utilfreds med de lokale magthavere, er man tilfreds er man jo mindre vred/aggressiv, altså kunne det dermed fortolkes som et indicium for at der faktisk primært er tale om Trump støtter.

"Men hverken politi eller eksperter kan forklare den pludselige eksplosion i voldsepisoder" Men hverken politi eller eksperter kan forklare. så kigge man ikke efter og ikke spørge de rette. Kun sine politiske venner, som ikke vi tag ansvar, og heller lade mennesker lide, så de ikke selv skal tage ansvar og skyld.

For der er nok at se på af grunde. og mange video der forklare og prøver at råbe problemet op.(i det politiske spil gælder det om at pege finger)

Man har gjort en del for at bringe politiet i knæ, og spændt ben for de kan og vil gøre deres arbejde. for Lister er meget lang for hvad man har gjort
Så Som
-defund the police
-politiet er blevet bedt om at standdown i flere tilfælde(PORTLAND)
-man har ikke ville retsforfølge forbrydelser så som ved BLM riots
-man må ikke undersøge for våben/visitationszoner (Newyorke)
-police blue flu
-mange steder er der mange politi der har sagt op
-køre iidentitetspolitik til den store guldmedalje
-for slet ikke at snakke om media måde at stemple politiet på og den stemning de opildner til, ved deres vinkler (offerrolle mentalitet)

@Jan Fritsbøger

"i øvrigt er det jo indlysende til det trivielle at en god del af gerningsmændene faktisk har stemt på Trump,"

Og hvorfor er det så indlysende? Jeg har selv boet i USA i 4 aar og jeg kan forsikre dig for (du behøver ikke tror på mig), at der ikke er mange (om nogle overhoved) Trump tilhængere i de indre storbyer. Der er alt for farligt for dem derinde.

"man laver jo mere ballade når man er utilfreds med de lokale magthavere"

Sikkert rigtigt nok, men vi snakker jo ikke om 'ballade'- vi snakker om kriminalitet!

"altså kunne det dermed fortolkes som et indicium for at der faktisk primært er tale om Trump støtter."

Hold nu op Jan. Du er smartere end det. Det er primært sorte (både ofre og gerningsmænd) og det drejer sig om berigelses kriminalitet, ikke om politisk ideologi. Alle burde kunne se sammenhægen mellem øget kriminalitet og 'Defund the police'. Intet politi = mere kriminalitet, det er ikke raketvidenskab. Der er en gund til at det her sker i New Your og Chicago, men ikke i Houston eller Miami.

Jan Fritsbøger

at både ofre og gerningsmænd primært er sorte handler vist om at rigtig mange sorte er mere pressende end de fleste hvide, og om at en del hvide bor " i sikrede velhaverområder" eller bare i andre dele af byen, og måske overdriver du overrepræsentationen af sorte både på gernings og offer siden,
og at en del af gerningsmændene har stemt på trump er vel sandsynligt eftersom ca halvdelen har stemt på ham, og også sorte har stemt trump, men du tror måske på at det er demokratiske vælgere som laver al balladen ?
at du mener der ikke er trump-tilhængere i storbyerne taler vist lidt for sig selv, selv om jeg selvfølgelig godt ved at trump er ekstra populær i landdistrikter,
i det hele taget synes jeg det virker som om du har en temmelig stærk bias, som forhindrer din objektivitet, men det vil du selvfølgelig benægte.
og du vrøvler jo når du mener der ikke er politi, desuden kan politi ikke forhindre kriminalitet men kun finde og straffe nogle gerningsmænd, mere politi hjælper kun hvis de er veluddannede og ikke mindst har den rette holdning, hvilket jeg ser tegn på ikke er tilfældet i USA,
hvor en del betjente nærmest mener at er man sort er man skyldig, og er man hvid uskyldig, hvilket ikke kan udelukkes at påvirke statistikken og gøre sorte mere kriminelle på papiret, alene fordi risikoen for at blive mistænkt er større når man er sort.

@Jan Fritsbøger

"men du tror måske på at det er demokratiske vælgere som laver al balladen ?"

Nej Jan. Hele min pointe, er at det ikke dreje sig om ideologi eller politik, men om kriminalitet. Jeg tror sgu slet ikke der er mange af dem der stemmer. Tværtimod var det DIG der var ude med at det 'primært var Trump støtter'.

"du vrøvler jo når du mener der ikke er politi, desuden kan politi ikke forhindre kriminalitet"

Det er vist dig der vrøvler her. Selvfoelgelig bliver der mindre kriminalitet, hvis der er mere politi. Det har en afskrækkende effekt, hvis chancen for at blive straffet er høj.

Hvad det med 'objektiviteten' angår, er det vist dig der- helt subjektivt- mener at Trump er årsagen til alt ondt.

Jan Fritsbøger

kim så længe du definerer hvad det er jeg mener giver det ingen mening at forsøge at kommunikere med dig,
og jeg mener ikke at det er en selvfølgelighed at mere politi betyder mindre kriminalitet, jeg ved godt at det på højrefløjen er god latin at mene at højere og flere straffe har en effekt, den såkaldte afskrækkelse,
men årsagerne til kriminalitet er jo mangfoldige og sociale vilkår er vist vigtigere end systemets evne til at slå ned på de skyldige,
og så har jeg ikke sagt at det "primært er Trump støtter" kun at disse kunne være en faktor, og det må du da gerne benægte hvis du gerne vil tro på Trump som en "god" præsident.

@Jan Fritsbøger

"jeg mener ikke at det er en selvfølgelighed at mere politi betyder mindre kriminalitet"

Det er da et legitimt synspunkt, jeg er bare ikke enig.

"og så har jeg ikke sagt at det "primært er Trump støtter"

Se dit eget indlæg 12. juli, 2021 - 19:24

"hvis du gerne vil tro på Trump som en "god" præsident."

Hvem er det nu der projektere? jeg har jo netop skrevet at jeg IKKE syntes han var det.

Men du har da ret i at det er formålsløst at kommunikere, naar du ikke vil stå ved det du selv skriver. Så jeg skal nok stoppe nu.