Sydafrika
Læsetid: 3 min.

Voldelige sydafrikanske uroligheder »uden sidestykke« siden ​​apartheid vokser i styrke

Sidste uges fængsling af den korruptionstiltalte ekspræsident Jacob Zuma hyldes som en triumf for retsstaten, men Zumas tilhængere er rasende – og vold og masseplyndringer fortsætter trods appel fra præsident Ramaphosa om ro
Stribevis af butikker og indkøbscentre er blevet plyndret i Johannesburg.

Stribevis af butikker og indkøbscentre er blevet plyndret i Johannesburg.

Yeshiel/Xinhua

Udland
14. juli 2021

Sydafrika hærges på femte døgn dag af uroligheder, der ser ud til at være blevet udløst af fængslingen af landets tidligere præsident Jacob Zuma sidste torsdag. Og urolighederne ser ud til kun at blive værre trods opfordringer fra højtstående embedsmænd om ro og trods indsættelse af tusindvis af soldater på gaden for at styrke et kæmpende uropoliti.

Præsident Cyril Ramaphosa betegner den dødbringende vold og protesterne som »uden sidestykke« i de 27 år, som er gået, siden ​​apartheidregimets fald.

Mindst 30 mennesker har mistet livet, flere af dem som følge af skudsår, og over 800 mennesker er blevet arresteret, oplyser politiminister Bheki Cele til nyhedsbureauer. Blandt de dræbte er en 15-årig dreng, der blev skudt i brystet med en gummikugle, rapporterer lokale medier. Fire politifolk er såret.

»Vi er overbeviste om, at vores ordensmagt kan løse sine opgaver med succes. Den nuværende situation overvåges på tæt hold, og vi vil sikre, at den ikke bliver endnu værre,« siger Cele og advarer om, at urolighederne risikerer at skabe kritisk mangel på medicin og fødevarer i hele Sydafrika.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

jeg troede det var et land med "frihed, demokrati og menneskerettigheder" ???