Analyse
Læsetid: 4 min.

Xi Jinpings besøg i Tibet lover ikke godt for tibetanernes frihedskamp eller forholdet til Indien

Modtagelsen var af nordkoreanske dimensioner, da Xi Jinping landede i Tibet som den første leder af kommunistpartiet på officielt besøg siden 1990. Det tegner ikke godt for forholdet mellem Indien og Kina – eller for muligheden for større tibetansk autonomi
Xi Jinping inspicerede blandt andet tibetanske munke, da han forleden som den første leder af kommunistpartiet siden 1990 var på officielt besøg i Tibet.

Xi Jinping inspicerede blandt andet tibetanske munke, da han forleden som den første leder af kommunistpartiet siden 1990 var på officielt besøg i Tibet.

Xie Huanchi/ Ritzau Scanpix

Udland
28. juli 2021

70 år er gået, siden en tibetansk delegation på vegne af en blot 15 år gammel Dalai Lama underskrev en meget omdiskuteret deklaration i Beijing. Om det er en anledning til fejring, hersker der – mildt sagt – forskellige udlægninger af. For Kinas Kommunistiske Parti er det en milepæl i folkerepublikkens historie. Det blev understreget i sidste uge, hvor partisekretær Xi Jinping pludselig dukkede op i Lhasa. Turen var ikke anmeldt forud, og en kinesisk leder har ikke været på officielt besøg i Tibet i over tre årtier.

»Det er bevist, at uden kommunistpartiet ville der hverken have været et nyt Kina eller et nyt Tibet,« lød det fra den kinesiske leder, der ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua lykønskede tibetanerne med, hvad kineserne kalder den fredelige befrielse af regionen. Den blev i kommunistpartiets optik cementeret ved underskrivelsen af den 17 punkter lange deklaration, der i 1951 satte ord på den kinesiske kontrol over de enorme tibetanske landmasser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Tragisk; at kineserne slipper afsted med deres fremturen . Kina og Israel driver på med etnisk udrensning og vi tier

Mvh Hanne Pedersen