Nederlaget i Afghanistan
Læsetid: 8 min.

Afghanistan-krigen burde aldrig være startet: »Vi kunne have fået udleveret bin Laden«

En tidligere oberst i USA's hær og stabschef for udenrigsminister Colin Powell mener, at præsident George W. Bush formøblede en chance for at presse Taleban-styret til at udlevere Osama bin Laden og andre ledere i al-Qaeda efter terrorangrebet mod USA i 2001. Krig kunne være undgået, siger Lawrence Wilkerson
Siden 2001 har mere end 775.000 amerikanske soldater været udstationeret i Afghanistan. Af dem blev 2.300 dræbt og 20.589 såret. Men det kunne ifølge en tidligere stabschef for Colin Powell have været undgået, hvis man i 2001 var gået mere efter at få udleveret Osama bin Laden af Talebanstyret i stedet for at gå i krig i Afghanistan.

Siden 2001 har mere end 775.000 amerikanske soldater været udstationeret i Afghanistan. Af dem blev 2.300 dræbt og 20.589 såret. Men det kunne ifølge en tidligere stabschef for Colin Powell have været undgået, hvis man i 2001 var gået mere efter at få udleveret Osama bin Laden af Talebanstyret i stedet for at gå i krig i Afghanistan.

Moises Saman

Udland
16. august 2021

Kunne den 20 år lange krig i Afghanistan være undgået?

Det er en diskussion, som indtil nu ikke er blevet taget alvorligt. Men der er god grund til at kigge tilbage på omstændighederne i 2001 og overveje, hvorvidt der var andre muligheder end krig mod Taleban-styret for at få Osama bin Laden og hans islamistiske terrorgruppe al-Qaeda udleveret til retsforfølgelse i USA.

En påtrængende debat efter at Taleban øjensynligt er ved at overtage Kabul og det provestlige afghanske styres snarlige fald til den islamistiske Taleban-bevægelse. Det andet nederlag, USA har lidt til en guerillahær i et fjernt land i løbet af de sidste 50 år; første gang var i Vietnam.

Det mener tidligere hæroberst Lawrence Wilkerson, der var stabschef og militær rådgiver for udenrigsminister Colin Powell i præsident George W. Bushs første embedsperiode fra 2001 til 2005.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Krigsforbrydere som Anders Fogh og Per Stig Møller var meget ivrige efter at få Danmark med i krigen.

Ikke ét øjeblik overvejede de, hvordan krigen skulle afsluttes.

På samme vis har Mette Frederiksens regering trukket tingene ud - med dårlige og alt for sene forberedelser har de sikret sig, at kun en minimalt antal af de afghanere, som har hjulpet de danske soldater kommer til Danmark ...

Resten må sejle deres egen sø.

Til næste år sender Danmark soldater til Afrika - mon ikke eventuelle lokale hjælpere vil tænke sig om en ekstra gang, inden de hjælper Danmarks krigsmagt ?

De skal næppe regne med hjælp herfra når vi endnu engang løber væk med halen mellem benene.

Jeg skammer mig på Danmarks vegne.

Dannebrog bløder ...

Eva Kjeldsen, Gitte Loeyche, John Andersen, Svend-Erik Runberg, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Ervin Lazar, David Zennaro, Ole Svendsen, Karen Grue, Hans Larsen, jens christian jacobsen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark er blevet en skamplet.

Eva Kjeldsen, Gitte Loeyche, John Andersen, Svend-Erik Runberg, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Holger Nielsen, erik pedersen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

"war is a racket"

"https://en.wikipedia.org/wiki/War_Is_a_Racket"

beklageligtvis er det altfor mange enormt store og magfulde økonomiske interesser som har en interesse i at starte og at opretholde krige. Enorme formuer tjenes af private aktører på store krige.

Som præsident Eisenhower - og tidligere general og øverstbefalende for det amerikanske militær i 2. verdenskrig - sagde i sin TV-afskedstale til det amerikanske folk i 1961:

det meget magtfulde militær-industrielle komplex er måske den største fare for vores land og for vores demokrati i årene fremover.

Bush & Co. burde i hvert fald stilles for en international krigsforbryderdomstol for Irak-krigen og for en 20 år lang krig i Afghanistan. På tide at EU løsriver sig fra USA-dominansen på det forsvarspolitiske område og etablerer et eget troværdigt forsvar hvor Europa ikke længere skal totaldomineres af et USA som i dag i stigende grad ligner et samfund som både har mistet den moralske kompasretning (jfr. Trump) og som er enormt splittet og med klare tendenser til intern opløsning.

jens rasmussen, Christian Bruun, John Andersen, Torben Skov, Rolf Andersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Malcolm McGugan, Ole Svendsen, Karen Grue, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, erik pedersen, Anne Søgaard, Eva Schwanenflügel og søren ploug anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'På tide at EU løsriver sig fra USA-dominansen på det forsvarspolitiske område og etablerer et eget troværdigt forsvar ...'

Helt enig. Men det er samtidig en politisk utopi. Alene det faktum, at det vil kræve, at de europæiske lande mangedobler deres forsvarsbudgetter, gør ideen dødfødt.

Ole Svendsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Hmm ... Lettere irriterende artikel !

Jeg er stødt på Wilkerson adskillige gange før, og han har som regel interessante indsigter og sobre analyser af det geopolitiske spil i verden. I modsætning til nogle af vores egne lokale analytikere, der som regel kun kender til den ene side af sagen.

Hvorfor Information så skal ødelægge deres egen artikel - ved at tilføje følelsesladede kommentarer fra en eller anden ligegyldig og uvidende persons anekdotiske oplevelser i forbindelse med krigen - er da frygtelig irriterende.

Jørgen Tryggestad

Det kræver jo et svar fra ansvarlige politikere både i Danmark, USA og Europa hvorfor narkotikaproduktionen i Afghanistan - en produktion som i høj grad har været med til at finansiere Talibans aktiviteter der borte - har fået lov til at udvikle sig helt eksponentielt i de 20 årene hvor USA og NATO har opereret i Afghanistan.
Man må jo tro at noen/mange ledende politikere og embedsfolk i USA (og Europa?) har ønsket at fremme denne opiumproduktion i disse årene.
Et godt ordsprog siger: "Follow the money". Forklaringen bagved meget af det som sker i denne verden kan findes der.

12. okt. 2011
Narkoproduktion eksploderet i Afghanistan
Produktionen af opium blomstrer bogstavelig talt voldsomt i Helmandprovinsen i Afghanistan
- Med høje priser og øget produktion er opium en meget lukrativ forretning i Afghanistan i 2011. Hvis man medtager profitten på forfinelsesprocessen og på selve handlen med opium, så udgør det en meget stor del af den afghanske økonomi, og bidrager til en væsentlig del af finansieringen af oprørernes aktivitet og giver anledning til korruption, skriver FN-organisationen i rapporten, skriver UNODC.
Årets produktion er omkring 7,5 milliarder kroner værd, hvilket svarer til cirka en tiendedel af Afghanistans bruttonationalprodukt.
Den største andel af opiumproduktionen foregår i den sydlige 'dansker provins' Helmand, hvor de fleste af de danske styrker er udstationeret.
Afghanistan er verdens største producent af opium, der er hovedingrediensen i heroin. Landet står for 80 procent af verdens samlede opium-produktion.
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4073044.ece

Information, 29. november 2004
HEROIN I rekordmængder vælter ind i Europa i denne tid. 90 procent kommer fra det krigshærgede Afghanistan. Skønt USA i årevis har udkæmpet en bekostelig krig mod kokainkartellerne i Latinamerika, har amerikanerne i de tre år, de har befundet sig i Kabul som de facto besættelsesstyrke, ikke rørt en finger for at stoppe hverken produktion elller smugling. I stedet hælper de indirekte de berygtede krigsherrer til at tjene store formuer på narko.
Med sin tavshed giver Europa også indtryk af ligegyldighed. For ISAFs styrker - 70 af dem danskere, nogle af dem tidligere narkopolitifolk - gælder samme princip som for de amerikanske soldater: I må kun se, ikke røre, hvis I støder på narkotransporter eller valmuemarker. Det er ikke jeres bord, det er ingens bord!
https://www.information.dk/2004/11/narkostat-afghanistan

Berlingske, Tirsdag d. 26. juni 2007,
Fuld fart på produktion af narko i Afghanistan
Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan er ved at blive verdens førende narkoområde. Den samlede afghanske opiumproduktion steg næsten 50 pct. på et år.
Trods tilstedeværelsen af danske og andre internationale styrker i det sydlige Afghanistan, hvor produktionen af narkotika er koncentreret, blev der fremstillet næsten 50 procent mere opium sidste år sammenlignet med året før.
Ifølge Verdens Narkorapport, som blev offentliggjort tirsdag, steg opiumproduktionen i Afghanistan fra 4100 ton i 2005 til 6100 ton i 2006.
Rapporten udgives af FN's Kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC), der har hovedsæde i Wien.
https://www.berlingske.dk/internationalt/fuld-fart-paa-produktion-af-nar...

søren ploug, Alvin Jensen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Jørgen Tryggestad -

Din argumentation er meget ensidig og forenklet.

Mens Taleban var ved magten, slog de hårdt ned på opiumsdyrkningen, idet de jo repræsenterede en strengt puritansk islamisme og samtidig havde tilstrækkelig magt og lokalkendskab til at skræmme bønderne fra at dyrke denne afgrøde.

Siden da er Taleban blevet meget mere pragmatiske og tilskynder nu bønderne til at dyrke opium, som Taleban dernæst distribuerer og skummer fortjeneste af. Selv om man fra amerikansk og allieret side har forsøgt at hamle op med denne trafik, bl.a. ved at introducere alternative afgrøder, har man overhovedet ikke kunnet komme den lukrative opiumsdyrkning til livs i det uvejsomme terræn.

Nu får så se, om Taleban vender tilbage til puritansk islamisme, eller om de fortsat ser det lukrative, både for bønderne og dem selv, i at dyrke opium til det internationale narkotikamarked.

Michael Friis

Ikke uenig, men uinteressant at en eller anden sagde noget for 20 år siden. Hvorfor råbte personen ikke højere?
Jeg gik i demonstration i København inden krigen mod Saddam Husseins Irak startede, men hvorfor argumenterede jeg ikke bedre ? Hvorfor var jeg og de andre krigsmodstandere ikke mere overbevisende? Hvad vidste jeg egentligt (i virkeligheden blot en mavefornemmelse)?
Og ja måske kunne Irak og Afganistan krigene været undgået og ja mange ting skulle været håndteret anderledes.
Lad os lære af fejl og fortid, men kig fremad. Tingene er sjældent sort/hvide.

Historien om Afganistan og meget mere

Bitter Lake

"Bitter Lake is a 2015 BBC documentary by British filmmaker Adam Curtis. It argues that Western politicians have manufactured a simplified story about militant Islam into a "good" vs. "evil" argument, informed by and a reaction to Western society's increasing chaos and disorder, which they neither grasp nor understand."

Konflikter bliver kogt ned til forsimplede udgaver af virkeligheden, som kan sælges til vælgerne som det gode mod det onde. Historien er selvfølgelig langt mere kompleks. Adam Curtis har sin egen specielle måde at lave dokumentar på. Men han har sat sig grundigt ind i stoffet, og så har han adgang til mange klip fra BBCs udsendelser. Den er lidt lang, for lang vil nogen måske synes, men virkelig værd at se.

https://vimeo.com/120443558

https://www.youtube.com/watch?v=84P4dzow1Bw

@ Gert Romme

Det har du jo i grunden ret i. Der er næppe tvivl om, at Osama Bin Laden var en islamistisk terrorist. Men om han faktisk var den hovedansvarlige for angrebet 11. september 2001, det ved vi vel i grunden ingenting om. Tilbage i 2001 mente jeg, at invasionen af Afghanistan var legitim, men nu her 20 år senere vil jeg erkende, at begrundelsen måske i virkeligheden var næsten lige så søgt som begrundelsen for at invadere Irak.