Ol i Tokyo
Læsetid: 4 min.

Belarusisk OL-atlet frygtede for sin sikkerhed. Nu har hun fået asyl i Polen

En 24-årig belarusisk atlet er havnet i et drama under OL i Tokyo, da hun ifølge hende selv blev beordret hjem efter at have kritiseret det nationale atletikforbund og sine trænere. Belarus’ olympiske komité, som er ledet af præsident Aleksandr Lukasjenkos søn, afviser anklagerne
Den belarusiske atlet Krystsina Tsimanouskaya på vej ind på den polske ambassade i Tokyo.

Den belarusiske atlet Krystsina Tsimanouskaya på vej ind på den polske ambassade i Tokyo.

Yuki Iwamura/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
3. august 2021

Med en mørkeblå rygsæk, poser og kufferter trådte den 24-årige OL-sprinter Krystsina Tsimanouskaya mandag ind på den polske ambassade i Tokyo i Japan. Hun ønskede at søge asyl, fordi hun frygtede for sit liv og sikkerhed, hvis hun kom tilbage til Belarus.

Sagen begyndte søndag, hvor den unge atlet har forklaret, at hun blev beordret hjem, efter hun havde kritiseret de belarusiske trænere og det nationale atletikforbund under OL. Blandt andet havde hun offentligt på sin Instagram-profil ytret utilfredshed med, at trænerne havde sat hende på det belarusiske 4 x 400-meterhold uden at fortælle hende om det først.

Ifølge hende, blev hun søndag bedt om at pakke sine ting på hotellet og blev efterfølgende eskorteret til lufthavnen imod sin vilje. Her formåede hun at få kontakt til det japanske politi og få hjælp.

»Jeg tror, jeg er i sikkerhed. Jeg er sammen med politiet,« sagde hun i lufthavnen ifølge Reuters, der havde en fotograf på stedet.

Både Tjekkiet, Polen og EU har stået klar og tilbudt asyl til Krystsina Tsimanouskaya. Frankrigs minister for EU-anliggender, Clément Beaune, meddelte mandag, at Europa var klar til at hjælpe hende, og at »det vil være en ære«. Det endte med at blive Polen, som hun en af de næste dage vil rejse til.

Krystsina Tsimanouskaya har blandt andet ytret sin utilfredshed med, at trænerne havde sat hende på det belarusiske 4 x 400 meterhold uden at fortælle hende om det først.

Krystsina Tsimanouskaya har blandt andet ytret sin utilfredshed med, at trænerne havde sat hende på det belarusiske 4 x 400 meterhold uden at fortælle hende om det først.

Petr David Josek
Belarus’ olympiske komité har udtalt, at beslutningen om at sende Tsimanouskaya hjem blev taget på baggrund af en lægefaglig vurdering. Det var lægerne, der opfordrede til at stoppe hendes ophold i Japan som følge af hendes »følelsesmæssige, psykologiske tilstand«, skriver The Guardian. Krystsina Tsimanouskaya selv afviser, at hun er blevet undersøgt af nogen læger.

Konsekvenser for flere sportsatleter

Den nuværende konflikt er større end som så. Der har gennem længere tid været kontroverser mellem Belarus og Den Internationale Olympiske Komité, IOC, på grund af præsident Aleksandr Lukasjenkos hårde greb om landets befolkning og sportsudøvere. Sidste år var der masseprotester i landet, fordi Lukasjenko blev genvalgt, og mange kritiserede ham for at have fusket med valgresultatet. Her blev flere tusinde anholdt, og flere har siden klaget over, at de blev udsat for tortur og mishandling i fængslet.

I den forbindelse tog en række sportsatleter afstand fra styret, hvilket var usædvanligt i et land, hvor eliteidrætsudøvere er stærkt afhængige af statsfinansiering. Flere blev straffet for at støtte oppositionen. Nogle mistede deres stilling hos staten og blev fjernet fra landsholdet. Andre blev fængslet.

Det gælder blandt andre basketballstjernen Yelena Leuchanka, der har repræsenteret sit land ved De Olympiske Lege to gange og tidligere holdt sig helt ude af den politiske debat. Det ændrede sig dog, da de massive protester i landet begyndte i august sidste år, hvor hun blev arresteret og fængslet i 15 dage for at have deltaget i en demonstration mod landets præsident. Efter sin løsladelse besluttede hun sig for at underskrive et åbent brev, som næsten 1.000 andre sportspersoner var afsendere på.

»Jeg vil have, at vi skal være frie i et nyt Belarus, hvor vi frit kan udtrykke vores meninger og ikke være bange for at blive fyret, fængslet, idømt bøder, slået eller blive skræmt,« sagde den 37-årige Leuchanka dengang til nyhedsbureauet Reuters.

I brevet blev det gjort klart, at hvis styret forsøgte at presse sportsatleterne eller true eller krænke deres rettigheder, så ville konsekvensen potentielt være, at man ville nægte at være en del af landsholdet.

Sanktioner mod landet

I forbindelse med protesterne sidste år begyndte der at blive lagt pres på Belarus. Dels forsøgte EU at gå ind i sagen ved at indføre en række økonomiske sanktioner og føje flere og flere personer, virksomheder og organisationer i Belarus til en sanktionsliste. Det betyder, at de får indefrosset midler i EU og indrejseforbud.

Men også IOC tog konsekvenserne og meddelte i december sidste år, at både præsident Aleksandr Lukasjenko og sønnen Viktor fik forbud mod at deltage i legene. Præsidentens søn er chef for landets olympiske komité, hvilket IOC ikke har villet anerkende.

»IOC er kommet frem til den konklusion, at det ser ud til, at den nuværende ledelse ikke på passende vis har beskyttet de belarusiske atleter mod politisk diskrimination inden for NOC, deres medlemsforbund eller sportsbevægelsen. Det er i strid med de grundlæggende principper i det olympiske charter,« sagde IOC’s præsident, Thomas Bach.

Krystsina Tsimanouskaya har opfordret IOC til at gå ind i sagen, og en talsmand fra komitéen meddelte søndag aften, at man har kontaktet Belarus’ olympiske komité for at få en forklaring. Hvad de næste skridt vil være, er endnu ikke blevet besluttet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Se, helt så hurtigt gik det hverken for Snowden eller Assange. Var det kun fordi, de ikke havde en olympisk træner, der truede?

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

En belarusisk top-atlet forsøges kidnappet i Tokyo af belarusiske OL-officials med Lukashenkos søn i spidsen. Et par dage efter findes en ung belarusisk dissident hængt i Kiev.

Belarusiske systemkritikere er øjensynligt truet på livet, hvor de end befinder sig, og samtidig befordrer Lukashenkos håndlangere tusindvis af irakiske kurdere via Minsk over grænsen til Litauen for at destabilisere Europa.

Lukashenkos terrorregimente eskalerer, hvis Europa sætter kikkerten for det blinde øje.