Vandmangel
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Vand er blevet en mangelvare i Mellemøsten, og ingen taler om det

Voldelige protester på grund af vandmangel i Irans olierige Khuzestan-provins opsummerer situationen i Mellemøsten i en nøddeskal, siger tidligere vicepræsident for Irans miljøstyrelse. Store dele af regionen vil være ubeboelig om få årtier, og magthavernes eneste løsning er en kompromisløs undertrykkelsespolitik
Børn i kø til interimistisk vandpumpe i Yemen, hvor der er store problemer med vandmangel.

Børn i kø til interimistisk vandpumpe i Yemen, hvor der er store problemer med vandmangel.

Essa Ahmed

Udland
6. august 2021

Irans sydvestlige provins Khuzestan har længe været arnested for ustabilitet. Allerede under den iranske revolution i 1979 forsøgte provinsens arabiske befolkning at kæmpe for autonomi. I 1980’erne var området frontlinje under krigen mellem Iran og Irak, og i de senere år har der været flere protester inspireret af Det Arabiske Forår, som alle er blevet slået ned af regimet i Teheran.

Lige nu handler den aktuelle sociale uro dog om vandmangel.

I årevis har miljøeksperter advaret om, at det iranske regimes massive udviklingsprojekter såsom opførelse af dæmninger, vandingsanlæg og kunstige vandløb, der dirrigerer vand fra Khuzestan til naboprovinserne, før eller siden ville føre til store problemer for Khuzestan. Det før eller siden er så nu, hvor hedebølger og mangel på nedbør har forstærket eksisterende problemer og bekræftet forskernes profetier.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En del af de indledende protester og demonstrationer i Syrien skyldtes også tørke og vandmangel m.m.

"Men selv hvis regimerne omstiller sig, bliver det ikke ligefrem en sorgløs tilværelse, der venter forude. Løsningerne er nemlig ikke så lige til."

Er der grundlag for at konkludere at ret mange andre lande og regioner kan vente sig en sorgløs tilværelse 'forude'? Præmisserne for artiklens floskler er mange steder direkte håbløs - og når man betænker at lande som Syrien, Iran og Irak er mere eller mindre krigsramte, omfattede af sanktioner og udsat for politisk pres af stærke magter på kloden, så bliver det direkte meningsløst at læse om magthavernes ansvar (omend de naturligvis har et sådant, men konditionerne for at tage det har bestemt været ringe).

Jacob Nielsen

Ja, befolkningstilvæksten i Syrien, som var og stadig er ret voldsom, vil naturligvis betyde en endnu større efterspørgsel efter vand.

Derfor kan man spørge sig selv om, fremtidens konflikter i MENA landene skyldes mangel på vand eller om det er fordi antallet af mennesker hele tiden stiger i disse lande. For jeg kan kun se ėn løsning på problemet, og det er at eksportere “overskuddet” af mennesker til Europa, også selvom det set fra vores side er uønsket migration.

Niels Erlinger

Det vil så sige, at det er europæerne som skal bosætte og brødføde alle de mennesker, som det ikke lykkedes for selv.

Med andre ord, når det kikser et eller andet sted i verden, så er det europæerne, der er de eneste, som kan redde kastanjerne ud af ilden for de andre.

Jeg kan godt lide den overlegenhed, som ligger bag sådanne tanker.

Jacob Nielsen

Ja, det er netop konsekvensen hvis vi ikke gør op med de konventioner der underminerer den politik som flertallet ønsker, men som gør det umuligt at lave reelle stramninger på udlændingeområdet. Fordi vi har aldrig haft en afstemning om migration til Danmark. Sidst da, Den Lille Svindler, selv måtte tage til Marokko og underskrive FNs migrationspagt, fordi ingen af de andre ministre ville, hvilket var endnu en underminering af politikernes og vælgernes indflydelse. Nu overladt til juristerne og de selvudnævnte eksperter.

erik pedersen

Man kunne måske nøjes med at sige at vi i Europa er heldige med vores placering på kloden. Det er umiddelbart mindre selvfedt og knap så dumsmart

Mvh Hanne Pedersen