Klima
Læsetid: 4 min.

Forskere ser tegn på muligt forestående kollaps for Golfstrømmen

Golfstrømmen risikerer at ebbe ud. Den varme atlantiske havstrøm kan simpelthen stoppe – et skrækscenarie, som vil få katastrofale følger over hele verden, også i Danmark. »Vi kan ikke tillade, at det sker,« erklærer forskere bag ny undersøgelse
Drivkraften i AMOC-systemet, som Golfstrømmen er en del af, er tæt, salt havvand, der synker ned i Det Arktiske Hav. Men nu bremser afsmeltning af ferskvand fra Grønlands iskappe den proces tidligere, end klimamodellerne hidtil har tydet på.

Drivkraften i AMOC-systemet, som Golfstrømmen er en del af, er tæt, salt havvand, der synker ned i Det Arktiske Hav. Men nu bremser afsmeltning af ferskvand fra Grønlands iskappe den proces tidligere, end klimamodellerne hidtil har tydet på.

Morten Rasmussen

Udland
7. august 2021

Klimaforskere ser nu foruroligende tegn på, at Golfstrømmen kan være ved at kollapse. Sker dette, vil et af de mest kritiske vendepunkter, et såkaldt tipping point, i kampen mod klimakrisen være passeret.

Forskerne har konstateret »et næsten totalt tab af stabilitet over det seneste århundrede« i det havstrømssystem, som kendes som det termohaline kredsløb eller ’AMOC’ (Atlantic meridional overturning circulation, red.). Golfstrømmen er i dag allerede på sit svageste niveau i mindst 1.600 år – nu viser en ny analyse, at den kan nærme sig en egentlig nedlukning.

Skulle det ske, vil det få omfattende katastrofale følger verden over: De nedbørsmønstre i Indien, Sydamerika og Vestafrika, som er forudsætning for høstudbytter, der ernærer milliarder af mennesker, vil blive alvorligt forstyrret. Europa vil opleve voldsommere og hyppigere storme og dalende temperaturer. Det østlige Nordamerika vil blive ramt af stigende havvandstande, og såvel regnskovene i Amazon-landet og den arktiske iskappe vil blive bragt i yderligere fare.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu begynder det for alvor...

Alvin Jensen, Janus Agerbo, Olaf Tehrani, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, Jan Jensen, Ib Christensen, Rasmus Kristiansen, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Global opvarmning = istid
Ja.
Hvis du havde læst artiklen, ville u vide hvordan det hænger sammen, men jeg vil da gerne ridse problematikken op for dig igen, Henrik Madsen.

Der smelter indlandsis fra egne, som har indlandsis, fordi temperaturen i atmosfæren er forhøjet.
Det er et resultat af de drivhusgasser, vi mennesker leder ud i atmosfæren. Drivhusgasser forhindrer varmen i at slippe ud fra jorden atmosfære.
Jo flere drivhusgasser (CO2, metan etc.) jo højere opvarmning. Jo mere afsmeltning af indlandsis.

Indlandsis er frossen ferskvand .
Havvand er saltvand.
Når ferskvand blandes i saltvand, bliver havvandet mindre salt.
Golfstrømmen drives af meget salt havvand, som synker til bunds i kolde havområder.
Men vi er i fuld gang med at gøre havvandet mindre salt og afskaffe kolde egne, ved at udlede drivhusgasser til atmosfæren for at vi kan afholde krige og olympiader, spise oksokød og flyve på ferie og køre på motorvej til arbejde.

Hvor er det kæden hopper af i din forståelse?

John Gulløv, Jesper Lykke Jacobsen, Jan Nielsen, Tobias Hiort-Lorenzen, Inger Hørup, Armin Vauk, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Viggo Okholm, Eric Philipp, Søren Veje, Niels Bent Johansen, Aske Povl Hansen, Inge Lehmann, Hanne Larsson, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Knud Chr. Pedersen, Ole Frank, Peter Høivang, Katrine Damm, Tommy Clausen, Steffen Gliese, Josephine Kaldan, Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Mads Troest, Rolf Andersen, kjeld jensen, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Halfdan Illum, Ib Christensen, Werner Gass, Morten Wieth, Torben Skov, Bjørn Olsen, Rasmus Kristiansen, Torben Arendal, Morten Balling, Mikael Benzon, Hanne Utoft, Krister Meyersahm, Hans Jørgen G. Ravn, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Inger Pedersen, Bjørn Pedersen, Inge ambrosius, Jesper Sano Højdal, Palle Jensen, Asiya Andersen, Kollektivet Fandango, Bo Stefan Nielsen, Gitte Kjeldsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Torben Skov

"Nu begynder det for alvor..."

Det er ved at være så længe siden at jeg ikke helt kan huske hvornår, men jeg så en dokumentarudsendelse for adskillige år siden, hvor nogle forskere påpegede at man ikke målte nok på Golfstrømmen. Det havde de gjort, og de mente dengang at kunne spore at den allerede var aftaget drastisk.

Det begynder ikke nu. Det er allerede i gang.

@Henrik Madsen

Ja, selvfølgelig... Du har stadig ikke svaret på det med Ebola og masker ovre i den anden tråd ;)

Steen K Petersen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Ole Frank, Peter Høivang, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Hanne Utoft, Mogens Kjær og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Ja det snart juleaften.
Jeg sad på skolebænken da jeg læste geografi på ÅDAS (Århus Dag- og Aften Seminarium). Allerede dengang 1995-99 var vi vidende om, at Jorden var truet.
Vi var et lille geo-hold på 14 elever og så mindst en dansk dokumentar om den direkte forbindelser mellem Golfstrømmen, pumpen ved Grønland og CO-2.

Hver gang en traktor, mejetærsker, motorbåd, speedbad, bil, veteranbil, knallert, mobilehome starter motoren forbander jeg personen som fører svinet. Tesla og deres ligesindede kan heller ikke sige sig fri, for ligegyldige komponenter.
8 mio. km. mark kører landmændene og I 2019 blev der kørt lidt over 52 milliarder kilometer på vejene i Danmark. Det tal stiger bare op op op.

jens christian jacobsen

Danmark får indenfor de næste 40 år temperaturer og nedbørsforhold som Vestnorge har idag. Selv hvis det lykkes at holde CO2-stigningen i ave ift. FNs klimamål. Men sjovt bliver det ikke. Så er det formodentlig slut med de hårde og proteinrige hversorter vi kan dyrke i dag. Men rug, byg og havre vil stadig kunne dyrkes ligesom de fleste af de gamle danske grøntsager. Frilands og i drivhuse. Og så kan teknologiske landvindinger til den tid sikkert levere den nødvendige grønne energi til opvarmning og transport. Og international handel vil også foregår nogenlunde, som vi kender det idag.
Det skal nok gå. Men sjovt bliver det ikke.

Halfdan Illum

@Jens Chrisitan Jacobsen

Det er måske rigtigt for Danmark, men nu er der jo andet på spil end 5.8 mio. menneskers behov for fortsat at udleve en tilværelse med et voldsomt materielt overforbrug, hvert fald en. Udover klodens resterende mennesker er der jo en verden af liv, som vi risikerer, at store dele går tabt af. Det ville fanme ikke være til at bære og hvor er det også fuldstændigt vanvittigt at tænkte på, synes jeg.

Morten Balling, Alvin Jensen, Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Kristian Karlsen, Eva Schwanenflügel, Nils Hommel, Steffen Gliese, erik pedersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Halfdan Illum

"hvert fald en" var en fejl* :-)

Arne Albatros Olsen

" Vi kan ikke tlllade at det sker ".

Hvem fanden er vi ?

William Mannicke

Nu tvivler jeg ikke på at det får alvorlige konsekvenser, hvis Golfstrømmen ophører, ændre retning mm..

Men en enkelt ting overrasker mig:
Citat: ” Golfstrømmen er i dag allerede på sit svageste niveau i mindst 1.600 år –”

Hvem var det der i år ca. 500 lige målte Golfstrømmens strømning, intensitet, beliggende, dybde osv. ??

Mig bekendt er pålidelige målinger og observationer først begyndt for ca 120 år siden.
Og det endda meget sporadisk, indtil 1. verdenskrig.

Mikael Benzon

If you can keep your head while everyone around is loosing theirs...you don't know whats going on

Henning Egholk

Det lyder som starten på en gyser! Hvis Golfstrømmen forsvinder så bliver der ganske koldt i hele Skandinavien, det er sikkert og vist.
Jeg tør ikke tænke på resten af Europa, nedbør/storm og oversvømmelser? Stort suk.

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

William Manniche
En forsker ved navn Thornalley gennemførte sammen med andre nogle såkaldte proxy-målinger for bl.a. 1600- tallet. De har skrevet en artikel om det i tidsskriftet
“Nature”.

Men som du selv indirekte skriver, så er det ikke den slags målinger, som vi foretager i dag. Derfor er de - som alle andre målinger - behæftet med en vis usikkerhed.

William Mannicke

Man kan læse artiklen her:
https://www.nature.com/articles/s41586-018-0007-4

Og efter at have læst artiklen, må jeg sige at forskerne er noget mere forsigtige end Informations referat.

William. Manniche

Ja, sådan er det tit med dagblade og andre referater af videnskabelige artikler ..

Alvin Jensen, Claus Nielsen, Hanne Utoft, Anina Weber og William Mannicke anbefalede denne kommentar
William Mannicke
Rolf Andersen

Det er altså næsten for nemt, men alligevel:

"Der er sket en forurening af den ydre atmosfære, så meterologerne har lovet at
vi nu får bedre vejr.

Eskimoerne (!) får solstik og Sahara bli'r til is, og Danmark bli'r det nye tropeferie-paradis.

Så er du træt af Syden, sne og slud: Ta' til det varme nord. Ta' til Costa Kalundborg, hvor de slanke palmer står og svajer blidt for brisen bag Jens Hansens bondegård."

Credit: Shubidua ;)

Morten Balling, Alvin Jensen, Rasmus Kristiansen, Lea Jensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Halfdan Illum
Dit svar minder mig om debatterne på Sociologisk Institut på KU for længe siden: Man skulle altid tage kapitallogikken i ed og sværge troskab til de marx'ske læresætninger inden det blev tilladt at tale om konkrete forhold.
Det glemte jeg. Godt du huskede mig på det.

Rasmus Kristiansen

Rolf Andersen.. Ja da. Shubidua ;D.

Specielt de " ældre " numre, kan Jeg simpelthen ikke lade vær med at skråle/ vræle/ hyle med på..
Eks : Snadsken, Sommergryder, Sand Hans, Emma, Knald i låget, Krig og fred, I østen stiger Olsen op, Minus til plus, Nam Nam, Mig og så Harry, Fluer i Kødbyen, Brutale løg, De tre små grise, Brdr. Gebis, Greven ud af luften, Melankoli, Jeg - en gris, Basuner og engle, A. Tomsen, Rebild.., ja der flere :).., ved det godt :)
( Ved " da " godt/ er med på, det er tossegakket fjoget, åndsbolle fjollet, herligt ordgejlet drengerøvs rabalder musik.
Det holder dog, og deres musik, ( blandt så meget meget meget meget andet musik i mange genre der høres og slides her ), vil også ditto være med mig.., to the end.

Gasolin.. : Solfanger, Lille Henry, Jeg kan høre dig kalde, Langebro, Legenden om Joshua og Ming, Gør det noget, Jeg er splittergal, Se din by fra tårnets top, Kloden drejer stille rundt, Sirenesangen, Pas på svinget i Solrød, Tantes foto, Sct Emetri, Refrainet er frit, Sjagge, Pilli Villi.. :).., igen flere :)
Kashmir.. : Daddys cabaret, The Ghost of No One, Pursuit of Misery, The Cynic, Surfing The Warm Industri, samt 3 første albums.. :)
C.V. Jørgensen.. : Bellevue, Storbybeduinen, Entertainer, Det si´r sig selv, Costa Del Sol, Sæsonen er slut.., Alle har en drøm, Lidt Til og MegetMer´, Mig og Charlie.. :).., igen flere :)
Sneakers.. : Bellevue, Gøglerne Kommer, Efter Festen, Tornerose, Gaden, Forstadens casanova.., igen flere :)
.... og kunne blive ved.., eksempelvis med : Laid Back, Gnags og mange flere :)

Må Jeg foreslå lyden af nyt musik/ nyere dansk musik og med varmeste anbefaling, Death Machine..
( Gruppens navn lyder umiddelbart som om her får man altså blæst knoppen af. Men det er endnu bedre. Man bliver væltet bagover af Deres dejlige musik. Tjek albums ud.., videoer også helt ok på tuben) :D
Live er de fremragende ( med/ uden visuelt indtryk ). De kommer bestemt selv fint ud over scenekanten og omfavner publikum som i et stort dejligt kæmpeknus. Man kan ikke føle andet end at man, som publikum, er inkluderet her med Death Machine til Deres live koncert. Med stor begejstring og kæmpe klapsalver/ stående ovationer oplevede Jeg Dem på Posten 19 Juni og på Radar 25 Juni ( siddekoncerter - selvom det var temmelig svært at sidde stille skal Jeg hilse at sige. Folk til disse 2 koncerter opførte sig eksemplarisk ansvarligt ).. Og De er simpelthen så behagelige, søde, varme, rare, venlige, ydmyge, stille og rolige medmennesker/ personer.. :D
... ellers Irah, Chinah, lowly, Agnes Obel, Mont Oliver og mange mange mange andre.

Ups.. :)
Det omhandlede vist ikke helt eller harmonerede med artiklens alvorlige frygtelige slemme skrækindjagende aktuelle emne vedr. Vores Moder Jords meget meget triste sørgelige slidte og beskidte tilstand.. :(... Klebager vitterligt.
( omend man kan tage nogle af teksterne fra ovenstående Musikgrupper i kontekst til artiklens mere end alvorlige emne ).

Men ellers blot et skriv til Rolf Andersen..

God dag til Jer alle alligevel..

..( på trods af de meget meget klare dystre, alvorlige, videnskabelige rapporter/ opråb/ artikler, Vi bliver præsenteret for hver evig eneste dag. Og dagen i dag, værre end i går.
Det står meget slemt til derude med Moder Natur og Moder Jord.
Det er til at skrige, trampe, stampe, bande og hyle over - i følelsernes vold - og det egentligt for at få afløb, blot for en kort stund, inden næste katastrofale scenarie rammer Os/ medmennesker hårdt, der jo ret beset og simpelt er selvforskyldt i..
Suk, mand.. Dammit. Darn it.. ).

Pas godt på Jer/ hinanden..
.. ( og undskyld mit vrøvl hvis om nogle måtte opfatte det sådan ).

Mvh.