Feature
Læsetid: 11 min.

Det, der var godt for storkapitalen, var godt for republikanerne – indtil storkapitalen blev woke

Virksomheder er blevet for politisk korrekte for republikanerne, og republikanerne er blevet for ekstreme for virksomhederne. Pagten mellem partiet og forretningseliten har præget det amerikanske samfund i mere end 100 år. Nu er den pagt måske ved at være fortid

Mia Mottelson

Udland
5. august 2021

Da den afgående direktør for USA’s største bilfabrikant i 1953 blev udpeget som ny forsvarsminister i den republikanske regering, spurgte pressen, om der ikke kunne opstå interessekonflikter mellem det politiske arbejde og den virksomhed, han stadig havde væsentlige aktieposter i. Han svarede noget i retning af, at »det, der er godt for General Motors, er godt for Amerika og vice versa«.

Man kan læse sætningen som programerklæringen for en pagt, der har været med til at forme det moderne USA. I mere end hundrede år har politikerne i Det Republikanske Parti og spidserne i USA’s største virksomheder kunne betragte hinanden som naturligt allierede.

Fra politisk side formulerede Ronald Reagan det tilsvarende klart: Staten er problemet, erhvervslivet er løsningen, og de samfund, der »opnår de mest spektakulære fremskridt«, er dem, der »tror på markedets magi«.

Men nu knirker koalitionen mellem kapital og konservative.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"The liberty of a democracy is not safe, if the people tolerated the growth of private power to a point, where it becomes stronger than the democratic state itself. That in its essence is fascism: ownership of government by an individual, by a group, or any controlling private power."

Franklin D. Roosevelt

Ruth Sørensen, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Hanne Utoft, Morten Søfting, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Lars Kristian, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Jan Fritsbøger, jens christian jacobsen, Torben Arendal og Mikkel Bonde Stouby anbefalede denne kommentar

Og således skal vi huske på, at The Squad er på samme side som Nike, Walmart, Google og Coca-Cola.

Vi må håbe, at det engang lykkedes at starte en stort venstrefløjsparti i USA.

Torben Skov, Hanne Utoft, Jesper Andersson , Jan Fritsbøger, jens christian jacobsen, Michael Waterstradt og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Hvilket virksomheder støttet da dem? Link, tak! Har du ingen er det du skiver løgn.

Altså-fordi Nike og Coke er woke, tror jeg ikke på, at de har støtte fra AOC, eller omvendt!

Tak Jan. Så simpelt.. :oP