Svensk politik
Læsetid: 5 min.

Löfvens afgang baner vejen for, at Sverige kan få sin første kvindelige statsminister

Den oplagte arvtager for den afgående socialdemokratiske statsminister i Sverige er finansminister Magdalena Andersson. Hun vil formentlig ikke ændre kursen fra den afgående Stefan Löfven, og udfordringerne med at samle både parti og regering bliver store for den nye svenske leder
Højst overraskende meddelte statsminister Stefan Löfven søndag på det socialdemokratiske sommermøde, at han vil trække sig som leder af partiet og landet.

Højst overraskende meddelte statsminister Stefan Löfven søndag på det socialdemokratiske sommermøde, at han vil trække sig som leder af partiet og landet.

Henrik Montgomery

Udland
23. august 2021

Egentlig brugte Sveriges statsminister, den socialdemokratiske Stefan Löfven, meget af sin sommertale søndag på at tale om sin barndom og knap så meget om politik. Men så endte han med overraskende at annoncere, at han vil træde tilbage som formand for Socialdemokraterna og statsminister.

»Det har været nogle fantastiske år, men alting har en ende,« sagde Löfven, der formelt vil tage sin afsked på en partikongres til november.

Beslutningen kommer efter en hæsblæsende regeringsperiode i en mindretalsregering, der begyndte med, at Löfven skulle bruge hele fire måneder, før han fik etableret en regering hen over midten, fordi ingen af de daværende politiske blokke fik flertal. Det var tilbage i slutningen af 2018. Og senest i juni i år, da han på baggrund af uenigheder om boligpolitik fik et mistillidsvotum ført an af Sverigedemokraterna, hvor han dog efter forhandlinger genindtog tronen i det svenske parlament. Det vender vi tilbage til.

For med Löfvens exit er en af de oplagte tronfølgere Sveriges nuværende finansminister, Magdalena Andersson, mener flere eksperter, Information har talt med.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her