Feature
Læsetid: 9 min.

Måske det bliver finanskapitalismen, der redder os fra klimaforandringerne

15 år efter finanskrisen og Wall Streets moralske kollaps, er »bæredygtighed«, »ansvar« og »klimavenlig« modeord i finanseliten. De grønne investeringer eksploderer, og prominente finansfolk taler om en verdenshistorisk investeringsmulighed

Mia Mottelson

Udland
7. august 2021

Klimabevægelsen er nået til Wall Street. Siden de hurtige 1980’ere har unge børsmæglere fortalt hinanden, at grådighed er godt, at egennytte og profitmaksimering er kapitalismens brændstof, og jo mere man kan fylde på, jo rigere og friere bliver vi alle sammen. I dag breder et nyt mantra sig i finanseliten. Greed is good er blevet til green is good.

På få år er markedet for grønne og såkaldt bæredygtige investeringer eksploderet, og toneangivende finansfolk taler om »ansvarlig« og »meningsfuld« kapital. Af dem er ingen mere toneangivende end Larry Fink, chefen for verdens største kapitalfond, BlackRock, som forvalter en pengetank på mere end 50 billioner kroner – svarende til små 40 procent af USA’s BNP.

Hver januar skriver Fink et åbent »brev til investorer« med sin vurdering af verdenssituationen, og hvordan firmaer og investorer bør reagere på den. Vil man vide, hvilken vej vinden blæser i finansøkonomien, er Finks formaninger en god vejrhane.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Trods anklager om tomme ord og greenwashing står det i hvert fald klart, at noget er undervejs i finanssektoren."

Ja, en på mange måder omstilling af investeringer og rationaler, som skal sikre at den kapitalistiske vækstøkonomi kan fortsætte (inklusive bl.a en fortsat rovdrift på de globale ressourcer og en kolossal udvidelse af minedrift o.a., forceret digitalisering m.m.) er igang - men kulturligvis kan ethvert græsstrå i en håndevending udnævnes til fast grund under fødderne.

Bo Stefan Nielsen, Vibeke Olsen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Bent Larsen, Mads Troest, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Hov, en på mange måder forførerisk omstilling af investeringer og rationaler, skulle der stå.

Det er faktisk korrekt, at mange investorer flytter pengemidler fra sort energi og over til den lysegrå.

Og det er i øvrigt også sådan, at en virksomhed både kan have nok så gode og konkurrencedygtige produkter samt kunder til at købe dem, og trods dette komme i alvorlig økonomisk uføre, hvis den investerede aktiekapital flytter sine penge bort.

Men - så har disse sorte og grå virksomheder jo adgang til danskernes eneorme pensionsopsparing. For pensionsselskaberne er bedøvende ligeglade med investeringens klimatiske og menneskelige konklusion, blot de får et passende afkast.

Og det er jo ganske godt for pensionsselskaberne, for tilsyneladende er de danske pensionssparere lige så ligegyldige og uinteresserede i , om deres pension sættes i sort energi, ulovlig skovhugst eller f.eks. i Myanmar´s menneskefjendske militærindustrier.

Vibeke Olsen, Arne Albatros Olsen, Bent Larsen, Niels Peter Nielsen, Mogens Kjær, Kim Houmøller og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard
Bo Stefan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Elise Berg, Steffen Gliese, Rasmus Knus og Mads Troest anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Finanssektoren kommer aldrig til at redde verden, så længe den forfølger den tåbelige ide om evig eksponentiel vækst, det er selvfølglelig umuligt.

Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

Grønt er godt!
Solidaritet er grønt og mere end det!
Naturen er gavmild og grusom!
Naturen er ikke solidarisk!
At kæmpe med naturen menneskeligt - kræver kløgt, indsigt og empati.
Økonomiske grønne bevæggrunde er hverken solidariske eller empatiske... bare mere egoisme af den samme skuffe..
Tak for festen da der var overskud i skuffen!

Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg ville ønske, at Information ville lade være med at bringe så idiotiske artikler !

*****

Kapitalisme beror på vækst - uden vækst ingen kapitalisme !

Grøn omstilling og et bæredygtigt samfund og vækst er gensidigt udelukkende !

*****

Før end vi alle sammen indser ovenstående er der nok desværre ikke noget at gøre !

Tommy Rasmussen, Bo Stefan Nielsen, Daniel Joelsen, Vibeke Olsen, erik pedersen og Bent Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Så længe finanssektoren får lov til at lade det fiktive begreb penge overskygge den fysiske realitet, lever vi i en tilstand af villet debilitet. Nej, vi har ikke råd til at passe børn og gamle, fordi landbruget eksporterer ni millioner svin; men vi har ressourcerne til det, fordi den nødvendige fødevareproduktion ikke kræver mange hænder længere.

Steffen Gliese, hvis den nødvendige produktion ikke kræver mange hænder længere (tillader mig at overføre din iagttagelse fra landbrug til produktionssektoren generelt) - hvor meget børnepasning kræves der så? På sæt og vis vil disse to forhold vel være rimeligt proportionale.

Bo Stefan Nielsen

Haha, jamen kan det næsten blive mere absurd?