Interview
Læsetid: 7 min.

Macrons europaminister: Kabuls fald viser, hvorfor vi skal være mindre afhængige af USA

Den kaotiske vestlige retræte fra Afghanistan illustrerer ifølge den franske europaminister Clément Beaune, at EU ikke har udviklet en fælles strategi for sin egen sikkerhed, uafhængigt af USA’s indenrigs- og udenrigspolitiske agenda
Den kaotiske tilbagetrækning fra lufthavnen i Kabul viser ifølge den franske europaminister Clément Beaune konsekvensen af, at Europa ikke i tide har udviklet en fælles strategi og værktøjer for sin egen sikkerhed.

Den kaotiske tilbagetrækning fra lufthavnen i Kabul viser ifølge den franske europaminister Clément Beaune konsekvensen af, at Europa ikke i tide har udviklet en fælles strategi og værktøjer for sin egen sikkerhed.

Magnus Hove Johansson

Udland
27. august 2021

Moradset efter amerikanernes Afghanistan-exit viser, at Europa i højere grad skal kunne agere selv på den verdenspolitiske scene. Det siger Frankrigs europaminister, Clément Beaune.

»Jeg mener, at det forstærker Frankrigs diagnose. Og jeg tror ikke kun, det er et fransk synspunkt, for alle kan se det,« siger Clément Beaune under et besøg i Danmark.

Og hvad er så den franske diagnose? 

»Europa er teknologisk, strategisk, militær afhængig af USA. Det er et afhængighedsforhold baseret på midler, udstyr også videre. Det skaber en afhængighed i forhold til beslutningskraft – og sågar tankekraft.«

Nu står man så i en situation, hvor USA er opslugt af egne indenrigspolitiske opgør og spændingerne i forholdet til Kina. Samtidig er den amerikanske appetit på at engagere sig i Europas sikkerhedsinteresser til at overse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vigtig og korrekt analyse. Det er på tide Europa bliver voksent.
Når alt kommer til alt, må en forsvarsalliance hvile på, at man har, om ikke fælles værdier, så dog i det mindste fælles interesser. Allerhelst begge dele. Om vi har fælles værdier med USA afhænger helt af hvilken præsident USA har fortiden. At lægge alle europæiske æg i den kurv, der bæres af det amerikanske vælgerkorps er dybt uforsvarligt. De fælles interesser var der en gang, men som Trump, Afghanistan og meget andet viser, bliver de stadig færre.

Tobias Hiort-Lorenzen, Thomas Tanghus, Erik Pedersen, Hanne Ribens, Jørgen Larsen, Lars Løfgren, Sven Fechner, René Arestrup, Torben Lindegaard, Hans Jørgen G. Ravn, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk, Inger Pedersen, Erik Karlsen, Rolf Andersen, Bo Rosenkilde, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Gert Romme, Lotte Tvede, Birte Pedersen, Steffen Gliese og John Andersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Asger Brandt
Enig!

Og så kan man læse på 24sata, at Taliban har et stort våbenarsenal, således at de skyder fra F16 og N16 samt kører i Humvees.

Siden 2002 har USA forsynet det afghanske militær med våben til en værdi af omkring 76 milliarder dollars. Dette omfatter alt fra kampfly, kampvogne, diverse biler og lastbiler samt - selvfølgelig komplette avancerede våbensystemer, kommunikationsudstyr, radaranlæg og almindelige våben.

Desuden kan man læse, at gennem en årrække har USA og dets allierede vidst, at en del våben løbende "flød" over til Taliban. Men nu har Taliban altså "overtaget" hele stadset.

Dette er endnu et eksempel på, at de både er idiotisk og uforsvarligt, at såkaldte "ansvarlige" politikere overlade dispositioner til militæret.

Desuden forventes det, at USA og dets allierede nu vil inddrage andre regimer, og på denne måde føre kampen videre pr. stedfortræder. Men herbed spreder man igen moderne våben ud over korrupte lokale krigere og lokale bananrepublikker.

Mogens Holme, Hanne Ribens, Jeppe Bundgaard, Erik Karlsen, John Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hverken amerikanske værdier eller amerikanske interesser er noget vi bør dele, USA er gennemsyret af grådighed, egoisme og militarisme, alt sammen noget som er årsag til mistrivsel og det der er værre, lidelse i megaskala, og jeg kan faktisk ikke se nogen afhængighed som jeg ser det kunne vi helt undvære USA, hvis hele USA forlod jorden for at erobre en ny planet ville det forbedre resten af verden, bare synd for eventuelle beboere på den nye planet.

Torben Skov, jens christian jacobsen, Jeppe Bundgaard, Erik Karlsen, John Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

USA er på mange måder ’a failed state’.
Spørgsmålet er endog, hvor længe landet kan opretholde et parlamentarisk styre.
Hvis det falder, og alle retsstatsprincipper falder med det, vil Europas afhængighed –militært såvel som efterretningsmæssigt – naturligvis være yderst problematisk.

Thomas Tanghus, Inger Pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

@ Olaf Tehrani,

Det har jo vist sig, at Nato ikke kan forvente USA´s støtte i en given krig. Donald Trump sagde det jo lige ud. Og med Republikanernes nuværende politiske linje og ansvarsflugt kan der meget let komme flere Donald Trumpér til i fremtiden.

De militære efterretninger er jo i USA-regi blevet en form for "handelsvare" gennem de seneste 15-20 år.

Og selv de skiftende retsstatsprincipper fra delstat til delstat i USA kan jo for nogle af delstaterne side diskuteres.

Så - ja. Europa må stå på egne ben, danne sine egne demokratiske og retslige normer, og vænne sig til at kunne klare sig selv. Desværre har det meget lange udsigter i nutidens EU med den nuværende beslutningsproces.

Michael Friis, Torben Lindegaard, John Andersen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jeg tror ikke det har så lange udsigter, som man det fremgår af artiklen ovenover om Macron. Dels fordi USA allerede har trukket sig meget tilbage fra Europa og i mange henseender helst er fri for at pleje Europa, dels fordi Frankrig og Tyskland er sluppet for engelsk dødvægt, og dels fordi Europa - heldigvis - har egne interesser at pleje ift. Kina. Bl.a. kommer Europa meget snart til at mangle chips til en voldsom vækst i digitaliseringen. Dem kan Kina levere.