Afghanistan
Læsetid: 4 min.

Mens Taleban rykker tættere på Kabul, skynder de vestlige lande sig væk

Den seneste uge har Taleban erobret adskillige provinshovedstæder, og det er et spørgsmål om tid, før bevægelsen rykker ind i Kabuls gader. Både USA, Storbritannien, Canada, Norge og Danmark vil evakuere alle ansatte i landet, og den danske ambassade lukker midlertidigt ned
Talebanske krigere uden for Afghanistans tredjestørste by Herat, som Taleban også har indtaget. I disse døgn går Talebans fremmarch i Afghanistan hurtigere, end mange havde frygtet.

Talebanske krigere uden for Afghanistans tredjestørste by Herat, som Taleban også har indtaget. I disse døgn går Talebans fremmarch i Afghanistan hurtigere, end mange havde frygtet.

Ritzau Scanpix

Udland
14. august 2021

I disse døgn går Talebans fremmarch i Afghanistan hurtigere, end mange havde frygtet. Fredag havde bevægelsen erobret mindst 17 af landets 34 provinshovedstæder på blot en uge og flere nær Kabul. Dermed er Taleban for alvor ved at stramme sit greb om de provinser, der omkredser hovedstaden.

»Vi er vidne til et slutspil. Taleban har fået magten på den ene eller anden måde om en uge eller to, og det er nok højt sat,« siger David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet og har fulgt Afghanistan i flere år.

På grund af den alvorlige situation i landet har flere vestlige lande de seneste dage meddelt, at de vil igangsætte en evakuering af deres ansatte på ambassaderne. Dermed forlader landene efter tyve års indsats ikke blot Afghanistan militært, men også diplomatisk.

Både USA, Storbritannien og Canada sender netop nu soldater mod Kabul for at få ansatte og statsborgere sikkert ud, før Taleban indtager byen. Den danske regering meddelte fredag eftermiddag, at man vil gøre det samme. Samtlige ansatte på den danske ambassade i Kabul bliver evakueret, og ambassaden lukkes midlertidigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, nu er spørgsmålet vel nærmest "hvorfor troede vores medier, politikere og militær, at regeringsstyrkerne ville kæmpe deres krig?" Måske var det lidt naivt.

Svaret kom i går..ad omveje. Faktisk helt fra Washington. Jesper Steinmetz fortalte, at regeringsstyrkernes feje tilbagetog var en bet for Bidenadministrationen. Og så kom han til det vigtige, nok det vi selv vel læse i vores medier en dag. Han sagde, at Biden på trods af at det var en bet for ham, havde opbakning i befolkningen. Amerikanerne var nemlig dødtrætte af Afghanistankrigen, dødtrætte af at kæmpe andres krige, dødtrætte af at være...........fredsbevarende styrke. Fredsbevarende styrke sagde han sgu, mens han sank et eller andet. Det kom ikke let til ham at sige. Og han er jo også den første jeg har hørt sige det. At vi var fredsbevarende styrker.

Så igen "hvorfor troede vores medier, politikere og militær, at regeringsstyrkerne ville kæmpe deres krig?". De havde set for meget Disney+. De troede at den vestlige verdens styrker var fredsbevarende styrker. Og de troede også at de afghanske regeringsstyrker troede det.

Så håber jeg da bare, at vi er forberedt på, at når de nu skal kæmpe "deres" egen krig, at der snart kommer store flygtningestrømme af almindelige mennesker, der ikke har en kinamands chance for at kæmpe nogens krig.

Dennis Jørgensen

Ser frem til regeringens argumenter for at placere afghanske flygtninge i Rwanda.

Jens Voldby Crumlin

Krigen i Afghanistan har ligesom alle de øvrige krige som USA har været involveret i aldrig haft noget med demokrati og menneskerettigheder at gøre. De har alle været brikker i et større geopolitisk magtspil der har handlet om konsolidering af USAs internationale dominans. Det der er sket nu var på alle måder forudsigeligt. USA er nødt til at erkende at de ikke har kapacitet til at kæmpe flere krige samtidig og da den virkelige trussel mod USAs militære og økonomiske herredømme er Kina og Rusland så er det der fokus rettes. Som før er der ikke plads til at bekymre sig om krigens menneskelige omkostninger. Kynisk imperialisme er basis for dominans og målet helliger midlet. Danmark følger som sædvanlig trop og er godt på vej til som USA at skabe sit eget militær industrielle kompleks. Vi har et skrigende behov for en stærk folkelig bevægelse mod krig og imperialisme inden det hele ender i en 3. verdenskrig.

Peter Beck-Lauritzen, Pietro Cini, Per Selmer, Torben Bruhn Andersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Lars Løfgren og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Evakuér de tolke, der hjalp Danmark i Afganistan, og gør det NU!
De er i livsfare.

Det er totalt uanstændigt, at det overhovedet er noget, der skal trækkes i langdrag i Folketinget. Det giver så meget politiker lede.

Æv altså!!! :-(

Peter Beck-Lauritzen, Eva Kjeldsen, Torben Lindegaard, P.G. Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det var en tåbelig beslutning af Bush og co - herunder Danmark, at gå i krig i Afganistan.

Den krig har aldrig kunnet vindes. Det er umuligt i et land, som er så bjergrigt som Afganistan, og som er perfekt til guerilla krig.

Det var kun et spørgsmål om tid, før NATO måtte tage et ydmygende tilbagetog. Det måtte "Den Røde Hær" jo også sande.

Men det har kostet uanede økonomiske ressourcer og har haft meget store menneskelige omkostninger at føre krig i Afganistan. Og til hvad nytte???

At Taliban nu igen kan indføre et rigtigt skidt styre efter at have ydmyget Vesten er bare endnu mere træls.

Men det kunne man altså have forudset, hvis Bush og co samt politikerne i de mange krigsførende lande havde tænkt sig om.

Det er fuldt forståeligt, at det var nødvendigt for USA at statuere et meget kraftigt eksempel efter World Trade og fuldt forståeligt at NATO landene bakkede USA op.

Men at gå i krig med et land, hvor slaget er tabt på forhånd, er decideret tåbeligt.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Kjeldsen og Søren Veje anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ole Svendsen 14. august, 2021 - 12:45

Det var utåleligt for alle - også danskerne - at det afghanske styre tillod Al-Qaeda at udøve terror overalt i denne verden fra afghansk jord - og Taleban ville ikke arrestere og udlevere Osama bin Laden til retsforfølgelse i USA på trods af, at han stod bag mordet på 3.000 amerikanere.

Det er helt oplagt, at USA og dets allierede måtte reagere.

Problemerne kom især på grund af mission-creep -
nu ville vi lige pludselig til at indføre demokrati i Afghanistan, sørge for også pigernes skolegang etc - det kunne bare ikke lade sig gøre.

Taleban ser kvinder som fødemaskiner, hvis plads er i hjemmet !!
og det formår vi ikke at ændre på.

Sören Tolsgaard

At skabe en stabil, måske endog demokratisk bastion i en fjern bjergegn, omgivet af store muslimske (Pakistan, Iran) og kommunistiske (Kina) diktaturstater, er noget af en opgave at binde an med.

Gravitas: Pak, Taliban & China: A new Axis of evil
https://www.youtube.com/watch?v=vPfPCLQuZJc

Da det vaklende SSSR i 1989 efter 10 års forgæves besættelse gav op, var USA blandt de lande, som støttede muhajinernes modstandskamp. USA anede vel ikke, hvilken dagsorden de internationale muslimske broderskaber havde i baghånden. Først da europæisk udrugede terrorister angreb World Trade Center & Pentagon fra kaprede rutefly, øjnedes den eskalerende fare i Afghanistan.

Et hævntogt var uundgåeligt. Og det var en længe ventet sejr, da præsident Obama i 2011 endelig meddelte, at Osama Bin Laden var uskadeliggjort. Indsatsen, som havde udviklet sig til en langvarig besættelse, var dog knap så stor en succes, så de hjemlige krav om tilbagetrækning blev stadig mere højlydte.

At USA demonstrativt har valgt 20 års dagen for terrorangrebet i 2001 som tidspunkt for exit, gør ydmygelsen så meget desto mere åbenlys. Nu redder Vesten sine egne, mens de afghanere, som har støttet besættelsen eller håbet på støtte, ikke mindst kvinder og børn, overlades til barbariske islamister.

Tyve år er ikke nok, hvis børn og unge skal opfostres til nye forhold. Den ungdom, som USA har efterladt med en upålidelig ledelse, er naturligvis ikke moden til kæmpe mod erfarne bjergkrigere. Så alle de unge mænd, som skulle forsvare de gamle, kvinder og børn, flygter mod vest. Fyrre års besættelse ville snarere være nødvendig, hvis yngre og demokratisk sindede generationer skulle kunne sejre over de til den tid aldrende veteraner. Vestens indsats har fuldstændig manglet et langsigtet perspektiv, hvilket de muslimske broderskaber udnytter til fulde.

Vi modtager nyhedsstrømmen roligt, for rædselerne foregår jo langt væk. Og vi har vel med dette korstog gjort vores bedste? Eller vil efterdønningerne mon netop, som det var tilfældet i 2001, med tiden nå os selv?

Det er i øvrigt præcis 100 år siden, de internationale muslimske broderskaber indledte voldsomme optøjer i det sydøstlige Indien, hvis grusomheder minder om Talebans og lignende organisationers fremfærd i vor tid.

The Malabar rebellion of 1921 (the Moplah riots)
https://en.wikipedia.org/wiki/Malabar_rebellion

erik pedersen, Eva Kjeldsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Ja..

Det er bare så forventeligt dette.
Engang skrev jeg læserbreve, nu er det blevet til kommentarer her.

Måske er der en brod. En nagende nål.
Som ingen rigtig ser, men som er der: HVORFOR?

Hvorfor er det altid således at Vestens demokrati bare ikke altid fænger? Hvorfor mon der er oprør mod de vestlige tilstande, som gennem århundreder altid og udelukkende har malet sig op som det eneste verdensherredømme? Velfærden, overfloden, ydelserne som i linde strømme altid kommer fra GUDs eget Vesten? Hvor mon guldet i vesten kommer fra, hvis ikke fra erobringer og tvang mod resten af verden?
Hvorfor mon det lige var WWT der stod for skud?

Mon ikke de ca. 3000 der døde under (ja, så sig det dog- men et temmelig raffineret terrorangreb- når man tænker på de langsigtede følger: LÆS: Sit. i dag!), er blevet "hævnet" i den totalt mislykkede "krig mod terror", som Bush og Fogh lovpriste med deres sammenhold af kiksede fejlslag fra 19.3.2001 og fremover?

Selvfølgelig er det taleban der tager over i deres egne lande.
Man bryder sig ikke om at se det.

Men diplomatiet har endegyldigt fejlet, og nu kan man ikke se røven for bare fodsåler fra de ambassader der får deres "egne" sikkert hjem.

Et ynkeligt syn . Og Danmark er da det værste: Fedter sig ind i at afghanere, hyret for at hjælpe Danmark, ikke må reddes hvis de ikke i deres traumer kan udfylde og indsende deres ansøgninger i tide. Føje, for den lede Danmark, puttefodbold Danmark, syge land!

Det er så meget for meget at skulle se og høre om, men ord er næsten ikke nok.

WTC

Torben Lindegaard

@Eva Kjeldsen 14. august, 2021 - 23:26

De tolke, chauffører, rengørings- & kontorfolk, der har hjulpet den danske indsats i Afghanistan, er for alvor solgt til stanglakrids, efter vi har lukket ambassaden i Kabul.

Der er så ingen steder at indlevere ansøgningen om bistand, så vi slipper for at skulle afvise nogen som helst - de kunne jo bare have ansøgt!!

De såkaldte combat interpreters har det særlige problem, at de arbejdede i felten iført dansk militær uniform - og det er den sikre vej til galgen, nu tidevandet løber den anden vej.

Jeg hørte Tine Bramsen forklare på TV, at størsteparten af disse combat interpreters i dansk uniform ikke havde været direkte ansat af det danske forsvar; men igennem en fælles Nato tolkepulje - hvorfor de ikke opfyldte dokumentationskravet for at have været i dansk ansættelse, såh ....

Vi har ikke afvist disse tolke -
blot henvist ansøgerne til rette sted at indleve ansøgningen.

Jens Peter Madsen

Det er vel ikke sikkert, at tolkene og deres familier ønsker at blive evakueret. Indtil videre er det kun rygter med alle de grusomme ting medierne påstår om Taleban og deres hensigter. Og hvis disse rygter er lige så lidt pålidelige, som påstandene om regeringen og regeringshærens vilje til at forsvare sig mod den påståede fare, så vil jeg indtil videre tro det værste om skrækpropagandaen om og dæmoniseringen af Taleban. Den USA indsatte marionetregering er på vej ud af Afganistan med en god portion af alle de mange milliarder dollars, som også danske skatteborgere har været med til at betale.
Det er på høje tid at Danmark forlader den fejlagtige og uansvarlige politik, som har gjort Danmark til en krigsførende nation sammen med USA. Vi må tilbage til den kendte opbakning til FNs rolle i verden, som I mange årtiet gjorde Danmark til en æreværdig deltager og bidragyder til fredsbevarende missioner rundt i verden.

erik pedersen

Jens Peter Madsen hvilken planet lever du på? Kun rygter? Fjern dine skyklapper

Mvh Hanne Pedersen

Sören Tolsgaard

Jens Voldby Crumlin: "Krigen i Afghanistan har ligesom alle de øvrige krige som USA har været involveret i aldrig haft noget med demokrati og menneskerettigheder at gøre. De har alle været brikker i et større geopolitisk magtspil der har handlet om konsolidering af USAs internationale dominans."

Dette er den forenklede, overfladiske og ureflekterede USA-bashing, som notorisk anbefales af de politisk korrekte her i kommentariet.

Og naturligvis handler USAs rolle om at konsolidere egen position. Den har dog også andre implikationer, bl.a. har den været garant for europæisk demokrati, som uden amerikansk støtte var blevet udraderet under WW2.

At USA har været en stærk bannerfører for demokratiet, er naturligvis ingen garanti for landets rolle i nutiden. Siden 1960'erne har et USA, som med Eisenhowers ord er stadig mere infiltreret af det militær-industrielle kompleks, indkasseret en stribe ydmygende nederlag, hvis flygtningestrømme i stigende grad har belastet Europa: Vietnam, Somalia, Mellemøsten, Afghanistan, etc.

JVC: "USA er nødt til at erkende at de ikke har kapacitet til at kæmpe flere krige samtidig og da den virkelige trussel mod USAs militære og økonomiske herredømme er Kina og Rusland så er det der fokus rettes."

Nåja, krigen i Afghanistan begyndte jo faktisk med en front imod den sovjetiske marionetregering i Kabul. Hvortil USA støttede de muhajinske krigere, der siden blev fjender, nu støttet af pakistanske fundamentalister kaldet Taleban. Det er svært for både USA og Rusland at manøvrere i disse områder, og lige nu fejrer internationale islamister generobringen af Afghanistan med hævntogter.

I DRs nyheder lagde jeg særlig mærke til to kommentatorer, begge med delvis pakistansk baggrund: Philip Khokhar, som stærkt bevæget ytrede dybfølt afsky for de rædsler, der foregår bag den talebanske charmeoffensiv. Samt Mona Sheikh, som nedtonede situationen og udtrykte tillid til Taleban.

Endnu en massiv flygtningestrøm er i vente. Og en ny indfaldsport til Europa er i sigte: USA har allerede længe forhandlet med det muslimske Albanien og Kosovo (hvor amerikanske tropper har været til stede længere tid end i Afghanistan) om midlertidige flygtningelejre.

https://www.reuters.com/world/albania-ready-temporarily-house-afghan-ref...

Så får vi se, hvor mange panikstukne liberalister, kvinder og børn, der får lov til at flygte fra Taleban. Og hvor mange USA og dets allierede er villige til at tage imod. USAs mislykkede krige er unægtelig baggrund for en stor del af de senere årtiers flygtningestrømme.