Baggrund
Læsetid: 5 min.

Mens Vesten forlader Afghanistan, vokser bekymringerne hos Rusland

Den stigende ustabilitet i Afghanistan har fået Rusland og Usbekistan til at indlede en fælles militærøvelse tæt på grænsen. Landene frygter blandt andet, at Talebans fremmarch kan øge terrortruslen i området og problemerne med ulovlig våben- og narkohandel
»Den afghanske krise forværrer terrortruslen og problemerne med ulovlig narkohandel, som har nået et hidtil uset niveau. Der er en reel risiko for, at ustabiliteten spreder sig til nabolandene,« har Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagt.

»Den afghanske krise forværrer terrortruslen og problemerne med ulovlig narkohandel, som har nået et hidtil uset niveau. Der er en reel risiko for, at ustabiliteten spreder sig til nabolandene,« har Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagt.

Filippo Monteforte

Udland
4. august 2021

Ved det afghanske grænseområde har Rusland og Usbekistan indledt en fælles militærøvelse. Omkring 1.500 russiske og usbekiske soldater bliver trænet under en fem dage lang seance, og samtidig forberedes en anden militærøvelse med Tadsjikistan.

Med Talebans voksende magt i Afghanistan er også Ruslands bekymringer blevet større, og med USA’s tilbagetrækning kan landet igen blive en udfordring for Rusland og de ekssovjetiske republikker i Centralasien.

»Taleban står til at sætte sig på styret og med en stor kraft. Man forbereder sig på, at det kan føre til destabilisering, og der er en stor frygt for udviklingen. Derfor ser man Rusland og nabolandene sende et stærkt signal om, hvad de er i stand til, hvis Taleban prøver på noget,« siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Et væsentligt historisk perspektiv er, om man kan lide det eller ej, at den amerikansk-pakistansk ledede udvikling af Taleban, som fandt sted i koranskoler m.m. op gennem 1990'erne, og den efterfølgende invasionskrig, som i 2001 indledtes af USA og UK, har skabt et kolossalt problem i regionen, hvor uligheden, fattigdom og radikalisering er eksploderet. Et problem, som nydeligt lander i Ruslands baghave, når amerikanerne drosler den militære tilstedeværelse ned og primært efterlader et komplekst netværk af private kontraktører og efterretningselementer etc.

Det hævdes indimellem at de amerikanske magthaveres planer med Afghanistan er håbløs og tåbelige, men hvis man iagttager sagen fra militært og geopolitisk magtstrategisk hold, og betragter de ofrede menneskeliv og (begrænsede) politiske skrammer som collateral damage, ser det ikke helt tosset ud.

Hanne UToft

Var der lighed, velstand og en ikke radikal fortolkning af islam, da teleban herskede i Afghanistans?

Hanne Utoft

Rettelse:

Nej, det var desværre ikk en fejl, Du skriver i dit første indlæg invasionen i Afghanistan har skabt problemer, hvor ulighed, fattigdom og radikalisering er eksploderet.

Derfor er det meget naturligt at spørge om, der ikke i forvejen eksisterede ulighed, fattigdom og radikalisering under telebans regime. Min formulering af spørgsmålet er kun en understregning af dette

Tak for afklaring, Mogens Kjær - min undring skyldtes de allerfleste ved at det afghanske samfund i forvejen var fattigt, segregeret og i vid udstrækning domineret af Taleban. Jeg refererede at der på de nævnte områder er sket en forværring af forholdene i landet. En forværring, som udsætter det afghanske samfunds fremtid for endnu højere risici end tilfældet (med f.eks. andre indsatser end krigsførsel by presence eller proxy) ellers kunne (og burde) have været.

Hanne Utoft

I nat gik det op for mig, hvad du egentlig mente, og det fremgår også klart af dit første indlæg. Derfor er jeg også enig i dit sidste indlæg.

Jeg undskylder den forvirring, jeg har skabt. Det var vist ikke min bedste dag i går.

Mogens Kjær, det er ok - og tak for respons. Fint at du åbent vedgår at der gik lidt kludder i den; det kunne mange andre lære af (no pun intended).