Interview
Læsetid: 11 min.

»Selvfølgelig præger den historiske skyld Tysklands politik i dag. Heldigvis – for hele Europa!«

Merkel blev lagt for had under finanskrisen, men hun har været et svineheld for Europa, lyder det fra den overbeviste europæer Ferdinand von Schirach, hvis farfar var topnazist. For ham er det vigtigste ved valget til september, at de tre kanslerkandidater fortsætter Merkels linje: Europa først, siger han i det første af en række interview, hvor Information ser Tyskland gennem deres mest fremtrædende forfattere

»75 år uden krig i Europa. Det er en historisk lang periode. Af denne ene grund er det i mine øjne en forrykt idé at vende tilbage til nationalstaterne,« siger Ferdinand von Schirach.

Tom Wagner

Udland
26. august 2021

»Du er, den du er. Det har taget mig lang tid at forstå. Din livsbane er ikke kridtet op af dine forældres eller bedsteforældres skyld. Men du har arvet et ansvar for at håndtere den.«

Vi har kun snakket sammen et kvarters tid, da Ferdinand von Schirach tænder sin anden cigaret foran sin stamcafé i vestberlinske Charlottenburg. Han er den første i rækken af Tysklands mest fremtrædende forfattere, som Information har inviteret til at komme med bud på tiden efter Merkel, landets mentale tilstand, kriser og udfordringer op til den 26. september, hvor Mutti træder tilbage efter 16 år.

Han vil gerne til sagen, for det tærer på ham at fortælle om sin historie. Om sin farfar, topnazisten Baldur von Schirach. Om sin far, der drak sig ihjel. Og om sine egne årelange depressioner.

Men som alle mennesker er hans baggrund et uomgængeligt filter for hans syn på Merkel, Tyskland, Europa og verden. Og på spørgsmålet om, hvorfor han har valgt at skrive og skrive og skrive, så han i dag er en af Tysklands mest feterede og velhavende forfattere, kommer familiehistorien derfor alligevel med – helt af sig selv.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvfølgelig præger den historiske skyld Tysklands politik i dag, men der er dog differencer. For flere tyske kanslere havde faktisk en betydelig mere håndfast holdning til demokrati, retssamfund og forholdet til andre europæiske lande end Angela Merkel. Internt var tale om klassesamfund og kamp for at holde arbejderklassen nede.

Her tænker jeg fortrinsvis på CDU-kanslere. Og Helmut Kohl, der mest er kendt som den, der "væltede muren," startede sin tid som kansler med at rejse til Tjekkoslovakiet og Polen, hvor han gjorde skandale ved at forlange en undskyldning og erstatning til Tyskland og alle de tyske der blev fordrevet i 1945.

Samtidig forlangte denne gæve historiker (Kohl), at landenes regeringer og befolkninger skulle deltage i kransenedlæggelser og højtidligheder for faldne tyske nazi-soldater, og etablere mindesmærker for dem.

På dette grundlag har Angela Merkel drager Tyskland ind i Europas historie på en helt anden og langt mere fremsynet og konstruktiv måde end sin forgænger. Hun er en stor og demokratisk europæer, og det skal hun huskes for,

jens peter hansen

10. Januar 1990: Bundeskanzler Helmut Kohl spricht vor der Bundespressekonferenz: Die tiefgreifenden Veränderungen in Europa böten Perspektiven für eine dauerhafte Stabilität. Gleichzeitig macht Kohl deutlich: Es gibt keine Debatte über die polnische Westgrenze.

Peter Beck-Lauritzen

"Historiske skyld" gælder kun for vesttyskere, pålagt af amerikansk propaganda. Omvendt for østtyskere; de blev befriet for nazismen af russerne og betalte krigserstatning til russerne, idet alt industrielt udstyr blev ført til Rusland.
Nuvel, vesttyskerne betalte også krigserstatning til USA, ved at alle immaterielle rettigheder blev gjort frit tilgængelig for amerikansk industri plus "paperclips"-folkene også bidrog til den amerikanske industri.
Ovennævnte burde publiseres noget mere til afhjælpning af vesttyskernes historiske skyld!

Rolf Andersen

Man skal naturligvis aldrig fornægte historien - men:

Vi danskere hærgede engang det, der nu er Storbrittanien - vikingetiden. Skal vi sige undskyld for det ?

Makedoneren Alexander den Store erobrede Persien (inkl. Afghanistan) - skal Makedonien sige undskyld for det ?

Franskmændende besatte Indokina, her i blandt Vietnam .. ??

... og sådan kunne man blive ved. Vi skal KENDE historien, og lære af den. Og ikke fordømme nutidige mennesker, som jo ikke har nogen skyld i historien.

Inger Pedersen

Rolf Andersen

For mig at se er der forskel på det, der er foregået i "mands minde" - og det, der er foregået i f.eks. vikingetiden.

Og ja, jeg er ind imellem ved at få kvalme over krav/forventlinger til at undskylde århundreder tilbage. Jeg har ikke som person været involveret i hverken erobringstogter, klosterrøverier eller slavetransporter.
Derfor vil jeg ikke undskylde. Men tager afstand: Det var sgu ikke for kønt! Beklager.

Og ja, vi skal kende historien og lære af den.
Og ind imellem erkende, at det var beklageligt, set med nutidens øjne.
Tyskland kunne undskylde, så længe de ansvarlige havde gang på jord - derefter lære af historien og gøre det bedre.

Ærlig talt, så synes jeg også, artiklen forholder sig netop til det.
Den undskylder ikke og stiller ikke krav om det.

Inger Pedersen

Rolf Andersen

For mig at se er der forskel på det, der er foregået i "mands minde" - og det, der er foregået i f.eks. vikingetiden.

Og ja, jeg er ind imellem ved at få kvalme over krav/forventlinger til at undskylde århundreder tilbage. Jeg har ikke som person været involveret i hverken erobringstogter, klosterrøverier eller slavetransporter.
Derfor vil jeg ikke undskylde. Men tager afstand: Det var sgu ikke for kønt! Beklager.

Og ja, vi skal kende historien og lære af den.
Og ind imellem erkende, at det var beklageligt, set med nutidens øjne.
Tyskland kunne undskylde, så længe de ansvarlige havde gang på jord - derefter lære af historien og gøre det bedre.

Ærlig talt, så synes jeg også, artiklen forholder sig netop til det.
Den undskylder ikke og stiller ikke krav om det.

Inger Pedersen

Suk! Nu igen.
På min skærm kan jeg ikke se, at kommentaren allerede ER sendt.
Beklager.