Hver torsdag klokken 17 gik min bedstemor ind på sit soveværelse i Havana, lukkede døren og stillede så sin sovjetiskfremstillede radio ind på Radio Martí – en station i Miami drevet af eksilcubanere, der var flygtet fra Fidel Castros revolution. Lyden skruede hun ned til hviskeniveau, for som hun plejede at sige: »Væggene har ører.« Hun var bare en almindelig lovlydig borger. Men alligevel undgik hun – som resten af vores familie – at diskutere kontroversielle politiske spørgsmål over telefonen af frygt for, at linjen kunne være aflyttet. I det hele taget opførte vi os, som om staten hele tiden holdt os under observation. Som om den var overalt.
For min mors generation var følgende ting, blandt meget andet, forbudt: at lytte til The Beatles, at være åbent homoseksuel, at give udtryk for sin religiøse tro og at læse visse bøger. Som barn i 1980’erne gik jeg i den samme slags tøj, som alle andre i min alder gik i. Jeg fik samme slags skolegang – ja, jeg brugte sågar det samme tandpastamærke, som alle andre brugte: Perla.
Individuel autonomi og valgfrihed var ikkeeksisterende.
Du godeste et partsindlæg !
Kan man mon stole på, at vi får Information til at gi' os et partsindlæg fra den anden side også ?
Jeg orker ikke indlægget, der er simpelthen for meget anekdotisk evidens, der falder sammen, så snart man ytrer; "USA's langvarige politiske og økonomiske blokade ... "
Mikael:
Desværre tror jeg indlægget er tæt på sandheden, desværre.
Lige nu lider millioner af afghanere grundet menneskelighed eller mangel på det,
I Cuba er det så anderledes, men igen er magthaverne så sikre på deres tro, at de mener de har ret til at banke mennesker-fængsle eller udsulte dem, fordi de bare vil have frihed.. jeg har gennem små ti år haft en cubansk svigerdatter, som desværre ikke er mere grundet sygdom, og har gennem min søns besøg derovre fået et rimeligt indblik i deres tragedie. Uanset det ikke er sort/hvidt.
@Viggo:
Jeg benægter ikke forholdene, herunder sult og fattigdom, jeg anfægter blot årsagerne til dette. Og her er en af de største sandsynligvis en lang og hård embargo mod Cuba, der påvirker deres økonomi, og deraf relateret alt andet.
(Som man siger "Follow the Money !")
Mikael:
Jeg kan ikke som sådan modsige dig, men styret har haft mange muligheder for at løsne op i stedet for krampagtigt at holde fast i et system, som ikke fungerer.
Kan "vi" ikke også få en beskrivelse af forholdene før Fidel Castros revolution.
Dorte Sørensen:
Den tror jeg nu nok de fleste kender lidt til :), Som jeg forstår historien, så var skiftet nødvendig, men at disse "helte2 så ikke reagerer bare lidt set i forhold til befolkning og bevægelser undrer så mig. USA får skylden for det hele, så sort/hvidt tror jeg ikke det er.
Nej Viggo Okholm sort hvidt er det ikke.
Men som jeg har forstået det - så var det USA's reaktion der fik Castro i armene på Sovjet - Der var flere forsøg på at få Castro væk fra magten - fx. Svinebugt adfærden. Osv.... - Så helt uden skyd er USA vel ikke.