Baggrund
Læsetid: 5 min.

Striden mellem Belarus og EU fortsætter – og det samme gør strømmen af migranter mod Litauen

Siden maj har Belarus øjensynligt sendt migranter over grænsen til Litauen, og EU beskylder styret for at bruge det som hævn for unionens sanktioner mod landet. Ifølge eksperter er det blot det seneste eksempel på, at migration bruges som et våben til at presse EU, og det vil fortsætte
Immigranter står bag hegnet omkring Rudninkai, et militært træningsanlæg i Belarus, omkring 38 kilometer syd for Vilnius i Lithaun den 4. august 2021.

Immigranter står bag hegnet omkring Rudninkai, et militært træningsanlæg i Belarus, omkring 38 kilometer syd for Vilnius i Lithaun den 4. august 2021.

Mindaugas Kulbis

Udland
9. august 2021

I sidste uge stod EU’s kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson, omkredset af migranter i et nyoprettet modtagercenter ved grænsen mellem Litauen og Belarus. Regnen silede ned, og under paraplyerne fortalte migranterne deres historie.

»De bliver kynisk udnyttet af Lukashenko-regimet med falske håb og falske ruter. Det, vi står over for, er en aggressiv handling fra Lukasjenkos regime, der handler om at provokere,« sagde hun under besøget.

Kommisæren var taget til Litauen, fordi landet på kort tid er blevet centrum i en strid mellem EU og Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko. I takt med, at EU har indført sanktioner mod regimet for at have slået brutalt ned på demonstranter, journalister og oppositionsfigurer i landet, har flere og flere migranter krydset grænsen til Litauen. EU og den litauiske regering beskylder Lukasjenko for bevidst at sende migranter over grænsen og flyve irakere til Belarus og guide dem mod Litauen som hævn. Dels for sanktionerne, men også fordi Litauen huser Lukasjenkos politiske modstander Svetlana Tikhanovskaja.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Kan man fortænke despoten Lukashenko i at tænke som despoten i Tyrkiets ?

Tommy Clausen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Nu er det hverken Lukasenka eller Erdogan der har motiveret flygtningene, men en neoliberal krigsførelse de sidste 20 år.

Anders Graae, Gert Romme, kjeld hougaard, Pietro Cini, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Det er kun en ting at gøre , og det er at sende de Hviderussiske flyktinger tilbage, til diktatorn Lukasenko.

Peter Ravn-Olesen

Ruth Ferrero-Turrión beder EU gøre de lovlige kanaler mere åbne. Logikken må være, at så vil presset på de illegale kanaler lettes. Med det antal mennesker, som søger et bedre liv i Europa, er det svært at tro, at det skulle være tilfældet.
- Utroligt at Information lader så håbløst et løsningsforslag stå hen uden et opfølgende spørgsmål.