Afghanistan
Læsetid: 5 min.

Taleban og USA er nu allierede i krigen mod terror

Terrorangrebet ved Kabuls lufthavn betyder, at Afghanistans nye magthavere, Taleban, nu står over for samme terrortrussel, som USA har kæmpet mod i mere end to årtier. Den kendsgerning gør de facto Taleban til USA’s allierede, siger eksperter
Sårede efter terrorangrebet torsdag ved Kabuls lufthavn. Kort efter angrebene erklærede den øverstkommanderende for den amerikanske hærs centralkommando, at USA vil »fortsætte« samarbejdet med Taleban.

Sårede efter terrorangrebet torsdag ved Kabuls lufthavn. Kort efter angrebene erklærede den øverstkommanderende for den amerikanske hærs centralkommando, at USA vil »fortsætte« samarbejdet med Taleban.

Epa photo

Udland
28. august 2021

Da Taleban i sidste uge tog kontrollen med Kabul, sendte de en flok krigere direkte til statsfængslet for at befri nogle af deres kammerater, som sad bag lås og slå. Lænkerne blev fjernet, dødsdommene afblæst og fængselsflugten foregik meget udramatisk.

Men i samme fængsel sad en mand ved navn Abu Omar Khorasani, tidligere leder af Islamisk Stat i Sydasien. Ham brød man sig ikke om i Taleban. Uden de store ceremonielle akter blev IS-lederen Khorasani likvideret som en af de første mænd efter Talebans spektakulære magtovertagelse af Kabul. Sammen med IS-lederen blev otte andre IS-medlemmer skudt på klos hold.

Torsdag svarede Islamisk Stat igen. En bombe eksploderede lige uden for Hamid Karzai-lufthavnen i Kabul. Mindst 90 afghanere og 13 amerikanske soldater er indtil videre døde. Islamisk Stat har formelt taget ansvaret via deres officielle kanal, Amaq.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ser ingen ting, hører ingen ting og ved ingen ting. Det var åbenbart de internationale myndigheders typiske reaktion i Kabul, for allerede i juli var der markante og tydelige advarsler.

Man kan jo undre sig over, at dette med at Taliban tager over i Afghanistan, - og tager meget hurtigt over, kan komme bag på alle såkaldte "ansvarlige".

For man ved nu, fra en lækker mail, at allerede i juli bad Sveriges ambassadør i Kabul, Torkel Stiernlöf, de svenske myndigheder om at evakuere ambassadens afghanske ansatte.

Faktisk var mailen alarmerende panisk, og burde have fået myndighederne til at reagere.

Inger Pedersen, Frederikke Nielsen, Rolf Andersen, Holger Nielsen, John Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ikke kun USA har interesse i at samarbejde med Taleban. Rusland ønsker heller ikke at det ender i trotalt kaos. Putin har ligefrem kaldt det en fare for den nationale sikkerhed hvis muslimske terrorbevægelser får lov til at operere i Afganistan.

Kina er ligeledes ikke interesseret i at Afganistan ikke kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko og har taget initiativ om et samarbejde med Rusland. Og så har de selvfølgelig på længere sigt en interesse i stabilitet for at kunne udrulle road and belt projektet.

Så får vi se hvordan Taleban vil udnytte denne position og hvordan dette vil spille ind på Vestens krav med hensyn til overholdelse af menneskerettigheder.

Rettelse: Kina er heller ikke interesseret i at Afganistan udvikler sig til en sikkerhedsrisiko

Flere lande holder stadig deres ambasader åbne i Kabul bl.a. Rusland, Kina, Pakistan og Qatar. Pakistan som har ydet både millitær og stretegisk rådgivning til Taleban var også et af tre lande som sidst Taleban var ved magten anerkendte styret. De to andre lande var Saudiarabien og De Forenede Emirater.

Er nederlaget i Afganistan mon begyndelsen på enden for USAs verdensherredømme som det også blev for Sovjetunionen?

Uden tvivl et kæmpe nederlag for USA som kan få vidtrækkende konsekvenser.

@ Pia Nielsen,

Både Rusland og USA har prøvet dette før. Og for USA var Vietnam et langt større nederlag.

Ruslands største nederlag i nyere tid var ikke Afghanistan med dette at de simpelt hen annekterede Krim. Dette sammen med andre omstændigheder - også Belarus og at Rusland lever af eksport af fossil energi, kan måske på sigt kvæle Rusland. Men der skal altså mere til.

Og samfundene i USA er så livskraftige, at de kun får lidt "ridser i lakken" af dette.

Men selvfølgelig - så længe en organisation eller et samfund udfylder sig funktion, og nogen har brug for den, så lever den - godt eller dårligt. Det er dog også sådan, at det modsatte gælder, at når den ikke mere dækker behovet, så dør den.

Sören Tolsgaard

Påmindelser om, da Hitler ryddede op i de lange knives nat.

Den mest brutale og upålidelige del af NSDAP, nemlig SA, skulle tilintetgøres, ikke mindst for at tækkes det politiske bagland, industriherrer, den almene tysker, etc. Partiet beroede dog fortsat på organiseret brutalitet, men bedre forklædt og derfor mere spiselig for opinionen.

Taliban og konsortier er nu i gang med en tilsvarende proces, men trods forsøg på diplomati vil en bevægelse, hvis kerne er islamisk fundamentalisme, nok vanskeligt vinde tillid, hverken hos moderate afghanere eller internationalt, idet en despotisk magtanvendelse fortsat er grundlaget.

Mange bejler dog altid til en vinder, om ikke andet af pragmatiske eller lukrative grunde. Det er jo en forudsætning for at kunne begå sig i et sådant samfund, hvor enhver opposition systematisk bliver knust.

De lande, som flirter mest åbenlyst med Taleban, er enten selv ultra-islamistiske (Pakistan, Saudi Arabien, Emiraterne, Tyrkiet) eller post-kommunistiske (Kina, Rusland). De sidstnævnte må være ambivalente, idet deres muslimske udkanter antagelig vil blive infiltreret af et styrket Taleban. Det kan nok så flotte politiske aftaler næppe råde bod på.

På den anden side støtter Tajikistan og Indien den vedvarende indre modstand i Panjshir, hvor etniske tajikere udgør flertallet. Her ønsker man en mere moderat islam, som Taleban antagelig, ligesom under borgerkrigen i 1990'erne, tager afstand fra. Løsningen kunne være større regional autonomi, men lige nu er talebanerne pga. den letkøbte sejr, som USA har ladet falde i deres turban, næppe indstillet på nogen som helst reel deling af magten.

Raghuveer Kamalakar

All the 20 years americans and western allies never tried to solve the taliban problem properly, all the time hit the snake tail and never went for snake head, the head was Pakistan. May be americans left it to bite somebody else. Now shamelessly projecting taliban as good and whole different narrative is taking place in many parts of the world to legitimise taliban. Taliban was never disappeared and all the time getting safe heaven in Pakistan side. Taliban never change they are still hardcore terrorists and brutual criminals. China, Russia and Pakistan and the USA playing proxies by risking millions of afghan women and childrens life. The greatest disaster is americans leaving enormous amount of arms to taliban and now they want to work with taliban to hunt down the ISIS where they are none but a fraction of taliban called haqqani network. This all shit is nothing but a great insult to humanity and democracy.

Abdulrahman AlRajab, Nike Forsander Lorentsen, Sören Tolsgaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kubilay Karahan

Jeg mindes at have læst en artikel i 2015 om at IS-krigere var bleven givet fri passage i Mousul til gengæld for at de lovede at kæmpe mod USA's daværende fjende Taliban, og at de blev air-liftet til Afghanistan af US. I dag synes det at være omvendt, USA i alliance med Taliban mod IS som eftersigende kun har 2.000 mænd mod Talibans 75.000. Er det virkelig Taliban som har "magten" i Afghanistan? Er der virkelig tale om en kamp mod "terror"? Hvad er det der foregår?