Baggrund
Læsetid: 6 min.

Tunesiens præsident har taget endnu et skridt på vej væk fra demokratiet, og alle holder vejret

Tunesiens præsident har forlænget suspenderingen af landets parlament på ubestemt tid og dermed skabt yderligere usikkerhed om landets fremtid. Udviklingen er dybt bekymrende, mener flere eksperter
En støtte af landets islamistiske regeringsparti Ennahda får kastet en sten i hovedet under en demonstration uden for parlamentsbygningen i hovedstaden Tunis den 26. juli 2021.

En støtte af landets islamistiske regeringsparti Ennahda får kastet en sten i hovedet under en demonstration uden for parlamentsbygningen i hovedstaden Tunis den 26. juli 2021.

Fethi Belaid

Udland
30. august 2021

Tunesiens præsident Kais Saied har ført landet ud på endnu mere usikker grund. Det, der skulle have været en midlertidig suspendering af parlamentet og ophævelse af medlemmernes immunitet, er nu blevet ændret til ubestemt tid.

Det annoncerede han i sidste uge uden at præsentere en plan for, hvor lang tid suspenderingen vil vare, og hvad der træder i stedet. Selv forklarer han angrebet på parlamentet med, at de eksisterende politiske institutioner, som de plejede at fungere, er en trussel mod staten.

Flere eksperter og politikere kalder det dybt bekymrende og mener, at det unge tunesiske demokrati er i fare.

»Situationen er meget farlig, fordi han agerer uden nogen form for kontrol af sin magt. Det hele bevæger sig i en meget foruroligende retning, og der er stor risiko for, at det udvikler sig til en form for autokratisk styre eller til et hybridregime,« siger professor i mellemøstpolitik ved New York University Abu Dhabi Monica Marks, der har beskæftiget sig med Tunesien i flere år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her