Analyse
Læsetid: 12 min.

Tysklands valg efter Merkel: De svage kandidaters kamp om midten er historisk åben

De tyske kanslerkandidater er pressede, og det første valg efter Merkel-æraen er historisk åbent. Men valget handler ikke kun om kanslerposten. Dramaet handler også om at få dannet en stabil regering efter et valg, hvor vinderen kan tabe, og demokratiet kan vise sig for svagt til tidens udfordringer

Jesse Jacob

Udland
21. august 2021

Om bare en måned skal Europas største nation til valg.

Det meste er stadig pivåbent, men én ting ligger fast: Det tyske valg bliver et usædvanligt drama. Efter 16 år er det slut med Merkel. For første gang siden Forbundsrepublikkens oprettelse i 1949 er der ikke en siddende kansler, der udfordres af en alternativ kandidat. Og de opstillede kanslerkandidater ligger historisk svagt og yderst tæt i meningsmålingerne.

CDU/CSU, der siden Merkels entré som kansler i 2005 har været Tysklands nærmest naturlige magtparti, vakler endda så meget, at selv den konservative del af den tyske presse gang på gang spørger sig selv, om søsterpartiernes kanslerkandidat Armin Laschet vil blive stående oprejst helt frem til valgdagen, den 26. september. Lige nu rasler Merkels kristenkonservative CDU/CSU nemlig nedad og ligger med omkring 24 procents opbakning kun få procentpoint foran det socialdemokratiske SPD på omkring 21 procent og miljøpartiet De Grønne, der p.t. har omkring 19 procent af tyskerne bag sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Hansen

Der findes mindst en ni-10 forskellige grunde til at man ikke bør lave rigide journalistiske regler for om talord skal skrives med tal eller bogstaver. Hvis nu jeres faktaboks havde benyttet procenttal med decimaler, så skulle I også have taget stilling til hvor mange betydende cifre der skulle med: Hedder det syv komma en eller syv komma 10 procent?
Undskyld, men det er en yndlingsaversion. Den redaktionelle regel bør være at enhver tekst følger sine egne regler. Tal der skal sammenlignes med hinanden, bør typisk skrives med samme talformat, og hvilket format det er, kommer an på teksten.

Daniel Joelsen

Og en af dem med grineflip.