Uighurer til salg: Dine løbesko er fremstillet af tvangsarbejdere i Kina

Kinas produktions- og markedsmagt er så stor, at en totalboykot er umulig – til gengæld kan vi stræbe efter at boykotte de selskaber, hvis aktiviteter og produktion har en påviselig sammenhæng med menneskerettighedsovergreb
Kinas produktions- og markedsmagt er så stor, at en totalboykot er umulig – til gengæld kan vi stræbe efter at boykotte de selskaber, hvis aktiviteter og produktion har en påviselig sammenhæng med menneskerettighedsovergreb

Mia Mottelson

Udland
23. august 2021

Jeg står i Sportsmaster-butikken i Nørrebrocentret og skal vælge et nyt par løbesko. Skal det være Adidas eller Nike?

Jeg tøver. Og tænker på uighurerne.

Siden 2017 har Kina kun skruet op for sin undertrykkelseskampagne mod det muslimske minoritetsfolkeslag: Visse skøn anslår, at mindst én million uighurer i dag holdes tvangsinternerede i en eller anden form for ’genopdragelseslejre’. Her tvinges de til at frafalde islam, sværge loyalitet over for Kinas kommunistparti og tale mandarin. Det ved vi fra vidnesbyrd fra uighuriske flygtninge.

The New York Times rapporterer desuden om, hvordan uighuriske kvinder tvinges til abort og steriliseringer. Og for nylig fik mediet Buzzfeed Pulitzer-prisen, USA’s fineste journalistpris, for at dokumentere eksistensen af et kæmpemæssigt kinesisk lejrsystem i Xinjiang, uighurernes hjemprovins, ud fra analyser af satellitfotos.

Kina afviser disse historier som fjendtlig propaganda og hævder, at lejrene er erhvervsfaglige skoler, der skal give uighurer adgang til gode job og bringe dem ud af fattigdom. Men ingen frie medier eller uafhængige ngo’er har til dato fået lov til at eftertjekke Kinas version – eller i det hele taget undersøge forholdene i den hermetisk lukkede region.

Derimod vokser mængden af belæg for overgreb til overstørrelse, og i stigende grad dukker også anklager om ’forbrydelser mod menneskeheden’ og ’folkemord’ op i internationale rapporter.

En uafhængig undersøgelse fra tænketanken Newslines Institute for Strategy and Policy fra marts konkluderer, at Kina nu har overtrådt samtlige artikler i FN’s Folkemordskonvention. Og at Kina dermed har manifesteret forsæt om »bevidst og systematisk tilintetgørelse, helt eller delvist, af nationale, etniske, racemæssige eller religiøse folkegrupper«.

Det er en kvalmende anklage, der gør det moralske argument for at boykotte produkter fra Kina endnu stærkere. Men at gennemføre en konsekvent boykot er svært – især for hin enkelte almindelige forbruger på gulvet i butikscentret som nu mig, der leder på hylderne i Sportsmaster.

Stregkoder

Tilsyneladende er det nemt at boykotte produkter fra Kina. Begynder deres stregkoder med 69, er de lavet i Kina. Men som vi så i seriens tidligere klummer, er det i dag umuligt at købe smartphones og legetøj og vide sig sikker på, at de ikke alligevel er forbundet til kinesiske produktionskæder. Det samme gør sig øjensynligt gældende med sportssko.

Forholdet kan beskrives ved en ketchupmetafor: 31 procent af verdens tomatproduktion er kinesisk, fremgår det af tal fra den engelsksprogede kinesiske stats-tv-kanal, CGTN, og en stor del af den kommer fra Xinjiang og er under mistanke for at blive produceret ved slavearbejde. 80 procent af tomaterne fra provinsen eksporteres til Europa, især Italien. Når tomaterne ankommer til Italien, kan de indgå i en pastasovs, som vi så tror, er autentisk italiensk. Eller blive opkøbt af den multinationale gigant Kraft-Heinz og laves til ketchup på en fabrik i Europa – pludselig har vi et europæisk produkt.

I flere sektorer betyder Kinas koncentration af markedsmagt en reel monopolstatus. Dermed har Kina – med Vestens frivillige medvirken –  skabt sig et økonomisk pressionsmiddel af formidable dimensioner.

Det meste af Kinas erhvervsliv er i en eller anden grad knyttet til Kinas stat. Relationen er entydig for statsejede virksomheder som Bank of China. Men oftere er der tale om en gråzone: Nye love og større statsinvesteringer har sløret skellet mellem statsligt og privat. Som netmagasinet Foreign Policy konkluderer, kan vi derfor »ikke vide, hvilke kinesiske firmaer der arbejder for partiet«.

Particeller

Et fingerpeg er de såkaldte particeller: Ifølge samme medie havde 68 procent af Kinas private virksomheder og 70 procent af de udenlandske virksomheder i Kina i 2016 en såkaldt particelle og står derigennem i forbindelse med CCP, det kinesiske kommunistparti.

Måske er det derfor bedre at målrette en boykot imod de multinationale og vestlige selskaber, der opererer i Kina? De er trods alt mere sårbare over for den negative pr, de kan få imod sig i hjemlige offentligheder, der er friere end Kinas. Aktivistmediet The Ethical Consumer er blandt fortalerne for en boykot, der retter sig mod de selskaber, hvis aktiviteter og produktion har påviselig sammenhæng med menneskerettighedsovergreb i Kina.

Vi ved, hvem nogle af dem er. Sidste år afdækkede tænketanken Australian Strategic Policy Institut i rapporten ’Uighurs For Sale’, at 27 fabrikker i ni kinesiske provinser benytter uighurisk arbejdskraft, herunder tvangsarbejdere. De samme fabrikker var angiveligt en »del af forsyningskæden til 82 velkendte globale mærkevarer«. ASPI hævdede også at have konstateret, at »nogle af disse fabrikker brugte uighuriske arbejdere, der kommer direkte fra genopdragelseslejre«.

Skammens liste

Skammens liste over globale brands omfatter: Abercrombie & Fitch, Acer, Adidas, Amazon, Apple, Asus, BMW, Bosch, Calvin Klein, Cerruti 1881, Cisco, Dell, Electrolux, Gap, General Motors, Google, H&M, Hitachi, HP, HTC, Jaguar, L.L. Bean, Lacoste, Land Rover, Mercedes-Benz, MG, Microsoft, Mitsubishi, Mitsumi, Nike, Nintendo, Nokia, Panasonic, Polo Ralph Lauren, Puma, Samsung, Sharp, Siemens, Skechers, Sony, TDK, Tommy Hilfiger, Toshiba, Uniqlo, Victoria’s Secret, Vivo, Volkswagen og Zara.

Vi tager den én gang til: De her nævnte brands kunne knyttes direkte til det 21. århundredes største og værste koncentrationslejrsystem.

Hvor længe kan deres image holde til det?

Og hvad med mig selv? Jeg skriver på en Dell-computer. Jeg bager mit brød i en Electrolux-ovn. Jeg går i Calvin Klein-undertøj og Ralph Lauren-poloskjorter, og jeg løber i Adidas-sko. Vi køber børnetøj i H&M, og jeg tilbringer timer foran skærmen på min Samsung-smartphone.

Selvransagelse

Den gode nyhed er, at nogle af selskaberne i mellemtiden har indledt selvransagelse. Kina er verdens største tekstil- og tøjproducent, og 20 procent af verdens og 84 procent af Kinas bomuld kommer fra Xinjiang, noterer erhvervsmagasinet SupplychainDive. Flere af de nævnte vestlige brands, Adidas, Nike og H&M inklusive, har protesteret over forholdene i provinsen og erklæret, at de ikke længere vil benytte stedlige produktionsfaciliteter eller råvarer fra Xinjiang.

Det er ikke omkostningsfrit at gøre som dem. Modreaktionen fra de kinesiske myndigheder og forbrugere kom prompte: H&M er blevet udrenset fra kinesiske e-handelhjemmesider. Kinesiske forbrugere brænder deres Nike-sko. Kinesiske berømtheder opsagde kontrakter om at reklamere for Adidas, Burberry og Lacoste.

Udelukkelse fra fuld adgang til verdens største marked og dets stadig mere købestærke middelklasse er ikke godt for omsætningen: Eksempelvis indtjener Nike og Adidas henholdsvis 15 og 20 procent af deres globale salg i Kina. Svaret på boykotter kan altså blive modboykotter.

Disse kan til gengæld ramme Kina selv som en boomerang – ifølge mediet World Politics Review beskæftiger Nikes leverandørkæder i Kina 145.000 arbejdere. Kinas modboykot skulle sætte et afskrækkende eksempel. Men hvad de afskrækker kan meget vel være nye udenlandske investeringer.

I Sportsmaster går det måske alligevel an at købe kinesiske sko fra Adidas og Nike. I mellemtiden er der mere godt nyt fra Washington: Den 14. juli vedtog det amerikanske senat en lov, der forbyder import af alle varer fra Kinas Xinjiang-region.

Nu er det bare at håbe, at der kan skabes et tilsvarende politisk pres i EU for et forbud mod, at europæiske virksomheder og institutioner handler med kinesiske firmaer eller institutioner, der er direkte eller indirekte ansvarlige for undertrykkelsen i Xinjiang.

Indtil da er det op til os selv at bruge den beskedne magt, vi har som politiske forbrugere, til at fravælge kinesiske produkter – hvis vi kan gennemskue, at det er dét, de er.

Niels vil boykotte Kina

Kina står for en tredjedel af verdens vareproduktion og i takt med stigende vestlig kritik af Xi Jinpings autoritære styre er internationale iagttagere begyndt at tale om ’den store afkobling’, hvor Vesten forsøger at hjemtage og genvinde kontrol over ’strategisk vigtig’ produktion. Men Niels Ivar Larsen har også selv fået nok af det kinesiske styres magtmisbrug. Fremover vil han boykotte produkter fra Kina, men kan det overhovedet lade sig gøre for en almindelig dansk forbruger? Det undersøger han i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'En påviselig sammenhæng med menneskerettighedsovergreb'
Ja, der forekommer helt sikkert overgreb mod menneskerettighederne i Kina. Men som jeg mange gange tidligere har nævnt her i kommentarsporet: Dine kilder er af højst forskellig lødighed og omfang, og oprindelsen til en stor del af dem fortoner sig i tåger. Flere kan føres tilbage til den berygtede tyske, ny-kristne anti-kommunist Adrian Zenz, der har viet sit liv til at bekæmpe kommunister. Og selvom kildeopsporing givet er vanskelig indefra Kina, undersøger du ikke, om oplysninger om, at mange lejre nu er nedlagt, har noget på sig. De blev oprettet efter uighurerne ved flere lejligheder rettede terrorangreb mod andre befolkningsgrupper - ikke kun mod Han-kinesere - og Xinjiang-provinsens politiske ledelse påbegyndte anti-terrorkampagner mod muslimsk ekstremisme. Det er en del af denne kampagne, der nu skal være afsluttet. Det skylder du at undersøge.
I øvrigt skulle du tage og spørge de amerikanske ejere af NIKE og de tyske ejere af Adidas, hvorfor de laver sko i Kina og andre lande, hvor arbejdskraften er billig.

Hans Christian Jørgensen, Per Dørup, Palle Yndal-Olsen, Karsten Nielsen, Flemming Olsen, Torben Skov, Erik Jensen, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Det er... "spøjst" at tænke på, at mens blot mistanken om folkemord i eks-Jugoslavien førte til relativ hurtig militær intervention, er alt der skal til for at kunne føre folkemord ud i livet i dag, at man er en privilegeret og "nødvendig" medspiller i det globale økonomiske system bygget og opretholdt af de samme stater (eller rettere staternes økonomiske eliter) der i sin bombede løs i Serbien. Nazister i dag må da ægre sig over at Hitler ikke havde tænkt på, bare at bruge tvangs- og slavearbejdere til at producere forbrugsvarer billigt for englændere, franskmænd og amerikanere.

John Andersen

Hvornår får vi beviser for, de anklager om folkedrab som USA's udenrigsminiterium anklager Kina for og som startede med Donald Trump`s påstande. William Schabas professor i jura ved Middlesex University i London og Jeffrey D Sachs professor ved Columbia University, har begge efterlyst beviser for disse påstande. Kina har erklæret, at de vil byde en sådan undersøgelsesmission i Xinjiang velkommen, hvis den bygger på udveksling og samarbejde. En række muslimske lande, vist nok 20 - har taget imod tilbuddet og det fik disse lande til, at ændre holdning. Indtil 2020 klassificerede USA faktisk den Uighurske Østturkestan Islamiske Bevægelse (ETIM) som en terrorgruppe som de bekæmpede i Afghanistan. Hvorfor er USA med en ”track rekord” af decideret antimuslimsk politik i det meste af verden, så forhippet på at støtte en muslimsk mindretal i Kina?
PS. Måske er min holdning påvirket af mit møde med nogle Uighure som jeg mødte i Xinjiang.

Hans Christian Jørgensen, Per Dørup, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Her er et yderligere et par artikler om emnet:

Hvordan man er kommet frem til, at der som minimum er ca. 1 mio Uighurer interneret i lejre til "gen-uddannelse"
https://qz.com/1599393/how-researchers-estimate-1-million-uyghurs-are-de...

Det løber en koldt ned af ryggen, når flygtede Uighurer taler om hjernevask, indoktrinering, tortur og tvangsarbejde i lejrene.
http://believermag.com/weather-reports-voices-from-xinjiang/

Bo Rosenkilde

Gert Romme, venligst dokumentere dine påstande.
Hvis du har dem fra Amerikanske medier eller andet tror jeg ikke de er til at stole på.

Mine første løbesko var produceret i Italien !!
Var de mon "rene" eller ?

kjeld hougaard

Jamen – uden at tage de overgreb på det ”Vesten” kalder menneskerettigheder i betragtning: Jeg har sympati med tanken. Men det er jo ikke denne fine tanke Information til stadighed plæderer for. Overgreb på det vi kalder menneskerettighed, forekommer i langt de fleste samfund i verden. At blokerer vare fra dem er agtværdigt. At bruge denne fine ide til propaganda i ”vestens” kamp mod Kina er trist at se. ” Our engagement in Southeast Asia and the Indo-Pacific is not against any one country, nor is it designed to make anyone choose between countries,” Kamela Harris said. På besøg I Vietnam: en kommunistisk diktaturstat uden meget menneskeret. Skal vi ikke blokerer handel med dem? Og Saudi? Israel? Kenya? Og hvem flere? Problemet med Informations voldsomme bias er ikke propagandaen som sådan, men devalueringen af betydningen for os, af ”frihed, demokrati, menneskeret”. Vi gør det til et våben i kampen mod dem vi ikke kan li – begrebet som sådan synes være os ligegyldigt. Og det synes jeg er trist!

jens christian jacobsen

Gert Romme.
'...Til gengæld får jeg mine indtryk af omtalte situation via uafhængige og upolitiske organisationer som bl.a. Amnesty. Og hvis man skal være blot lidt seriøs, kan man vel næppe betegne disse som "højreorienteret kristent propaganda"
Nej det kan man ikke. Men dit spm er relevant, men svært at svare fyldestgørende på især i et kommentarspor. Jeg kan prøve med et ufuldstændigt svar, der bygger på nogle huttige opslag.
På AIs svenske hjemmeside https://www.amnesty.se/om-amnesty/vad-ar-amnesty/var-metod-hur-jobbar-vi... skriver de om deres granskningsmetoder. De skriver mange gange, at det er vigtigt at kilderne er førstehåndskilder optaget 'på stedet' (platsen), at kilderne er neutrale (oberoande) og troværdige, idet de hævder at dobbelttjekke (dubbelkollar) kilderne gennem kontakt til 'de andre', dvs til de, der står anklaget for brud på menneskerettighederne.
Så langt, så godt.
I tilfældet Kina er det ikke muligt at dobbelttjekke deres førstehåndskilder, dels fordi AI ønsker at beskytte deres identitet, dels fordi ingen, mig bekendt, har ønsket at tjekke deres kildeværdi, og endelig fordi kilderne netop ikke befinder sig på 'platsen', men opholder sig i nabolande eller i USA, Tyrkiet eller andre venligtsindede lande. Desuden har jeg ikke kunnet finde udsagn fra 'de andre', der kan be- eller afkræfte AIs førstehåndskilder. AI nøjes med at citere officielle skriftlige kilder fra kinesiske myndigheder. Kilder, som AI tydeligt og på forhånd ikke tillægger troværdighed.
Så i al korthed er værdien af AIs kinesiske kilder af lav værdi. Men AI har indenfor kritisk samfundsforskning altid haft stor troværdighed - også hos mig - og AI citeres som regel uden en kritisk forholden sig til AIs kilder.

Daniel Joelsen

Første gang jeg hørte om uighur, var at USA have ved en fejltagelse havde fanget nogen i Afghanistan og smidt dem i Guantanamo. Først senere gik det op for USA, at de intet have at gøre med Taleban. De opnåede at side rimelig længe i Guantanamo inden man slap dem fri.

Når nu at man skal pege fingren af . .