Reportage
Læsetid: 7 min.

Unge afghanske mænd på flugt: »Hellere dø end blive deporteret tilbage til Taleban«

I disse døgn forsøger titusinder af afghanere at komme ud af landet, skræmt over Talebans hastige magtovertagelse. Information har tilbragt en nat med afghanske flygtninge og desertører fra den afghanske hær i det østlige Tyrkiet. Trætte, paranoide og håbefulde unge mænd, hvis liv er formet af den amerikanske invasion. Nu har de mistet alt
En gruppe afghanere, der er nået til Østtyrkiet i deres flugt fra Taleban, hvis hidsige fremmarch i øjeblikket sender mindst 30.000 afghanere på flugt om ugen.

En gruppe afghanere, der er nået til Østtyrkiet i deres flugt fra Taleban, hvis hidsige fremmarch i øjeblikket sender mindst 30.000 afghanere på flugt om ugen.

Ahmed Deeb

Udland
14. august 2021

VAN, ØSTTYRKIET – I en offentlig park i den kurdiske by Van i Østtyrkiet sidder en flok rædselsslagne, svedige og stinkende unge afghanske mænd tæt på hinanden for at føle sig lidt mere trygge.

De er alle omkring 20 år, lige så gamle som den amerikanske invasion af Afghanistan. De har tilbagelagt en dramatisk og ydmygende flugt på 3.000 kilometer fra Afghanistan til Tyrkiet via Pakistan og Iran. Deres nerver er slidt tynde, men der er ikke tid til hvile.

Natten er ved at sænke sig, og de er bange for tyrkisk politi, som med jævne mellemrum stormer parken for at rydde flygtninge af vejen.

»Pssst. Hold lige øje med den hvide varevogn derhenne, man ved aldrig om, der kommer noget ud af den,« siger en af de afghanske mænd, Hassan Behzad, en 23-årig ekssoldat, som er deserteret fra en artillerienhed nær byen Mazar-e-Sharif i det nordlige Afghanistan.

Den hvide varevogn holder taktisk parkeret ved vejkanten. Motoren er i omdrejninger. På forsæderne sidder to tyrkiske mænd med lumske blikke. Er de mon fra en sikkerhedstjeneste?

Den østtyrkiske by Van er kendt som et smuglernes paradis. Opium, cigaretter og mennesker kommer gennem bjergkæderne. Der er civilklædte agenter alle vegne her. Afghanerne i parken holder vejret som en flok nervøse dådyr. De er parate til at flygte i fuld galop ved den mindste overraskelse.

»Åh Gud, please lad den forbandet skydedør forblive lukket,« siger en af dem om varevognen af frygt for en større politiaktion.

Det hvide køretøj triller langsomt væk. De sammenbidte kæber og anspændte skuldre falder langsomt på plads igen. Afghanerne slipper for fangeleg med tyrkisk politi denne gang.

»Jeg vil hellere dø end blive fanget og deporteret tilbage til Taleban,« siger ekssoldaten Hassan Behzad.

»Jeg skal til Istanbul og knokle, men så snart der er en åbning, rejser jeg til Berlin. Menneskeværdighed findes kun i Berlin, som man siger i Afghanistan.«

Eksodus

Taleban-bevægelsen er ustoppelig i disse dage. Distrikter, grænseovergange, og hele provinsbyer overgiver sig uden kamp til Taleban-krigerne, som var de mongolske tropper ledet af kejser Djengis Khan.

Taleban forsøger i hvert fald at leve op til mongolernes ry. Veje, som er blevet asfalteret af amerikanerne, bliver revet op. Bygninger opført af vestlige virksomheder, bliver brændt ned til grunden.

Broer bliver sprængt i luften. Usbekere, hazarah og andre minoriteter får besked på at skride ad helvede til. Og mænd, der har samarbejdet med koalitionsstyrkerne, får enten hugget fingrene af, eller også bliver de henrettet på åben gade.

Selv de ellers mægtige amerikanere har tryglet Taleban om ikke at skyde på ambassaden i Kabul, hvis Kabul om kort tid falder. En særdeles ydmygende bøn fra Washington efter 20 års global krig mod terror, der har vendt op og ned på international politik.

Talebans hidsige fremmarch, som foregår synkront med det amerikanske marinekorps’ tilbagetrækning, sender i øjeblikket mindst 30.000 afghanere på flugt om ugen. Langt de fleste flygter mod Pakistan og Iran, som allerede huser 90 procent af klodens afghanske flygtninge.

Men 1.000-2.000 nye flygtninge ankommer dagligt til Tyrkiet, og mange flere er muligvis på vej mod den tyrkiske grænse. Det siger en smugler til Information i byen Van.

»Samtlige iranske sikkerhedsapparater og efterretningstjenester er involveret i menneskesmuglingen af afghanere i øjeblikket. Revolutionsgarden, Basij, MOIS, PAVA. Hele banden, alle tjener på afghanerne lige nu,« påstår smugleren, som ikke ønsker sit navn i avisen af hensyn til sin sikkerhed.

Hvis Taleban fortsætter i samme tempo, kan den nuværende flygtningebølge føre til en krise, der minder om flygtningekrisen under den syriske borgerkrig, advarer humanitære organisationer.

Men modsat syriske flygtninge, der kan opnå midlertidig beskyttelsesstatus i Tyrkiet, er verden et ufatteligt fjendtligt sted, hvis man er afghaner. Sikkerhed via juridiske veje eksisterer ikke, Afghanistans naboer behandler afghanerne som socialt lavtstående undermennesker, og Europa har siden krisen i 2015 godt og grundigt blokeret flugtruterne ved Det Ægæiske Hav.

»Vi afghanere er nederst i menneskehedens fødekæde. Vi er blevet gruppevoldtaget. Alle står i kø for at gennembolle os,« siger Ali Balki, en 21-årig mand, som var chauffør for et firma, der kørte dagligvarer til den afghanske nationale hærs baser.

Generation invasion

De 40-60 unge mænd i parken i Van er som nævnt lige så gamle som selve den amerikanske invasion af Afghanistan. De er alle mellem 18-23 år. De har levet i større afghanske byer og har ingen personlige minder om 11. september 2001 eller erfaringer med Taleban-styret i 1990’erne.

»Taleban har for mange af os været bøhmanden, som vores forældre brugte mod os, hvis vi lavede ballade. Vi vidste, at bøhmanden var i Afghanistan, men vi havde aldrig forestillet os, at bøhmanden ville overtage landet og sende os på flugt,« siger Ali Balki.

I Afghanistan er gennemsnitsalderen 18 år. Nogenlunde som de unge mænd i parken. Vestens besættelse har for mange af dem været den eneste virkelighed, de har kendt til. De har hverken kendt eller forestillet sig en samfundsorden, hvor USA ikke var til stede. Vestens tilstedeværelse var bare livets kendsgerning, det var deres verden.

»Vores forældre kalder os for den heldige generation. I vores tid blev økonomi, uddannelse og rettigheder forbedret betydeligt sammenlignet med deres tid,« siger Ahmed Ramazan, en spinkel fyr på 21 år, som er forfulgt af Taleban, der mener, han har solgt alkohol.

Den amerikanske tilstedeværelse har formet de unge mænd som individer og bestemt deres karriereveje. De har arbejdet i brancher, som enten servicerede den amerikanskstøttede regering i Kabul eller selve koalitionsstyrkerne.

De har arbejdet i militær, logistisk, service, transport, rengøring, sprog og oversættelse. For få dage siden var de soldater, chauffører, kokke, håndværkere, tolke, tjenere, rengøringspersonale, administrationsmedarbejdere.

De var med andre ord en del af en arbejdsstyrke og et samfundssegment, der var med til at opretholde den amerikanske orden i Afghanistan. De holdt samfundshjulene i gang. Derfor er USA’s tilbagetrækning for dem en katastrofe.

»Der er ingen plads til os under et Taleban-styre. Taleban og pashtunerne, som de fleste Taleban-tilhængere jo er, mener, at Afghanistan har været deres retsmæssige ejendom siden tidernes morgen. Taleban er ikke bare ude efter tolke og oversættere. De vil ikke have nogen af os i nærheden. De ser os som lakajer og kakerlakker, der har samarbejdet med de vantro«, siger den spinkle Ahmed Ramazan på 21 år.

Istanbul er El Dorado

I parken i Van sidder flokken i mørket og udveksler morbide historier om deres hjemland. De taler også om flugten, og om hvad der i værste fald venter forude, hvis deres planer mislykkes.

Nogle af dem er konstant i deres følelsers vold. Det ene øjeblik græder de over afstanden til familien i Afghanistan, det næste øjeblik stirrer de tomt ud i græsset, og kort efter bryder de ud i latter over lugten fra deres tæer, der nærmest udløser sure opstød.

Vejen til Tyrkiet har været fyldt med ydmygelser, og udvekslingen af de morbide historier fungerer både som skrækeksempler på, hvad man ikke skal gøre under flugten, og samtidig som en mediterende tænkepause, der skal genoprette værdigheden.

»Pakistanerne spytter på os på vej ud, iranerne malker os for penge, og kurderne bruger os som æsler til at smugle varer fra Iran til Tyrkiet,« siger de unge.

»Men tyrkerne er også slemme. Tyrkerne gør sig ikke engang den ulejlighed at afhøre dig, de uddeler bare tæsk, så snart du er i armslængde, og derefter sender de dig tilbage til bjergene nær Iran,« siger Ali Balki, den 21-årige chauffør, som har kørt dagligvarer til baser for den afghanske nationale hær.

Den 3.000 kilometer lange flugt fra Afghanistan til den tyrkiske grænse koster omkring 1.200 amerikanske dollar. De fleste unge mænd klarer turen trods udfordringerne. Den største udfordring er tilsyneladende vejen til Istanbul.

Afstanden mellem Van i Østtyrkiet og Istanbul svarer nogenlunde til afstanden mellem København og Barcelona. Forskellen er, at Anatolien er bjergrigt, fjendtligt, fyldt med mistænksomme landsbyboere og barrikaderede militærtjekpunkter

»Vejen til Istanbul er svær. Men når man er i Istanbul, kan man arbejde sort, tjene penge og rejse videre en dag. Man kan også vælge at tjene penge og redde familien i Afghanistan,« siger spinkle Ramazan.

Pres på Tyrkiet

Stigningen i antallet af afghanere har allerede øget presset på Ankara, som i forvejen bakser med en katastrofal håndtering af ildebrandene ved middelhavsprovinserne. De tyrkiske myndigheder har tilbageholdt tusinder af flygtninge og arresteret mindst 11 smuglere i Van.

Flygtningebølgen fra Afghanistan har også ført til retoriske slagsmål mellem Tyrkiet og Østrig.

»Folk, der flygter fra den eskalerede konflikt i Afghanistan, bør ikke rejse til Europa, men blive i Tyrkiet, da Tyrkiet er mere egnet for afghanere end Østrig, Tyskland eller Sverige,« sagde Østrigs kansler Sebastian Kurz til tyske BILD for nylig.

Det tyrkiske udenrigsministeriums svar kom prompte:

»I stedet for at understrege en fælles indsats og et samarbejde for at løse problemet med uregelmæssig migration, som påvirker hele verden og er et fælles problem for alle, er holdningen om at ’migranter ikke skal komme her, men gå andre steder hen’, både egoistisk og uhjælpsom.«

I parken i Van ankommer tre nye unge afghanske mænd omkring midnat. De er trætte, tørstige, og deres øjne flakker forvirret rundt. Deres landsmænd byder dem velkommen med vand og kiks.

»Mere frisk kød fra Afghanistan,« joker en af dem.

De sidste fire årtier er afghanere flygtet på grund af kommunisme, militant islamisme, invasioner, kup, borgerkrige og terror. Nu flygter de på grund af USA og Vestens exit. I parken sidder de og venter på, at tyrkisk politi sover i timen. De vil videre. Der er ingen vej tilbage.

»Afghanistan er færdigt. Kaput, slut. Hellere dø i de tyrkiske bjerge end at få hugget lemmer af på åben gade foran familien og leve som krøbling resten af livet,« siger ekssoldaten Hassan Behzad, 23 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Endu engang er det Canada, der foregår som storsindet eksempel
Det sætter unægteligt det fedtspilleri, der foregår hos de danske politiker for øjeblikket, i et lident flatterende lys.


Canada vil give op mod 20.000 afghanere, der er i fare for den fremadstormende Taliban-bevægelse, lov til at komme ind i landet.

Det oplyser den canadiske minister for immigration, Marco Mendicino, fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Situationen i Afghanistan er hjerteskærende, og Canada vil ikke stiltiende se på«, siger han.

Flygtningene vil omfatte ’særligt sårbare’ afghanere, som stadig er i landet, eller som allerede er flygtet til nabolande. Kvinder i ledende stillinger, statsansatte samt menneskeretsforkæmpere, forfulgte minoriteter og journalister er også på den canadiske prioriteringsliste.

/O

uffe hellum, Jesper Lykke Jacobsen, Sven Christensen, Ib Christensen, Søren Cramer Nielsen, Jacob O, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld hougaard, Inge Lehmann, Carl Chr Søndergård, Kim Folke Knudsen, Minna Rasmussen, Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Nike Forsander Lorentsen, Peter Mikkelsen, Erik Nielsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Nickolinne Liff Damgård, David Zennaro, Jens Voldby Crumlin, Ruth Sørensen, Ervin Lazar og erik pedersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Min umiddelbare tanke var, at det er for tåbeligt, at soldater deserterer i stedet for at kæmpe mod Taliban. Og det mener jeg sådan set stadig. Men det som artiklen ikke får med, er at man i hver familie typisk vil sende en søn til Taliban og en til regeringsstyrkerne. Så er man altid på den vindende side. Og lige nu sender man altså også en ud af landet, så i hvert fald en er i sikkerhed og måske ad åre kan hjælpe med at forsørge familien.
Afghanerne får ikke fred, før de beslutter sig for at finde en anden strategi end den klanbaserede.

Søren Laursen, Per Christensen, Per Torbensen, Flemming Olsen, Arne Albatros Olsen, Georg Kallehauge, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, lars pedersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg tror David viderebringer dæmoniseringspropaganda, måske forekommer det scenarie han beskriver, men jeg tror ikke et øjeblik på at det er typisk, jeg er ret sikker på at det typiske er at sende alle sønner til samme side, eller at lade helt være at sende dem i krig, at klan-systemet er noget møg er jeg enig i, men er vi ikke selv med i en klan ledet af USA, og sender vi ikke også nogle af vores sønner i krig, endda krige vi slet ikke burde deltage i.

Søren Dahl, Torben K L Jensen, Christel Gruner-Olesen, Sven Christensen, Gitte Loeyche, Søren Lind og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Olivier selvom jeg også synes du har en god pointe og at det er prisværdigt af Canada at tage imod så mange - så vil jeg advare mod at tro at Canada bare er et land som tager imod alle og enhver.
Canada er om nogle kendt for at stille krav og være benhårde hvad angår migration. Husker hvordan Trudeau for et par år siden med syriske flygtninge gjorde et stort nummer ud af at tage ud til Toronto lufthavn og byde 2 familier vist nok velkommen. Tro ikke at Canada er åbent for alle og enhver - tværtimod er Canada om nogle kendt for at håndplukke de migranter der enten har meget gode jobs og er meget højtuddannede.
Ved godt Trudeau og Canada er fantastisk gode til branding, men det er bare ikke efter min mening ikke hele sandheden om Canada.

Jeg er enig i med andre i når der skrives at vi har et ansvar som krigsførende nation - helt enig, og derfor mener jeg også det er en god aftale der er lavet. Men jeg undrer mig stadig over nogle gange hvordan Afghanistans hær med 20 års træning, og langt mere moderne udstyr og isenkram ikke er bedre i stand til at kæmpe imod Taleban - jeg kan altså undre mig over det. Vesten bærer et stort ansvar og mener ikke vi nogensinde have noget at gøre i Afghanistan, men køber ikke den der med at alt er Vestens skyld. Afghanere og samt folk fra andre muslimske og mellemøstlige lande der er på randen af kollaps (som Libanon) har også selv et ansvar for at bygge det op. Alt er ikke Vestens skyld - giver også Biden lidt ret i at de også må vise at de kan opbygge deres eget land.

Ja - danske politikere må også skele ( om man kan lide det eller ej) til hvad befolkningen mener for de er nu engang valgt af folk bosiddende i Danmark og ikke andre. Derfor er det også nødt til at tage hensyn til at størstedelen af vælgerne i DK (og næsten hele Europa) ikke ønsker mere migration udefra. Når vi ser på de kultursammenstød vi har nu og store udfordringer nogle steder så mener jeg at det er helt fair at sige at antallet betyder noget. For hvor mange skal vi tage? Hvor går grænsen, og vil de fleste danskere selv være villige til at bo i indvandrertunge områder? Jeg tror det ikke - hvilket massive undersøgelser også viser.

Carsten Bjerre, Søren Laursen, Henrik Nielsen, Georg Kallehauge, Carl Chr Søndergård, jens peter hansen, Jørgen Munksgaard, Henrik Ilskov-Jensen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Jesper

Den danske regering - sørgeligt repræsenteret af vores udenrigsminister i denne sammenhæng - har i denne sag igen udstillet deres sædvanlige berøringsangst for at vise den mindste imødekommenhed og gæstfrihed overfor fremmede - i særdeleshed, hvis de er muslimer. Detter skyldes formentlig en intern doktrin, der går som følger: Vi vandt det seneste valg ved at kapre stemmer fra DF på en benhård udlændingepolitik. Vi er nødt til at overtrumfe DF fra nu af for at bevare regeringsmagten. Derfor skal der ved hver givne lejlighed udvises maksimal ugæstfrihed og tolerance med muslimer, indenfor og udenfor landets grænser.

Det handler om signal- og partipolitik - ikke andet.

I denne særlige sammenhæng, hvor vi har været medvirkende til at skabe problemet for de truede afghanere - og har en forbandet pligt til at redde de mennesker, der indirekte har reddet danske soldaters liv - er det næsten ubæreligt at høre vores skvat til udenrigsminister stå som en anden komisk Ali og med vand ud af ørene bedyre sine floskler om 'at ingen vil blive ladt i stikken', medens de berørte individer nærmer sig deres uomgængelige skæbne time for time.

Det er pinligt, uværdigt og beskæmmende.

Jeg ved at Canada stiller skrappe krav til indvandrere om selvforsørgelse - og det mener jeg også er det rigtige at gøre. Disse folk skal ikke leve på almisser, som vi i modsætning til Canada lader dem gøre her i Danmark .

Men med dette udspil får de i det mindste reddet masser af liv i en fuldstændig akut livstruende situation. Det er dét det handler om

/O

Carsten Bjerre, Christel Gruner-Olesen, Søren Cramer Nielsen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

*tolerance --> intolerance

/O

olivier goulin

Bemærk, at den undsætning, der nu er iværksat, absolut ikke er regeringens egen fortjeneste. De er formentligt meget modstræbende gået med i forliget, p.gr.a det massive pres fra 4 tidligere generaler og forsvarschefer + et flertal af partierne.

Men netop DF står udenfor - og skal nok se deres snit til at bruge det mod regeringen ved en senere lejlighed - præcis som S frygter.

/O

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Oliver jeg kan sagtens følge dig.
Jeg siger bare at regeringen også er nødt til at tage hensyn til dem der har valgt dem.
Jeg tror desværre at man er nødt til at diskutere hvor mange vi kan tage til landet. Selv Sveriges statsminister har sagt at den flygtningestrøm der kom i 2015 ikke får lov til at ske igen. Det samme gar Merkel antydet. Intet tyder på at hun denne gang vil tage imod en million afghanere.

Grunden til at folk der ofte var for mere indvandring så småt er ved at skifte holdning og kræve en mere stram politik er jo at vi desværre har set store udfordringer med integration. Hvis du ser på hvor overrepræsenterede visse befolkningsgrupper fra Mellemøsten og Nordafrika er med grov kriminalitet kan jeg desværre godt se argumentet at man ikke vil risikere større integrationsudfordringer med fremmede kulturer end vi i forvejen har. Ved godt mange gør det godt og integrerer sig, men det ændrer ikke på de udfordringer vi har.
Du har helt ret i at vi skal tage folk der hjælper os. Dilemmaet for mit vedkommende går på hvor grænsen går. Skal vi kun hjælpe tolkene, og hvor langt ud i familien skal der hjælpes for som jeg forstår det kan afghanske familier løbe op i rigtig mange medlemmer, og hvor mange vil vi kunne integrere succesfuldt. Det mener jeg også er relevante overvejelser at have med.

Jeg forstår godt at man gerne vil til Norden som er en af verdens allerigeste regioner, men som vo så med Syrien i 15 er det meget påfaldende at man går igennem mindst 7 lande for at komme til Tyskland , Danmark, og Sverige og så er man i min optik også økonomisk migrant. Ikke at fer er noget galt i det, men mener også at drømmen om bedre økonomi og liv ikke skal undervurderes.

Per Torbensen, Henrik Nielsen, Henrik Andersen, Flemming Olsen, Georg Kallehauge, Kim Folke Knudsen og lars pedersen anbefalede denne kommentar

Gert jeg vil efter bedste forsøg lægge nogle data op som kan belyse det.
Læs publikationen her med kriminalitetsindeks ( har lagt den nederst i kommentaren) for forskellifge grupper bare for at nævne en.
Vil prøve ikke at gentage mig selv for meget så vil forsøge at gøre det kort.
Blandt andet med synes på ytringsfrihed led at man ikke må tegne en vis profet. Ikke at jeg mener man skal gøre det, men det viser da en kulturel forskel i synes på religion vs ytringsfrihed for st nævne nogle få.

God aften til dig.

Jesper

https://www.dst.dk/da/Statistik/Publikationer/VisPub?cid=29447

Hov der skulle stå synet og ikke synes

Kim Folke Knudsen

@Canada som foregangsland

Tak for at vise viljen til at hjælpe mennesker i nød som nu efterlades i Afghanistans kaos.

Canada - et spændende eksempel på hvorledes integration gribes an på en anden måde end i mange europæiske lande. Kunne vi lade os inspirere i DK fremfor den lidt ensidige vej hvor enhver udlænding med muslimsk baggrund ses som en trussel mod Velfærdsstaten og dernæst det danske demokratis indretning ?

Var det muligt at komme ud af 20 års skyttegravskrig med skyttegrave gravet dybere og dybere af DF og nu deres efterfølger NB ? eller skal vi holde os forskanset i forestillingen om, at vi skal sende tropper til alle hjørner af Jordkloden få indbyggerne til at støtte vores militær og dernæst, hvis indsatsen slår fejl som i Afghanistan tørre de lokale indbyggere som har været ansat i det danske militær af med en Peter Skaarupsk aftrædelsesordning og tilbud om at blive i eget nationalt kaos i livsfare ?.

PS Ordningen med at vi nu hjemtager 45 personer fra Afghanistan er bedre end ingenting, men vi bør gå længere tilbage end til de sidste 2 forrige år med at tilbyde ophold i Danmark for de afghanske borgere og deres familier, som har arbejdet for danske myndigheder i Afghanistan.

Vi bør desuden tilbyde permanent opholdstilladelse til alle dem, som vi vil hjælpe. For ingen kan på nuværende tidspunkt tro, at forholdene om 2 år er sikre i Afghanistan.

Af hensyn til den hjemlige terrortrussel bør der ske en screening af de afghanere, som vi inviterer her til landet. Men ærlig talt jeg tror ikke mange af flygtningene fra Afghanistan vil afsløre sig som Talibans agenter, der med vilje smugles ind i Danmark under dække af det nuværende kaos. Men om alle omstændigheder screeningen er nødvendig. Eventuelle Taliban agenter vil kunne gøre livet hedt for de flygtninge, som vi modtager fra Afghanistan, så det handler både om danskernes sikkerhed og flygtningenes sikkerhed her i Danmark.

VH
KFK

@Gert Romme

"Det er i hvert fald ikke der, jeg forstår ved et kultursammenstød, og sammenstødet kan jeg slet ikke få øje på."

Ikke at jeg tror du vil lytte til (eller tro på) mig, men du burde prøve at sende din lyshårede datter/barnebarn i den lokale folkeskole i Tingbjeg (hvor jeg heldigvis ikke bor længere). Så ville selv du kunne få øje på sammenstødet.

Men du ville nok mene det var de racistiske danskeres skyld, selv om der ikke er mange tilbage af dem. Det kan i hvert fald ikke være grønlændernes skyld. De er nemlig blevet 'entisk udrenset' for længe siden af boligselskabet (de ville ikke følge 'flertallets' mening om at alkohol IKKE måtte drikkes offentiligt).

Carsten Bjerre, Henrik Andersen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg har boet i gellerup planen ved århus i 80rne, og jeg oplevede ingen kultur sammenstød eller problemer med fremmede,
jeg havde til gengæld problemer med de lokale danskere med diverse misbrugsproblemer, ( indbrud og truende adfærd bla ) og som Romme så rigtigt skriver handler kriminalstatistikken faktisk ikke om etnicitet men om sociale betingelser,
hvis man sammenligner de fremmedes kriminalitet med etniske danskeres som er "i en tilsvarende social situation" er der ingen forskel,
men klart når de fleste danskere har et trygt liv med job, hus, bil og velstand, så laver de fleste danskere ikke ret meget kriminelt, måske lige bortset fra skattesnyd og andet bedrageri.

Magnus Fischer, David Zennaro, Christel Gruner-Olesen, Sven Christensen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Ruth Sørensen, Carsten Munk og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

@Gert Romme. Jeg tror det var Bertel Hader det for år tilbage forklarede danskeres Xenofobi: ”Denmark is a one tribe country”. De udlande som jeg har levet og i øjeblikket lever i, er multietniske /multi religiøse. Ingen etnisk gruppe har ønsket om at nogen anden etnisk gruppe ”convertere” til den kultur, traditioner, livsværdier der styrer deres egen gruppes liv. Danskere i Danmark lever i et hårdt reguleret samfund indenfor snævre rammer, og kræver ”assimilering” af de anderledes andre. Bliv som vi er, eller forsvind. Jo danskere lever i konfrontation, selv med svenskere. Og køber du en mobiltelefon af en kineser der har sit levebrød ved at producerer den: ”du får blod på hænderne” – jo danskere er kultur konfrontatoriske.

Søren Dahl, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

At Taliban farer frem skyldes, at de bliver støttet med våben og penge og hvem har mon pengene til at hjælpe dem?

I går kunne man læse, at en anden årsag til Talibans fremgang er, at flere af krigens deltagere skifter side, for at være på det vindene hold. Nu er Taliban heller ikke rømmet for mildhed. Således skyldes førnævnt sikkert også en overlevelsesmekanisme.

Vi læser også om regeringens uduelighed og korruption. Hvis befolkningen foretrækkerTalibans regler og styre, så kan Vesten ikke hjælpe. Befolkningen må nu selv tage affaire. Enten burde vi aldrig have været der, eller så burde Vesten have været blevet der, siden vi blandede os. 20 år er for kort tid. Sikkert er det, at flere unge vestlige mænds liv er spildt på den konto.

Dem, der har risikeret deres eget liv i et forsøg at på at ændre livet i landet og har hjulpet Vesten, de bør hjælpes. To partier ville ikke hjælpe tidligere tolke og mennesker i nød. DF og NB. De finder det vigtigere at hjælpe sig selv økonomisk. Vi har også lært af en af Politikens artikler, at det vigtigste for fremtidens unge kvinders liv og frihed, er at de kan få adgang til fyldigere barm, smukkere tandsæt og for kvinder over 45 muligheden for at få ordnet øjenlåg.

Det er ikke ligefrem humanisme, der kendetegner Taliban, DF og Nye Borgerlige.

At USA og andre vestlige lande forlader landet, vil gå ud over piger og kvinder, de bliver taberne.

David Zennaro, Carsten Bjerre, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Vi har i øvrigt også økonomiske migranter i Folketinget.

Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Arkitekten Sten Eiler Rasmussen var en af de arkitekter, der var med til at udforme Tingbjerg og området. Det var ment som en møsterbebyggelse.

Det er ikke bebyggelsen, der er årsagen til det, der sker i Tingbjerg, men politikernes placering af alt for mange indvandrere et sted.

Jan Fritsbøger

"ikke stella", nej det er IKKE alt for mange indvandrere, det er alt for mange med sociale problemer, alt for mange som samfundet ikke kan, vil rumme, alt for mange der er kørt ud på et sidespor man bevidst har placeret der, og der er alt for mange småracister "som dig" som aktivt deltager i at nægte andre mennesker plads til at leve som dem de er.

David Zennaro, Inger Pedersen, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

@ Gert Romer ja, jeg har samme oplevelser som du: intet samfund er problemfrit eller perfekt. Sverige, hvor jeg har levet og arbejdet store dele af mit liv, er generøsere mod de anderledes andre, de er mere meritokrater, som i Singapore. I min nuværende hjemby er der på hovedtorvet centralt en pagode, til den ene side en moske, den anden en katolsk kirke. Min hindu barber får hjælp af sine muslimvenner ved behov. Min bys majoritet (65%) og minoriteter har uindskrænket tilgang til hele denne verden af diversitet. En by hvor de mødes af venlighed, hvordan du er, hvordan du klæder dig og du må bo hvor du vil. jeg er ved at blive en gammel mand og overvejer et råd fra en expat: Kjeld, du kan vælge at flytte tilbage til et koldt og uvenligt land, eller blive i et varmt og venligt land. Danmark er ikke det venlige land jeg voksede op i.

Anders Christensen

Jeg er træt af at der bliver sagt “invandre er dobbelt så kriminelle som danskere”, uden satsen bag indekstallene bliver oplyst.

Det er misvisende at kalde forholdet mellem f.eks 1,5% og 3,6% dobbelt så stort, da de er forsvindende små tal.

Til dem der savner lidt info om de %-satser som ligger bag kriminalitet-indekserne:

Kig på tabel 6.2 og figur 6.1 side 101.
Her vil du kunne se at denne “dobbelt så kriminel som danskerne”, er baseret på en procentsats på mellem 3/5,6%, samt at den falder til 2/2,5% når folk er blevet lidt mere modne i 30/35års alderen.

https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=29447&sid=indv...

Mvh Anders, en kemi studerende som er utrolig træt af misbrug af statistik…..

Sven Christensen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Anders Christensen

Dertil kommer den manglende oplysning om fejlophobningen for statistikker….

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

"Al dette fornemmer danskerne formentlig ikke selv. Det er et spørgsmål om tilvænning, da dette er kommet som salami tynde skiver over lang tid. Og ser vi bort fra nogle tyske østlige delstater samt Thüringen, kender vi faktisk ikke andre europæiske lande, hvor disse holdninger har taget plads i borgernes bevidsthed." Citat Gert Romme

Meget er sket siden jeg kom til Danmark, desværre.

Det er med racisme og fremmedhad, som med en ildelugtende prut. Vi vænner op til lugten. Og slår vi efterfølgende en endnu værre prut, så vænner vi også til den..

Værst er det med fremmedhadende partier, der bliver styret og betalt af udenlandsdanskere, som ikke bidrager i Danmark. De styres af mænd, der mener, at de bør lave om på Danmark, således at Danmark bliver det nye Schweiz eller USA. Disse mænd har fået hele grundlaget til deres rigdom opbygget i Danmark. Velfærdsstaten har taget hånd om dem fra spæd start og til gymnasiet, SU og lange videregående uddannelser.

Hvordan betaler de tilbage? Med manglende ydelser, fravær og manglende skattebetalinger. Men de VIL bestemme hvordan den den danske samfundsopbygning er og så ansætter de personale til politikken. Nogle blandt "personalet" er vældig dygtige til intriger og det lønnet sig ved nedsmeltning af andre politiske partier, så som Venstre.

Hvorfor arbejder man ikke med hele højrefløjen? Fordi man er kun interesseret i at indføre det samfund arbejdsgiveren ønsker sig. Ud med udlændingene og ind med gennemsnitlig skat, som kun begunstiger de rige. Ud med 100.000 offentlige ansatte og ud med DR. Ud med alt demokrati.

Lad os bare tage SU, den vil de skære ned til 3 år. Mig bekendt fik LSC, PSC, LBM og APV 5-6 års SU. MT har nok fået lidt mindre som lærerstuderende.

Jo vi får at vide, at det kun er de uduelige 100.000, der ryger ud. Så vidt jeg har kunnet finde ud af, skal de offentlige ud at arbejde i det private. Er det så de uduelige, der skal ind i de private firmaer for at lave det samme arbejde for rigmænd i Schweiz og med overskud.

Men hvordan har man tænkt sig at styre hvortil pengene går? Har man tænkt sig at ansætte private firmaer og privat vagtværn?

DF og NB spiller på misundelse og det bliver hele tiden fremhævet, at nogle ikke bidrager og at udlændinge nasser på det danske samfund.

Min svigermor døde på et privat plejehjem i Helsingør kommune. Hun fik min mand oppe i årene. Hun betalte 15.000 kroner om måneden af sin tjenestemandspension. Hendes bleer blev ikke skiftet, hun kom ikke i bad, hun fik ikke tøj på, hun blev ikke hjulpet på nogen måde. Det er hvad borgerlige partier reklamerer for. Ved et enkelt benbrud fik hun på Hillerød Hospital panodiler mod smerter, men på plejehjemmet fik hun ordineret opium-præparater så som oxycodon for et almindeligt benbrud. Vi opdagede det for sent, at hun blev døllet ind i opiumtåge for at spare personale. Der går et øjeblik og personen er afhængig og holder op med at spise. Hun havde været på et andet kommunalt plejehjem på Frederiksberg, hvor plejen og kosten var 10 gange bedre og omkostningerne var 8000 kr. Men hun ville hjem og kom hjem, men måtte ind på det første sted efter en mindre hjerneblødning.

Vestlige indvandrere bidrager en del mere end gennemsnittet af den danske befolkning. Ofte fordi de sparer det danske samfund for uddannelser og de oftere har gode uddannelser. Og alligevel vil nogle af disse mennesker møde fjendtlighed i Danmark.

Nogle indvandrere bidrager ikke, det er korrekt, de burde tage affaire for at vise solidaritet med dem, der har gjort dem det muligt at være flygtninge i Danmark. Det er der ingen tvivl om.

Men dette evige had og rynken på næsen, skaber dem og os.

Men at forestille sig en evig kritik fra alle, helt fra barnsben, om hvordan man er og især hvordan man burde være, skaber rent ud sagt had til Danmark. DF har gjort stor skade med sin politik.

NB med inspiration fra Ayn Rand's fascistiske rigmandspolitik er derimod farlig og er grundlæggende uegnet i et land som Danmark. Mange ser alene på deres fremmedfjendske politik og tænker, det er en politiker efter mit hoved og lader sig lokke, men hvilket samfund er det de dansk/schweiziske rigmænd, der ikke yder i Danmark vil have os til at leve i? Det tænker mange af deres vælgere ikke på.

Sikkert er det, at kommunale og statslige arbejdspladser kunne styres bedre og det kunne der gøres noget ved, uden at vi bliver en stjerne i det amerikanske flag eller en kanton i Schweiz.

Men det mest interessante er, at enkelte af de klagende NB ere har heller ikke kunnet forsørge sig selv og kunnet holde de virksomheder åbne, som hævder at have haft. Nu bliver de i hvert fald forsørget og kommer nok til at koste samfundet en hel del mere end dem de selv nedgør.

Issa Chaaban, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.
Rettelse
som de hævder, at have haft

Sören Tolsgaard

kjeld hougaard -

Tja, Singapore er jo en tidligere engelsk koloni, især befolket af kinesere (ikke ulig Hong Kong), hvor det tilsyneladende er lykkedes at indarbejde et demokrati under former, som ligner de vestlige. Dog bemærker jeg, at:

"Singapore is a unitary parliamentary republic with a Westminster system of unicameral parliamentary government. While elections are considered generally free, the government exercises significant control over politics and society, and the People's Action Party has ruled continuously since independence. "
https://en.wikipedia.org/wiki/Singapore

Så nogen har øjensynlig hånd i hanke med magten. Ligeledes læser jeg, at kristne, buddhister og ikke-konfessionelle udgør et solidt flertal og en stigende andel af befolkningen, hvilket antagelig skyldes en bevidst indvandringspolitik.

For Hong Kong ser situationen nu ganske anderledes ud. Her er det slut med den kulturelle mangfoldighed, ligesom i mange andre kommunistiske og islamistiske diktaturstater.

Europa modtager i disse år (mere eller mindre frivilligt) millioner af især muslimske migranter og flygtninge. Og naturligvis gvier det os anledning til bekymring, at hele samfundsstrukturen møbleres så grundlæggende om.

Og så har DK selvfølgelig også et køligt klima at bakse med ;-)

Stella Lystlund

mønsterbebyggelse.

@Gert Romme

"Jo, jeg tror selvfølgelig på, hvad jeg får oplyst. Og med 3 dages kørsel til Danmark har jeg heller ikke anden mulighed."

Det var da pænt af dig. Her er så et par eksempler, som jeg personligt oplevede i Tingbjerg. En institutionsleder, som måtte flygte ud (og opsige sin stilling), da hun opsatte nisser i børnehaven til jul. Det blev set som en blanding af provokation og missionering i og med at nisser åbenbart blev betragtet som et kristent symbol. En præst, som også måtte flygte efter forsøg på at nedbrænde Tingbjerg kirke og flere tilfælde af hærværk på præsteboligen. Ingen blev naturligvis tiltalt for disse handlinger da politiet ville ikke komme (selvom der blev ringet under hærværket). I det hele taget var det sjældent politiet ville kommer derud når der blev ringet, slet ikke efter mørkets frembrud. Det havde de aldrig 'resourcer' til (for de var nødt til at komme med hele indsatsstyrken bare for den simpleste politiforretning). Min egen kæreste måtte tage tørklæde på hvis hun skulle ned i kiosken efter cigaretter. Eller ville hun blive generet med opfordringer til at bliver bollet af 4 'rigtige arabiske mænd'. Når hun sagde nej tak, blev hun kaldt luder, ikke at jeg helt forstår hvorfor en kvinde, der AFVISER sex, skulle være en luder, men sådan er der så meget. Kan du få øje på kultursammenstødet nu?

"Og tidligere købte vi også lidt hos halalslagteren, men han er en fusker, for halal har han i hvert fald ikke meget af."

Hm, hvis du køber ind hos halal slagteren, kunne man jo få det indtryk at du selv er muslim. I så fald kan jeg da godt se at der ikke er noget kultursammestød (for dig). men lidt apropo, hvordan kan du dog se at hans kød ikke er halal?

"Faktisk blev Tingbjerg anvendt som genhusning af udsanerede beboere fra det indre København,"

Så med andre ord: Det er danskernes skyld, hvis der er problemer i Tingbjerg?

I øvrigt er jeg uenig i at man har ladet området forfalde. Man har brugt mange millioner på fornyelser. Alt bliver bare ødelagt så snart det er sat op.

Per Torbensen, Carsten Bjerre og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

Har vi en æresgæld til de unge Afghanere vi bildte ind vi var der for at hjælpe dem med at skabe et nyt Afghanistan med bare nogenlunde tålelige forhold for kvinder, eller bare almindelige borgere som afviser de feudale klanforhold?

Det synes jeg vi har, og jeg er næppe den eneste. Vi har brugt milliarder på en håbløs krig i Afghanistan, ofret liv of førlighed for vores soldater, og nu stikker vi af, og lader dem som troede på os i stikken.

Det kan godt være det koster nogle ekstra milliarder at tage imod 5-10.000 veluddannede og moderne Afghanere, direkte fra Kabul, men er det ikke det mindste vi kan gøre som afbigt for vores svigt? Og faktisk har vi allerede en hel del velintegrerede tidligere Afghanere i Danmark, som kan hjælpe med integrationen.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Jan Fritsbøger
Når jeg skriver for mange indvandrere i Tingbjerg, så mener jeg for mange indvandrere. Jeg er skam godt klar over, at der i sociale boligbebyggelser er sociale problemer.

Da jeg kom til Danmark, var jeg svineheldig ikke at kende nogle af mine egne landsmænd. Derfor blev jeg nød til at lære danskerne at kende. Det var min lykke.
Det gør indvandrere ikke, hvis de bliver stuvet sammen få steder. Du kan kalde det racisme, det jeg siger, hvis du vil. Det er ikke lykken, at alt for mange indvandrere bor sammen sted, hvis du vel at mærke ønsker at blive del af det land du kommer til.

Jeg har selv vundet en arkitektkonkurrence om renovering af et større boligbyggeri. Jeg kender hele problematikken omkring netop socialt boligbyggeri.

Det er yderst sjældent, at kommunerne giver tid og økonomi til netop at udvikle, berige og forbedre den slags boligområder, som kunne være til gavn for beboerne.

Og Jan Fritsbøger jeg ved udmærket godt, at det ikke er de rige, der bor i socialt boligbyggeri.

Jeg har også sammen med min mand søgt midler i Socialministeriet, for at kunne udvikle ideer om hvordan man kunne forbedre funktionerne i netop disse boligbebyggelser, således at forbedringerne ikke kun drejede sig om energiforbedringer, betalt af Landsbyggefonden. Vi udformede et stort katalog af ideer til forbedringer.

Vi fik ingen penge, men Lars Løkkes regering brugte til gengæld mange af vores ideer, uden vederlag.

Men at drive mennesker af vejen og glemme dem kan vi sagtens blive enige om.

Du skal være velkommen til at kalde mig racist. Det kan jeg godt tåle. Men mon ikke, at der skjuler sig en lille racist i os alle sammen, uanset hvilket land vi kommer fra. Ingen kan se sig fri.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Ingen kan sige sig fri. Skulle der stå.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Ja de er findes også racisme bland indvandrere og også blandt muslimer. Jeg har haft min gang i et socialt boligbyggeri, som før nævnt.

Jeg blev engang passet op af en ung man med kniv og blev truet, da jeg var på bygningstilsyn. Han fortalte mig, at han ville ikke have nogle danske ludere gående på vejen. Han nåede nok at sige luder 50-80 gange, inden vores veje skiltes. Nydelig ung mand i en Canada Goos jakke. Jeg prøvede at forklare ham, at jeg bare var på arbejde som arkitekt og jeg mente, at jeg nok var lidt for gammel til at være luder og så, at jeg heller ikke var dansk.

Flere gange sagde han, jeg vil tage dit fotoapparat og jeg vil stikke dig, hvis du ikke forsvinder. Jeg prøvede at forklare ham, at jeg bare var i gang med mit arbejde og, at der var alt for mange vidner på gaden, som nok havde set det der skete. Han blev ved med luderen. Så sagde jeg, lad os bare sige, at jeg er arkitektluder. Så gik jeg og han kom ikke efter mig. Jeg blev alligevel rystet. Jeg meldte ham ikke. På en eller anden måde havde jeg ondt af ham.

Til trods for, at jeg havde denne oplevelse, tror jeg alligevel ikke, at alle unge mandlige muslimer, er voldsmænd. Men som en del af en indføring i kunsten af at blive integreret, kunne vi lære dem, der insisterer på luderen, at det er ikke særligt høfligt at kalde kvinder ludere.

Vi bliver nød til at kunne adressere unge menneskers uhøflighed, uanset hvor det kommer fra.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Jan Fritsbøger
15. august, 2021 - 09:58
""ikke stella", nej det er IKKE alt for mange indvandrere, det er alt for mange med sociale problemer, alt for mange som samfundet ikke kan, vil rumme, alt for mange der er kørt ud på et sidespor man bevidst har placeret der, og der er alt for mange småracister "som dig" som aktivt deltager i at nægte andre mennesker plads til at leve som dem de er."

Rikke Nielsen, Inger Pedersen, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Anbefaler kommentar.

Din kommentar, om mig.
Nu mine spørgsmål til dig.

1 Skulle jeg "nægte andre mennesker plads til at leve som dem de er"?

2. Er du ikke bare "helligfrans" her? I er alle danskere for pokker. I aner ikke, hvordan det er at være fremmed i Danmark. Det gør jeg. Og det er ikke altid sjovt at selv om jeg bare er nordisk og kristen. Jeg har levet med flere danskeres mobning og chikane siden jeg kom til Danmark for mange år siden. Værst har kvinder fra Nordsjælland været. Heldigvis er alle danskere ikke fremmedhadere, men "helligfranser" er I næsten alle. Så er det sagt.

Rikke Nielsen, Inger Pedersen, erik pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Anbefaler kommentar.

Stella Lystlund

G.Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Og det er ikke altid sjovt, at være indvandrer, selv om jeg bare er nordisk og kristen. Det er meget være at være muslim.

Rettelse
Og det er ikke altid sjovt, selv om jeg bare er nordisk og kristen.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Dette er i øvrigt en god artikel.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Rettelse.

Jan Fritsbøger
15. august, 2021 - 09:58
""ikke stella", nej det er IKKE alt for mange indvandrere, det er alt for mange med sociale problemer, alt for mange som samfundet ikke kan, vil rumme, alt for mange der er kørt ud på et sidespor man bevidst har placeret der, og der er alt for mange småracister "som dig" som aktivt deltager i at nægte andre mennesker plads til at leve som dem de er."

Din kommentar, om mig.
Nu mine spørgsmål til dig.

1 Skulle jeg "nægte andre mennesker plads til at leve som dem de er"?

2. Er du ikke bare "helligfrans" her? I er alle danskere for pokker. I aner ikke, hvordan det er at være fremmed i Danmark. Det gør jeg. Og det er ikke altid sjovt, selv om jeg bare er nordisk og kristen. Jeg har levet med flere danskeres mobning og chikane siden jeg kom til Danmark for mange år siden. Værst har kvinder fra Nordsjælland været. Heldigvis er alle danskere ikke fremmedhadere, men "helligfranser" er I næsten alle. Så er det sagt.

Det er langt værre at være muslim.

Med venlig hilsen, nu fik jeg samlet min kommentar.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Nu er der nok dømt hønserøv og stumfilm på Information. Men lad det gå. Det er sådan et godt og gammelt dansk udtryk.

Men mine småproblemer er som et støvkorn i forhold til de problemer afghanske kvinder nu må igennem.