Interview
Læsetid: 7 min.

USA har forladt Afghanistan og de magtesløse afghanere: »Jeg vil hellere have bomber og kaos – hvis bare jeg har min frihed«

Natten til tirsdag forlod de sidste amerikanske tropper Afghanistan efter 20 års krig. Information har talt med nogle af de afghanere, der bliver tilbage, om deres situation, og hvad de tænker om fremtiden
Store menneskemængder har i mange dage søgt mod Kabul Lufthavn i håb om at blive evakueret fra Afghanistan.

Store menneskemængder har i mange dage søgt mod Kabul Lufthavn i håb om at blive evakueret fra Afghanistan.

Jim Huylebroek

Udland
31. august 2021

Siden den islamistiske Taleban-bevægelse indtog Kabul og næsten resten af Afghanistan, har afghanerne oplevet en tid, de troede aldrig kom tilbage efter Vestens 20 år lange krig mod Taleban. Tre af dem fortæller her om deres tanker og liv, mens de sidste amerikanske styrker officielt forlader landet.

Yamma

Journalist og aktivist. Har befundet sig uden for Kabul Lufthavn i flere dage. Er blevet godkendt til at blive evakueret, men talebanerne ville ikke lade ham komme ind i lufthavnen.

»Efter Afghanistans kollaps begyndte afghanernes problemer og smerter. Bankerne er løbet tør for penge. Folk har mistet deres arbejde og hverdag. De fattige, som i forvejen næsten intet havde at leve for, har nu ingen muligheder eller råd til brød på bordet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Erik Riis

Afghanistan har nu brug for nødhjælp og økonomisk udvikling og for forsoning og etablering af et levedygtigt politisk kompromis, hvor de vestligt påvirkede også får indflydelse. Vi bør hjælpe med den økonomiske udvikling og presse på for den politiske.

Nok ikke tre repræsentative stemmer. Mon ikke der også bor kvinder i Afghanistan.
Vi ville nok få mere fred i verden, hvis vi lod det være op til soldaternes mødre at afgøre, om krigen er værd at starte eller fortsætte.