Feature
Læsetid: 11 min.

Om 24 år skal industrigiganten Tyskland være klimaneutral, men vejen derhen er tabu i valgkampen

Kan man udfase atomkraft og kulkraft og gøre en stor industrination som Tyskland klimaneutral? Hvis vi ikke prøver, går vi ned med flaget, mener førende økonomer og virksomheder. I valgkampen forties konsekvenserne, men vreden ulmer i regionerne, hvor den grønne energi skal produceres
På stålværket ThyssenKrupp i tyske Duisburg produceres omkring 20 millioner ton co2 om året, hvilket er det samme – cirka halvdelen af den samlede CO2-udledning fra Danmark.

På stålværket ThyssenKrupp i tyske Duisburg produceres omkring 20 millioner ton co2 om året, hvilket er det samme – cirka halvdelen af den samlede CO2-udledning fra Danmark.

Arne Piepke

Udland
4. september 2021

Dimensionerne er ikke til at fatte, når man står i den næsten 50 meter høje hal i Europas største stålværk, ThyssenKrupp i tyske Duisburg. Et kransystem løfter en enorm beholder og hælder langsomt flere hundrede ton flydende stål ned i en cylinder, så det ligner et sandt fyrværkeri. Udenfor, ved stålværkets havn ud til Rhinen, ligger enorme bunker af jernmalm bragt hertil fra den halve verden langs kæmpe dynger af stenkul, som bruges til at fyre op under den ekstremt energikrævende produktion.

ThyssenKrupp producerer ikke kun stål. Her produceres også omkring 20 millioner ton CO2 om året – eller cirka halvdelen af den samlede CO2-udledning i Danmark.

»Det giver os naturligvis en stor forpligtelse,« siger koncernens talsmand, Mark Stagge. Vi kigger ud over det brutale industrilandskab med lagerhaller, koksværker og enorme højovne, hvor selve smelteprocessen foregår.

»Om et par årtier vil her se helt anderledes ud. Selvfølgelig tror jeg på, at det vil lykkes at gøre produktionen grøn. Hvis vi ikke omstiller os, er det i hvert fald slut. Alene prisen på den CO2, der kommer op af skorstenene, ville kvæle os.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man kan jo undre sig over meget. Og det kan man fordi den nye co2-frie teknik allerede bruges i det små i Sverige. Og om blot 2 år vil en af verdens største industrigiganter skabe co2-fri stål i enorme mængder.

Derfor kan man undre sig over, at det skal tage hele 24 år før Tysklands industrigiganter er blevet klimaneutrale. Medens tyske VW omstiller til elbiler om bare 4 år.

Og man kan undre sig endnu mere over, at industrigiganterne i Danmark skal belønnes med gratis co2-rettigheder, i stedet for at arbejde seriøst på en løsning, der er co2.nautral.

I Sverige har man jo disse tekniske muligheder, og i hvert fald en af dem er stillet til fri rådighed for alle.

Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Stop udfasning af atomkraft.!

Den mest sikre og mindst CO2 udledende energikilde der findes.

Det er en lille del Tyskland kan gøre nu og her.

Der skal selvfølgelig en del flere tiltag til, men det dummeste Tyskland har gjort, er at lukke atomkraftværker.

Hvergang atomkraft udfases erstattes det af olie, kul eller gas.

Per Torbensen, Arne Thomsen, Carl Chr Søndergård og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Ja, man mene meget om atomkraft, og det er der sikkert mange der gør.

MEN, at lukke ellers velfungerende atomkraftværker i Tyskland på grund af en tsunami i Japan, giver ikke mening. Specielt ikke når tyskerne så åbner nye kulminer, og bygger nye kulkraftværker i stedet.

Hvis de så bare ville udbygge deres el-netværk, så vi andre kunne sende støm tværs gennem Europa ... v

Vnden blæser ét sted, solen skinner et andet sted, og min el-bil skal bruge en opladning et helt tredie sted. Hvor svært kan det være, selv for en tysker ??

Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Arne Thomsen, Carl Chr Søndergård og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Personligt forundres jeg over vores danske NIBY debat, i denne kontekst. for i mit jylland, hvor vi har en befolkningstæthed på 50 indbyggere pr kvadrat killometer mens over havldelen af os bo i større byer som Aars løgstør farsø og ålestrup så bor 80% af resten i landsbyer som min egen Ranum hvilket gør at landzone områderne er ret øde. sådan relativt set. og dette er faktisk billed i det meste af jylland, fra skagen ned til tønder. hvor vi har massere af vind og er landfaste med tyskland

mit danmark kan blive europas elektriske saudi arabien. og det er uden vi faktisk sætter møllerne op på en uhensigsmæssig måde. ved og bruge almen logik og lidt planlægning, i processen,

Danmark bør ha en energi zone lovgivning, hvor kommuner skal opkøbe jord og de berørte ejendomme, i ekspropriation så vi kan få den rolle som energi producent for central europa. sammen med ofshore så har vi faktisk pladsen til at kunne spille den rolle. som det mindst befolkede område tættest på central Europa.

Energi eksport, bliver en guldrannet forretning, og med vores egen industri der så er tilpasset den grønne omstilling vil vi faktisk kunne skabe et grønt boom i mit jylland, faktisk er det jylland bedre rustet til fremtiden end eksembelvis københavn der er stærkt afhængelig af importeret knap så bæredygtig biomasse. til især sin varme produktion, ( udtrykket knap så bæredygtig var diplomatisk sagt),

jeg ser faktisk en fremtid hvor byer som københavn er i krise mens provinsens industri dundre der udad, da det moderne københavn er designet til den globaiserede verden vi har nu med en stor kreativ sektor. mens denne del af økonomien vil ganske enkelt blive mindre som vi hiver produktion hjem fra kina. ja provinsen vil vokse og hovedstaden vil skrumpe. drunket i sin egen jordrente.

men selv om vi så går fra 50 personer pr kvadrat killometer til 55, ja så vil vi stadig være det mest øde område tæt på central europa. som der så i tilgift er det mest vindfyldte område i europa overhoved. og det er faktisk en fordel i den fremtid vi går i møde derfor er hele NIMBY debatten vi har i danmark særdels ufrugtbar og ja kort sigtet stupid. ved og planlægge det rigtigt har vi faktisk unikke muligheder. både onshore og off shore ,