Interview
Læsetid: 6 min.

Arbeiderpartiet i Norge: Information har ret, vi har et større ansvar for omstillingen, end Danmark har

Norge har som olieland et særligt ansvar i den grønne omstilling, og det er pinligt, at så mange nordmænd stadig er klimaskeptikere, siger Norges måske kommende olieminister Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet, der mandag vandt stortingsvalget. Men det betyder ikke, at partiet vil sætte en slutdato for olien, lyder det i et svar til Informations leder onsdag, der henvendte sig direkte til Norges kommende statsminister
Arbeiderpartiets Espen Barth Eide (t.v.) forventes at blive olie- og energiminister i Norges kommende regering. Han har tidligere været blandt andet udenrigsminister.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide (t.v.) forventes at blive olie- og energiminister i Norges kommende regering. Han har tidligere været blandt andet udenrigsminister.

Javad Parsa

Udland
17. september 2021

I Norge er regeringsforhandlingerne nu i fuld gang, efter at venstrefløjen mandag leverede en overbevisende sejr ved stortingsvalget. Valgkampen kom i høj grad til at handle om klima og olieproduktion, men flere internationale røster har i forbindelse med valgkampen påpeget en tiltagende dobbelthed i den norske klimadebat.

Avisen The Guardian har blandt andet skrevet om modsætningen i, at Norge har omstillet til 95 procent bæredygtig energi nationalt, når 40 procent af landets eksport stadig består af olie og gas. Og i en leder kort før valget skrev Financial Times, at Arbeiderpartiet mangler vilje til radikale forandringer på klimaområdet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gode artikler og flot resultat af den klima-provokerende forside-leder!

Men INF begår den samme fejl som mange andre store borgerlige medier ved at skrive: "Arbeiderpartiet vandt mandag stortingsvalget."
Nej, AP-socialdemokraterne tabte - ligesom Høyre og Fremskrittspartiet! - AP tabte 1 % af stemme-andelen og gik 1 mandat tilbage.
Derimod vandt den socialistiske venstrefløj - Rødt (Enhedslistens søsterparti) og Socialistisk Venstreparti (SFs søsterparti) - Stortingsvalget sammen med Senterpartiet (Radikal Venstre-lignende) valget!! --> Og de sikrede dermed - at Arbeiderpartiet vandt regerings-initiativet og statsministerposten på centrum-venstrefløjens nåde!!
Det valgresultat giver jo et helt andet styrkeforhold - når de tre partiet tilsammen har 49 mandater ... altså et mandat mere end AP-socialdemokraterne!!
Det kan måske bruges til at presse en skærpet klima-, ligheds-, velfærds- og EU /EØS-politik igennem ..?!

Lars Jensen, Inger Pedersen, Gitte Kjeldsen, erik pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Altså en norsk Klima-Dan, der snakker om klimaet med ansigtet i de rette alvorlige folder, men ikke agter at gøre det nødvendige for omstillingen.