Langsomme samtaler
Læsetid: 15 min.

»Vi bestemmer ikke længere selv vores skæbne, vi er blevet tilskuere i Kinas drama«

De store coronahjælpepakker var ifølge økonomihistoriker Adam Tooze revolutionære i deres virkemidler, men dybt konservative i deres mål. I denne langsomme samtale fortæller han om den økonomiske verdensorden, klimaforandringerne og Vesten som en provins i verden

Jesse Jacob

Udland
1. oktober 2021

Det var som et revolutionært moment. Med ét kunne alt lade sig gøre politisk: Pengene blev kastet ud til befolkningerne fra centralbankerne, flyvemaskinerne blev beordret til at blive på jorden, og hele det elektriske, hektiske virvar af forlystelser og fornøjelser, som er blevet vores skinnende hverdagsverden, blev stoppet. De kolossale hjælpepakker, som gav penge direkte til alle amerikanske husstande, og som hjalp fattige familier og udvidede den sociale understøttelse, blev set som et opgør med en politisk orden og et brud med årtiers økonomiske politik, der har skabt vækst i toppen og pres i bunden, privat velstand og offentlig usikkerhed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

En øjenåbner af et interview. Adam Tooze er en klog mand.
USA har naturligvis forlængst indset, at Kina har overhalet dem på næsten alle økonomiske parametre. Kun indenfor et enkelt felt er USA stadig Kina overlegen, og det kan undre at Tooze ikke berører dette i interviewet. USA opbygger i øjeblikket militære alliancer rundt om Kina i hele verden. Lige fra et forstærket NATO, over Grønland, nye baser i Norge og på Island, nye alliancer i sydøstasien og lur mig om ikke Biden på et tidspunkt vil forsøge at alliere sig med Fanden selv, Putins Rusland i en endnu større millitær indkredsning af Kina.
USA er dermed den største trussel mod verdensfreden og mod menneskeheden. Det er ikke Kina.
Og så udleder USA pr. indbygger dobbelt så meget CO2 som Kina (2018). Kina kan jo ikke gøre for, at de har en 3 gange så stor en befolkning som USA.
https://www.globalis.dk/Statistik/co2-udslip-per-indb

Naja Abelsen, Jan Fritsbøger, Karsten Nielsen, Bent Gregersen, John Andersen, Torben K L Jensen, Palle Yndal-Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Ja, @jens christian Jacobsen, Adam Tooze bisidder en kæmpe viden og med stor indsigt.

Læs også denne artikel med ham tilbage i maj,
www.information.dk/udland/2020/05/adam-tooze-frygte-gaelden-coronakrisen...

Torben K L Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men alt andet lige, ville det så ikke være klogt at gøre, som Fogh Rasmussen anbefaler? Inden det er for sent? Det ville også løse klima- og overbefolkningsproblemerne! Så mon ikke det bliver løsningen. Men selvfølgelig nu, hvor amerikanerne har fået effektiv bøllebank, så stikker de måske piben lidt ind?

Christian Gerhardt

Det kan godt være at det er en klog mand som skriver denne artikel, men han glemmer ligesom så mange andre at dividere med antal indbyggere. I EU og USA er der godt 730 millioner mennesker. I Kina det dobbelte. Altså sviner vi dobbelt så meget i vores region.
Men i dag skal Kina have skylden for alt.

Naja Abelsen, John Andersen, Espen Bøgh, Jan Fritsbøger og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ Hans konklusion er, at de politiske midler, som blev anvendt, var revolutionære, men målet var konservativt. “

Ja, målet måtte jo være, at holde hånden under de udsatte,, uden hvilke produktionen ikke ville kunne fortsættes efter endt lockdown.

Jeg tror vi er nødt til, at skelne mellem venstreorienteret og højreorienteret konservatisme.

Jan Fritsbøger

kan ikke læse artiklen så jeg ved ikke hvad Fogh Rasmussen anbefaler, men manden er jo krigsliderlig så det kan efter min mening ikke være noget godt, og ej heller fornuftigt,
og da Kinas udledning er en følge af at de producerer det vi forbruger, er vi vel de faktuelle forurenere, at vestlig kapital har flyttet deres produktion til Kina er jo en stor del af årsagen til at Kina producerer så meget,
jeg mener så det er en klar fejl fra Kinas side at de lader pengemagten udnytte de mange kinesere, som stadig kan købes billigt selv om vi jo også i vesten har fået working poor, ( af hensyn til vores konkurrenceevne )
men den sande konklusion omkring klimakrisen er stadig at årsagen er vækst drevet af grådighed, helt uanset hvor udledningerne forekommer rent geografisk.

Jeppe Bundgaard

Hvad er det, du anbefaler, Mads Kjærgård ?
- En endlösung på det "Kinesiske problem"?

Bare lige for at forstå dig korrekt.