Baggrund
Læsetid: 6 min.

Det er blevet kaldt verdens største pyramidespil – nu kan Evergrande slå bunden ud af verdensøkonomien

Den kinesiske ejendomsmastodont Evergrande, der er blevet kaldt klodens største pyramidespil, er på randen af konkurs. Selskabets kollaps kan punktere tilliden til det kinesiske boligmarked og i værste fald medføre en finansiel krise, der vil kunne mærkes langt ud over Kinas grænser
Evergrande bygger ejendomme for investeringens skyld, ikke for beboerne. Her er det et ufærdigt boligkompleks i Luoyang i Kina.

Evergrande bygger ejendomme for investeringens skyld, ikke for beboerne. Her er det et ufærdigt boligkompleks i Luoyang i Kina.

Carlos Garcia

Udland
22. september 2021

Set udefra kan den kinesiske økonomi virke ustoppelig – nærmest himmelstræbende. Men den har en svaghed. En svaghed, der disse dage bliver udstillet i storbyen Guangzhou, hvor et gigantisk ejendomskollaps er under opsejling.

Evergrande, landets andenstørste ejendomsudvikler, er i dyb krise. Selskabets gæld er på svimlende 309 milliarder dollar. Et beløb, der næsten svarer til hele Danmarks BNP. Virksomheden skylder penge til banker, leverandører og udenlandske investorer. Vrede boligkøbere har allerede stormet hovedkvarteret i et desperat forsøg på at få penge tilbage for deres ufærdige lejligheder.

Krisen i det kinesiske selskab er så omfattende, at den bliver sammenlignet med sammenbruddet for 13 år siden i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers, der antændte den globale finanskrise.

Skrækscenariet er en situation, hvor rystelserne rammer andre dele af det kinesiske boligmarked og derfra spreder sig til den finansielle sektor. Sker det, vil der ikke længere være tale om en kinesisk, men en verdensomspændende krise. Frygten har allerede forplantet sig til de globale aktieindekser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis Kina var kommunistisk, ville dette aldrig (have) kunne opstå.

Torben Skov, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Vibeke Olsen, John Andersen, Tommy Clausen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Hans Larsen, Kim Houmøller, Inger Pedersen og Issa Chaaban anbefalede denne kommentar

Er vi i virkeligheden ikke der hvor penge i den størrelse ikke rigtigt giver mening for almindelige mennesker? Og hvor den kinesiske regering, hvis den vil, bare kan overføre de 2 billioner kroner til Evergrande digitalt, uden at nogen ville bekymre sig om hvor pengene kom fra eller blev til. For vores FIAT økonomi afhænger ikke længere af hvor mange penge der er i omløb, eller om gælden nogensinde kan betales tilbage, men alene om tillid. For vi har ingen bedre alternativ. Ihvertfald ikke endnu. For havde vi haft det, ville resultatet være hyperinflation i valutaerne.

Jacob Nielsen, det var - og er - helt forudsigeligt at finanskapitalisme, monetarisme og neoliberalisme ville bringe os tilstande som disse, hvor pesten og koleraen end ikke kan overskues - mens vort naturgrundlag er i færd med at bukke under og et naturligt krav om akutte, systemoverskridende handlinger støt vokser.

Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen, Dennis Jørgensen, Vibeke Olsen, John Andersen, Tommy Clausen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Ole Frank og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

At det ikke er sket for mange år siden undrer mig. Det skal nok også brede sig til lille Danmark. Men boligmarkedet her er jo sundt?
Bare spørg vore ministre som lader det hele sejle!

Peter Beck-Lauritzen, Dennis Jørgensen, Vibeke Olsen, John Andersen, Jette Steensen, Tommy Clausen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft, problemet er vel den at politikerne, og det er på verdensplan, ikke har noget bedre alternativ, hvor de er sikre på succes. Og indtil de har det, tør de ikke gøre andet, end at fortsætte den nuværende kurs. Ingen vil gøre noget, fordi ingen andre vil….

Vibeke Olsen, Holger Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

En lille frisk finanskrise er nok det bedste , som kan ske for klimaet,
for det synes at være det eneste, som kan sætte en stopper for væksten.

Anne-Marie Esmann, Vibeke Olsen, Holger Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Arne, det ville bare betyde en kortvarig pause, uden reel betydning. Det der skal til, er politisk mod.

Som et kuriosum, læste jeg idag i nyhederne at luftfarten snart igen er oppe på førcovid nuveau. Altså bragt som endnu en positiv post-pandemic nyhed.

Torben Skov, Hanne Utoft og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Regeringen vil heller ikke gribe ind overfor de danske bankers afdragsfrie lån.

Den afviser at følge henstillingen fra Det Systemiske Risikoråd om at gribe ind på det stadigt mere ophedede boligmarked, hvor man ser nogle af de samme tendenser som i Kina.

Men "overvågningen skal skærpes", lyder det i en meddelelse fra Boligministeriet.

Anbefalingen fra Rådet var, at lukke for afdragsfrihed for folk, der belåner mere end 60% af boligens værdi.

Hu hej, hvor det går..!

Anne-Marie Esmann, Carsten Munk, Hanne Utoft, Peter Beck-Lauritzen, Vibeke Olsen, John Andersen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Evergrande Real Estate har i øjeblikket mere end 1.300 projekter i mere end 280 byer i hele Kina. Og det omfatter langt mere end blot ejendomsudvikling. Virksomhederne spænder fra formueforvaltning, fremstilling af elbiler, mad og drikke og ejer desuden Kinas største fodboldhold - Guangzhou FC.

Der er tale om en virkelig gigant, der også har tiltrukket sig, - eller måske især har tiltrukket sig vestlige investeringer. Man har simpelt hen troet, at den kinesiske stat var garant for risikoen. Men Evergrande er for stor for selv verdens folkerigeste land.

Og interessant nok er en af USA´s helt store kapitalaktører med i klemmen. Denne USA-gigant fik i øvrigt kunstigt åndedræt i 2008 efter en tilsvarende enormt grådig og risikabel spekulation, der måtte ende galt.

Men via denne og en lang række af den frie verdens institutionelle investorer, kan en konkurs give enorme bevægelser på priser og valutakurser over hele verden - også i Danmark. Og det vil formentlig kunne mærkes på næsten alt - lige fra din pensionsopsparing til boligmarkedet, hvor mange med stor gæld vil komme i klemme.

Anne-Marie Esmann, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Holger Nielsen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Begrebet bæredygtighed er vel gældende både i finansverdenen og i naturen.

Og når den sættes overstyr, så har vi balladen.

Gad vide om vi kommer til at se/opleve en synkroni her ?

Anne-Marie Esmann, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Man kan tørt konstatere, følgende nej kina var IKKE boblen der ikke kunne springe, som der ellers var et narrativ, som der blev fortalt igen og igen,

Når boblen kina springer, så vil det stå klart for os alle, at globaliseringen var og er en gigantisk løgn at hele tanken bag globaliseringen er skabt for at ødelægge lokaløkonomierne, for at danne store selvskaber der aldrig har eller ville ønske og betale skat noget sted på jorden. nogensinde. med korupte politikere, der var de multinationale selvskaberes betalte håndlangere.
ja det er utopi på steioder og forsøge og gennemføre en grøn omstilling, og samtidigt, føre en globaliseret økonomi.

ALLE bobler springer og denne globaliserede bobbel vi er midt i vil også springe, da boblen kina har været med til at skabe en urbaniseret bobbel i hele verden vi ser den især i københavn i danmark, hvor vi hade forestillingen om at vi kunne leve, af design mm i en såkaldt kreativ klasse, hvor produtionen var noget der skete i den globaliserede verden, mens vi læste mærkelige, kandidat grader på overbefolkede universiteter. og skabte en samfunds model med flere høvdinge og især høvdinge assistenter end indianere. Kina har bygget tomme million byer på tomme million byer. i spekulation, og vi har bygget gigantiske luxuslejlighedes byggeri på byggeri i vores storbyer som der ja også står tomt. i hele den vestlige verden i storby boblen der er skabt i det urbaniserde globale vandvid. og det er et produkt af globaliseringen som tanke og ide. og urbaniseringen der fulgte i dens fodspor.

OG det har skabt en booble i hele verden, som der formodenligt springer nu, og sender verdens økonomien ud i en renseses process. og dyb krise der så i dette tilfælde især vil ramme, storbyerne, og faktisk især de mest velhavende, da det er her vi har haft den største spekulation og faktisk også gældsætning. det er grundliggende usundt og gældsætte sig for meget mere end 100% af sin årlige indkomst. og alle storbyer i hele verden bygger på en gældsætning på omkring 300-1000% den årlige indkomst mens provindområdene, er langt bedre økonomisk solide.

Det handler basalt set om grundliggende matematik og demografi. vi er nu i verden demografisk og hermed matematisk der hvor vi har store årgange af vores befolkninger, der er aldrende, og nærmende sig pentionsalderen, kina står i samme kattepine, og årgangene til at tage over er meget mindre og langt mindre købestærke. derfor er der bygget alt for meget i og omkring de store byer, vi har indrettet et økonomisk globaliseret hus der ikke hænger sammen, og især nu hvor vi står midt i en process med en global grøn omstilling, hvor vi langsomt men sikkert vil finde ud af at tanken om at drive. supercontaner skibe på brint metanol fra vindmølle strøm måske er en utopisk tanke, tænkt i at vi ikke kan tænke anderledes end globaliseret. og centraliseret. jeg mener vores storbyer som bæredygtige, enheder bygger på en gigantisk løgn fyret af enten ærligt kul eller i vores danske tilfælde direkte en løgn med knap så bæredygtig biomasse. , ja når man i storbyerne åbner for radiatoren så kommer der enten varme fra kul, eller regnskoven ud af radiatoren og strøm fra elstikket mens, provinsen faktisk er langt tættere på at være grønt omstillet i vores danmark. mens dette er en historie som man på ingen måder må fortælle højt mens løgnen om den bæredygtige storby forsættes med at fortælles i et globaliseret narativ af løgn. som der har skabt den spekulation vi ser,

når Evergrande, kolapser så kolapser hele tanken bag globaliseringen sammen med at giganten kina vælter.

Der er i løbet af de sidste 20 år blevet brugt mere beton i kina end usa har gjort i løbet af de sidste 100.

https://www.youtube.com/watch?v=TiTDU8MZRYw

Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

"En lille frisk finanskrise er nok det bedste , som kan ske for klimaet,
for det synes at være det eneste, som kan sætte en stopper for væksten."

Hovedparten af finanskriser, specielt den seneste i 2007-2009 - foruden Coronakrisen - er blevet anvendt til stor distributioner af velstand opad (dvs. formueakkumulering blandt relativt få).

Torben Skov, Carsten Munk, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel, lars pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

"globaliseringen var og er en gigantisk løgn at hele tanken bag globaliseringen er skabt for at ødelægge lokaløkonomierne, for at danne store selvskaber der aldrig har eller ville ønske og betale skat noget sted på jorden. nogensinde. med korupte politikere, der var de multinationale selvskaberes betalte håndlangere."

Nogenlunde enig, bortset fra at globaliseringen er helt reel, men blev markedsført (og markedsføres fortsat) som en blanding af naturlov, finansiel nødvendighed og livskvalitetsbefordring for den frigjorte borger.

Anne-Marie Esmann, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Lidt om proportioner: evergrandes forfaldne gæld er i omegnen af DKs BNP!
Skulle DK gå konkurs, ville det betyde noget for verdensøkonomien? Næppe, mange lande ligger på konkursens rand, uden det vækker opmærksomhed eller betyder noget for verdensøkonomien!
Er det kapitalens "hysteriske kællinger" der skriger op, for at få den fattige del af befolkningen (de skattebetalende) til at dække spekulationen? Vi har alle, med undren, set spøgelsesbyerne blive bygget i Kina! Hvorfor tillader den kinesiske regering dette, samtidig med at de holder deres vekselkurs på valutaen nede=rekordhøje vækstrater! Næsegrus beundring fra det kapitaliske vesten har det medført. Det store tiger-spring - ?Kineserne ligger som de har redt! De udenlandske investore, der har ladet sig forblænde, ligeså.
Lad falde, hvad ikke kan stå! - og få så gang i dynamit-stængerne!!

Arne Albatros Olsen

Jeg ved at , det var en kæk bemærkning, det med den lille friske finanskrise, og det var faktisk osse lidt ironisk ment.

Når den kommer bliver den nok desværre ikke lille , men temmelig stor.
Og om den så kun kommer tll at gavne de i forvejen rige er nok et åbent spørgsmål indtil videre.

Der er jo noget galt når der står 90 millioner boliger tomme, og at der stadig sprænges andre bygninger i stykker fordi de ikke er blevet bygget færdige og stået tomme i 7 år, som en artikel fra Tv2 news har bidraget med. Hele verden ville have godt af at tempoet bliver skruet gevaldigt ned. At der ikke skabes så massiv gæld som fremtidige genrationer skal betale for. Tag bare Danmark her står mere end 11.000 lejeboliger tomme. Primært i København, Århus, Aalborg og Odense. Samtidig er der projektlejligheder i storbyerne hvor udviklere forventer at kunne tage over 3.000.000 kroner for en 2V. Hvad sker der når de ikke kan få dem solgt eller få dem udlejet, eller når regeringen tager sig sammen og bygger 10.000 nye almennyttige boliger i Københavns kommune ?