Analyse
Læsetid: 4 min.

Dramaet om klimaet blusser for alvor op i Norge – efter valget

Arbejderpartiets formand Jonas Gahr Støre er favorit til at blive ny norsk statsminister ved mandagens valg. Til gengæld tårner problemerne sig op, når først stemmerne er talt op: I Norge udfordrer de rødgrønne støttepartier nemlig langt hårdere i klimapolitikken end herhjemme
På en legeplads foran Oliemuseet i Stavanger er alt lavet af ting fra en boreplatform. Netop olie er blevet et centralt emne i valgkampen, og hvis det pragmatiske Arbeiderpartiet som ventet vinder statsministerposten mandag, vil de blive udfordret i regeringsdannelsen af de rød-grønne partier.

På en legeplads foran Oliemuseet i Stavanger er alt lavet af ting fra en boreplatform. Netop olie er blevet et centralt emne i valgkampen, og hvis det pragmatiske Arbeiderpartiet som ventet vinder statsministerposten mandag, vil de blive udfordret i regeringsdannelsen af de rød-grønne partier.

Sigrid Nygaard

Udland
13. september 2021

Fra et historisk lavpunkt for blot et halvt år siden har Arbeiderpartiet i Norge kæmpet sig frem til at stå som storfavoritter til at kunne danne en ny rød-grøn regering efter mandagens valg til Stortinget. Den lyserøde bølge i Nordeuropa, hvor vælgerne i først Danmark, Finland og Sverige – og måske også snart Tyskland – har givet magten tilbage til socialdemokraterne, ruller videre.

Meget skal gå galt i de næste timer, hvis et flertal i det kommende Storting ikke ender med at pege på Arbeiderpartiets 61-årige formand, den tidligere udenrigsminister Jonas Gahr Støre, som ny statsminister i Norge. Det største usikkerhedsmoment tegner faktisk til at kunne blive uenighed mellem de mulige støttepartier om kursen videre frem i klimapolitikken.

Umiddelbart står den såkaldt »rødgrønne« blok til at kunne mønstre et flertal: Arbeiderpartiet nærmer sig fordums styrke, mens særligt venstrefløjen oplever markant øget tilslutning. Også Miljøpartiet De Grønne ser ud til at krybe over spærregrænsen på fire procent i Norge og står dermed samlet til et betydeligt mandatmæssigt løft.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det rødetste af de norske partier Rødt stiller krav om reduktion af klimagasser på 60% i 2030. For samme årstal har den norske regering vedtaget en reduktion på 45-50%
Ikke så imponerende.
Til gengæld harpartierne Rødt, De Grønne og Sosialistisk Vensterparti alle sektorinddelte klimabudgetter på dagordenen. De skal overholdes og justeres en gang om året, for at klimagasreduktionerne kan nås. Det kunne vi lære noget af i Danmark.

Uden olien skal nordmændene til at arbejde og være innovative. Noget af en opvågning!