Baggrund
Læsetid: 6 min.

Eksperter: Talebansejr booster selvtillid hos ekstremister i Afrika – hvor det halter med terrorbekæmpelsen

Talebans magtovertagelse i Afghanistan er en symbolsk sejr for de islamistiske grupperinger, der spreder frygt i flere afrikanske regioner. Situationen i Afghanistan er med til at underminere tilliden til det internationale samfunds indsatser i Afrika, mener ekspert
Franske soldater patruljerer i den såkaldte Barkhane-mission i Sahel. Frankrigs planer om at afvikle missionen er sammen med Talebans magtovertagelse i Afghanistan symbolske sejre for islamistiske grupperinger. Og dette skaber frygt for mere vold og terror hos befolkningerne og regeringsledere i flere lande.

Franske soldater patruljerer i den såkaldte Barkhane-mission i Sahel. Frankrigs planer om at afvikle missionen er sammen med Talebans magtovertagelse i Afghanistan symbolske sejre for islamistiske grupperinger. Og dette skaber frygt for mere vold og terror hos befolkningerne og regeringsledere i flere lande.

Michele Cattani/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
6. september 2021

Talebans sejr i Afghanistan har spredt både glæde og frygt i de afrikanske lande, hvor ekstremistiske grupper som al-Qeada og Islamisk Stat er til stede. Glæde hos tilhængere af den islamistiske bevægelse, der ser magtovertagelsen som en fælles sejr, men frygt for mere vold og terror hos befolkningerne og regeringsledere i flere lande.

»Jeg er bange for, at vi vil møde den samme skæbne som afghanerne,« fortæller 30-årige Azidane Ag Ichakane fra Mali til The Washington Post.

Ifølge flere eksperter er Talebans magtovertagelse i Afghanistan ikke blot en sejr for bevægelsen. Det kan også være med til at motivere og opildne andre ekstremistiske grupper i Vestafrika og den allerede stærkt uroplagede Sahel-region. De har nu et eksempel på, at det er muligt at vælte både lokale regeringer og stater, der intervenerer et land, hvis man er tålmodig. Det kan de bruge til at udbrede deres ideologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu må det snart være på tide at vi får at vide hvem der blev dræbt af det droneangreb, som Biden satte i værk som hævn for selvmordsangrebet mod de amerikanske soldater og civile i Kabul.

Var det andre selvmordere? Var det børn, eller var det en hel familie der blev dræbt?

Danske medier er meget langsommelige med oplysninger om disse ofre.

FUI Skaderne efter et droneangreb er meget voldsommere end brug af andre våbentyper(The Lancet) med ekstreme brandskader og amputationer for overlevende. Og således meget uegnede til nålestiksoperationer.

Så hvem dræbte Biden egentligt i hans remote-control-droneangreb?

Jan Henrik Wegener

Ord som "befrielse" eller "befrielsesbevægelse" kan, måske, endnu stå i ordbøgerne. Dog med kæmpestore anførselstegn omkring.
"Jihad" "befrier" næppe noget der er værd at befri.

Kubilay Karahan

Hvem opfostrede Taliban, al-Qaida, ISIS og dennes mange derivater? Eksperterne skylder os først og fremmest et svar på dette spørgsmål før de begynder at terrorisere alle og enhver om faren fra disse Frankensteins af Vesten og Arabien.

Svend Jespersen

Kubilay Karahan, 06. september, 2021 - 14:57.

Den kære profet, som kendes som Muhammed, lagde grundstenen sammen med Allah. Deres loyale efterfølgere tolkede og udviklede hans ord og handlinger, og de efterfølgere opfostrede ideen om den eneste, sande gud, som har alle svarene på alle menneskers spørgsmål til alle tider.

En perfekt opskrift på en verden i splid!

Kubilay Karahan

@Svend

Jeg stiller mit spørgsmål ud fra en kontekst af konkrete, historiske, finansielle og materielle forhold siden 1979'erne, og jeg falder ikke for demagogi og islamofobi som du åbenbart gør. Det kan godt være at profeten Muhammed ligesom Moses og Jesus sammen med Allah/Gud/Jehova lagde grundstenen for nogle mere eller mindre primitive trosretninger, men de har bestemt og aldeles ikke har noget ansvar for de bogstavelige og fundamentalistiske fortolkninger som visse manipulatorer, charlataner og svage sjæle bliver ved med at udøve for at tjene nogle skumle og usle interesser.

Det var hovedsagelig CIA, US, Pakistan og Saudi-Arabien blandt mange andre vestlige og arabiske aktører der opfostrede disse monstre. Det og netop det svar skylder de såkaldte eksperter os.

Svend Jespersen

Kubilay Karahan.

Jamen, så er alt jo ved sit gode, gamle og 100% fastslåede jeg. Ingen mennesker har ansvar for egne ord eller gerninger, undtagen selvfølgelig CIA, US, Pakistan og Saudi-Arabien. Og alle de grupper, du omtaler, har jo slet intet med religion at gøre, vel?

Kubilay Karahan

Ku Klux Klan, Apartheid, neo-Evangelisterne samarbejde med neo-con's om fantasien om Messiah's genopståen i Jerusalem er nogle eksempler som jeg umiddelbart kan komme i tanker ifm. øvrige negative eksempler om religion og race. Men du bliver ved med at fordreje emnet...