Mali
Læsetid: 8 min.

Forsvarsminister: Vi kommer ikke til at være i Mali og kæmpe mod lejesoldater

Forsvarsminister Trine Bramsen stiller krav om, at militærjuntaen i Mali stopper planer om at hyre de berygtede lejesoldater i Wagner Group. Ellers kan det få konsekvenser for det danske bidrag til indsatsen i landet, har hun meddelt Frankrig, som leder missionen
Efter militærkuppet i Mali i 2020 tog Frankrig sin tilstedeværelse op til genovervejelse, og har præsenteret en plan, som skærer antallet af franske soldater ned fra 5000 til 2500 og afslutter militærindsatsen kaldet Operation Barkhane.

Efter militærkuppet i Mali i 2020 tog Frankrig sin tilstedeværelse op til genovervejelse, og har præsenteret en plan, som skærer antallet af franske soldater ned fra 5000 til 2500 og afslutter militærindsatsen kaldet Operation Barkhane.

Benoit Tessier

Udland
29. september 2021

»At tørre sine fødder i franske soldaters blod er uacceptabelt,« tordnede den franske forsvarsminister Florence Parly på en militærkonference tidligere denne uge.

Årsagen var en stærk kritik fra den malinesiske militærjunta af en række franske beslutninger om at omstrukturere indsatsen i Mali, herunder at trække godt halvdelen af den samlede franske styrke på 5.000 soldater ud af landet, der er plaget af voldeligt islamistisk oprør, interne stammekonflikter og politisk uro.

Det malinesiske styre, som kom til magten ved et militærkup sidste år, har sågar truet med at hyre den berygtede russiske gruppe Wagner Group – lejesoldater berygtet for en brutal indsats flere steder på det afrikanske kontinent – for at kompensere for færre franske soldater. Der er ifølge internationale medier tale om op mod 1.000 lejesoldater fra Wagner Group, som den malinesiske militærjunta overvejer at hyre.

I et interview med Information siger den danske forsvarsminister Trine Bramsen (S), at tilstedeværelsen af russiske lejesoldater side om side med danske soldater er en rød linje, som ikke må overskrides, for Danmark.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Var Black Water i Irak krigen ikke lejesoldater?

Torben Skov, David Zennaro, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, kjeld hougaard, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar

@ Ib Christensen,

Interessant spørgsmål du her stiller. For både Black Water og Wagner Group er selvfølgelig det, man kalder privat militærkontraherende agenturer.

Og i Afghanistan var der faktisk betydeligt flere folk fra Black Water end fra USA´s militær, som de danske soldater arbejdede tæt sammen med . Så det kan vel ikke ligefrem komme helt bag på den danske krigsminister.

I øvrigt er den paramilitære Wagner Group eller ChVK Wagner en uofficiel del af russiske forsvarsministerium (GRU). Og de trænes af MoD og i deres faciliteter. Men officielt ejes ChVK Wagner af en af præsident Vladimir Putin´s nære venner, Yevgeny Prigozhin.

ChVK Wagner har været temmelig aktiv på fodpatruljer langt inde i Finsk område, hvor de omtales som "Putins grønne mænd". Og militært er de aktive på syrisk side, på russisk side i Donbas, Donetsk, Luhansk i Ukraina og mange steder udenfor Europa.

I øvrigt har ChVK Wagner en fast og delvis lønnet reservestab i Serbien, Republika Srpska, Moldova og ganske få i Ungarn, som er veltrænede og altid kan tilkaldes med kort varsel.

Ingen kender antallet, og det svinger over tid. Men både Black Water og ChVK Wagner tæller i øvrigt ganske mange toptrænede mand. Og begge råder over meget store hypermoderne våben og militært udstyr.

Torben Skov, Inge Lehmann, Malcolm McGugan, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Tryggestad, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel, Malene Wiinblad, Ib Christensen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Michael Iversen

De franske soldater i Mali - er det ikke fra den franske fremmedlegion? Det lyder i den kontekst lidt hult, når Parly snakker om franske soldaters blod.
Tidligere har den franske stat ikke haft noget problem med at det har været fremmedlegionen, der har blødt.

Torben Skov, Inge Lehmann, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Ja grunden til jeg spurgte om Black Water er den her linje fra artiklen.
"Der går en fuldstændig rød linje, når det handler om lejesoldater"

Virkeligheden og ikke mindst tidligere handlinger demonstrer tydeligt, at vi fyldes med løgn.
Og er der en løgn er der nok også flere ang. hvor vi nu skal slå folk ihjel og hvorfor.

"islamistiske terrorgrupper" lader til at være en blanco check man kan blive ved med at indløse igen og igen.
Alle ved at de eneste der ikke kan se kejseren er klædt på er terrorister!

Torben Skov, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, kjeld hougaard, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"Vi kommer ikke til at være i Mali og kæmpe mod lejesoldater" ..... ???? Mod lejesoldater. Det er vel MED lejesoldater?

Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, René Arestrup, Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Wagner Group ledes, som Gert Romme ganske rigtigt påpeger, af Yevgeny Prigozhin, officielt Putins kok (...), men reelt Putins 'caporegime' med ansvar for at udføre beskidt arbejde for den russiske præsident. Gruppen er berygtet for en brutal og meget offensiv tilgang til 'interessevaretagelsen'. Det har ført til dokumenterede krigsforbrydelser flere steder i Afrika, bla i Den Centralafrikanske Republik.

DK gør klogt i at holde sig langt væk fra denne forbryderbande.

Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Lad os så lige være på det rene med disse usympatiske virksomheder.

Vel er man i ChVK Wagner ganske brutale og iskolde. Men det er man absolut også i
Academi alias Xe Services alias International Development Solutions alias Blackwater eller en af de andre navne som denne modbydelige koncern opererer under.

Denne koncern har faktisk kontrakt med USA's føderale regering og Central Intelligence Agency (CIA) og USA´s udenrigsministerium.

Men også Danmark har, eller har haft, samarbejde med disse skydeglade lejesoldater. Og koncernen har, eller har forsøgte, at få tilladelse til at træne deres danske soldater til "tjenesten" i Danmark. Videre har der været møder med en række potentielle danske samarbejdspartnere på Hotel d’Angleterre, hvor også den danske modpart, selskabet Guardian, deltog.

Blackwater - eller hvad de til lejligheden kalder sig, benyttes ved "afhøringer", fordi netop alle "midler" kan anvendes. Koncernen tager i øvrigt ikke krigsfanger, men "afgør dette forhold" on location, og sletter derefter alle spor. Og koncernen benyttes af stater, herunder USA og måske Danmark, fordi den kan operere frit, og ikke er bundet af irriterende love eller forordninger som f.eks. Genevekonventionen.

Koncernen blev brugt - og bruges måske stadig, til USA´s hemmelige fængsler rundt om i verden. Og man ved, at også et fængsel i USA, kaldet Little Guantanamo, hvor man illegalt har placeret udenlandske politiske fanger, drives af koncernen. Dette foregår dog meget diskret, da det er klart ulovligt i henhold til USA´s forfatning, fordi koncernen foretager "afhøringer" på en lovstridig måde.

Derfor - hvis den danske krigsminister har problemer med russiske ChVK Wagner, så er hun simpelt hen en amoralsk hykler efter min opfattelse. Men man kan i det hele taget undre sig over, at man i Europa ikke stiller blot rimelige krav til militære samarbejder med USA.

Torben Skov, Inge Lehmann, Malcolm McGugan og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvor kort er hukommelsen. Kom ud nu.

Gert, jeg ville have anbefalet din første kommentar, hvis den ikke var så svært forståelig med alle de akronymer.

@jens peter hansen

Jeg er ikke sikker på hvad du mener. Men må jeg selv gætte efter mine egne overbevisninger, så er jeg enig.

@Gert Romme:
"Og i Afghanistan var der faktisk betydeligt flere folk fra Black Water end fra USA´s militær, som de danske soldater arbejdede tæt sammen med"

Hvor kan du se oversigter over, at de danske soldater i Afghanistan arbejdede mere sammen med "betydeligt flere folk fra Black Water" end USA's militær?

Venligst dokumenter dit postulat.