Analyse
Læsetid: 7 min.

»Helten Olaf« sejrer i tysk valggyser – og kan nu tabe det hele på gulvet

Med ulykkesfuglen Armin Laschet tabte CDU/CSU valget, men nu vil han vinde regeringsforhandlingerne. Efter det ekstremt tætte tyske valg kan FDP og De Grønne nemlig udpege kansleren, og de vil sælge sig så dyrt som muligt. Valgaftenen var derfor rig på magtspil og taktik – og deprimerende fattig på opbrudsstemning og optimisme
Tyske socialdemokrater fejrer de første foreløbige resultater, der viser stor fremgang. Partiet er blevet Tysklands første parti.

Tyske socialdemokrater fejrer de første foreløbige resultater, der viser stor fremgang. Partiet er blevet Tysklands første parti.

Wolfgang Rattay

Udland
28. september 2021

Hvilken valgaften – hvilken valggyser! Og med det samme en god nyhed, hvis du gik glip af den: Gyseren er kun lige begyndt. I lang tid lignede det til dødt løb i prognoserne med 25 procent til SPD og Olaf Scholz og 25 procent til CDU/CSU og Armin Laschet. Men som søndag aften skred frem, blev det stadig mere tydeligt, at den socialdemokratiske kanslerkandidat Scholz har skabt en »Wunderheilung der SPD« – en mirakuløs behandling af sit syge parti – som det blev kaldt på den landsdækkende tyske tv-kanal ZDF: For bare få måneder siden lå SDP på 15 procent, nu ender partiet 25,7 procent lige foran CDU/CSU og Armin Laschet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvad dækker de ret mange "andre" over, og hvordan fordeler de sig dels på et højre-venstre plan, dels på et øst-vest plan?

Den dårlige nyhed er, at der stadig for mange, der tror på liberalismen og dens totale værdinihilisme.
Det ville være hjælpsomt, hvis man ikke blot oplyste om procentuel fordeling, men rent faktisk gav de konkrete medlemstal - for så kunne det jo, som Ete Forchhammer antyder, måske vise sig, at de enkeltvalgte medlemmer kunne udgøre en stemme på vægtskålen for en mere progressiv rød-grøn politik.

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

En af demokratiets solide bygningsfejl, er at et lille mindretal kan foretage beslutninger mod et stort mindretals ønsker.

Men her tvinges en af "vinderne til tage andre partier med i en koalition. Dette ophæver den ovennævnte "bygningsfejl, men skaber en ny. For med flere, nærmest modstridigt forskelige, partier i et tvunget samarbejde kan det blive ganske vanskeligt at agerer og tage nødvendige beslutninger. Og det vil især gå ud over de meget hurtige beslutninger, der akut kan blive behov for.

SPD 206 mandater 25,7% stemmer
CDU/CSU 196 24,1%
Grüne 118 14,8%
FDP 92 11,5%
AfD 83 10,3%
Die Linke 1 8,7%

Mulige koalitioner kan være SPD, CDU og Die Grüne. Men det kan også være SPD, CDU og det liberale FDP.

Hvis SPD, CDU og Die Grüne kan arbejde sammen, har man en skabt en solid demokratisk koalition hen over midten. Og med SPD, CDU og FDP har man formentlig skabt en koalition der ikke ændrer meget på tysk politik.

Men Die Grüne ser i hvert fald ud til at have fået en meget vigtig og afgørende funktion i tysk politik. Og gør de deres arbejde godt, vil de kunne få afgørende indflydelse på Forbundsrepublikkens fremtidige klimapolitik - og dermed på EU´s og hele Europas fremtidige klimapolitik.

Desværre har Die Linke, med kun 4,9%, gjort et katastrofevalg, og en et fast mandat har sikret, at de fortsat vil være i Forbundsdagen.

Erik Karlsen, Alvin Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@ Steffen Gliese

Du skriver: "Den dårlige nyhed er, at der stadig for mange, der tror på liberalismen og dens totale værdinihilisme."

Steffen, der er altså også noget godt ved liberalismen, den skal bare ikke være total. Du må f.eks. godt køre bil, sålænge du holder dig inden for færdselslovens grænser.

Du må drive din virksomhed, som du vil, og konkurrere så meget du vil, så længe du holder dig inden for gældende lovgivning -både for et drive virksomhed og for at sælge og konkurrrere - så længe du holder dig inden for de love og regler, der gæder dér.

@Rolf

Han har nok bare som så mange andre taget fejl af liberalisme og kapitalisme. Det gør de fleste i europa.

Torben Lindegaard, Rolf Andersen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvis man først betragter det tyske valg fra en europæisk synsvinkel, så har de tyske vælgere bekræftet, at tysk EU-politik fortsætter. Som Gert Romme tænker jeg også, at De Grønnes indflydelse i Berlin vil kunne mærkes i europæisk (klima)politik.

Die Linke er på 4.9% af stemmerne, men tysk valglov er ikke helt enkel. Partiet vinder 3 kredsmandater og har dermed fraktionsstyrke i Forbundsdagen - hvor det spiller en rolle.

Desuden er der en Mandatsgrundklausel, en mandatregel, som siger, at partiet dermed får listestemmer med i parlamentet, og det skulle resultere i 29 mandater til Forbundsdagen. Da den har mere end 700 medlemmer, syner det stadigvæk ikke af meget.

Jørgen Munksgaard

Steffen Gliese skriver at den dårlige nyhed er at der stadig er for mange, der tror på liberalismen. Nu er det således at CDU/CSU er konservative, ikke liberale. De Liberale fik kun lidt over 10%. Godt at Die Linke fik så svagt et valg. For - for at blive i Glieses sprogbrug- : Der er stadig for mange, der tror på socialismen.

Men vi håbe, at den kommene regering får sat gang i moderniseringen af det tyske samfund. F.eks.:

* El-infrastruktur: Hvis alle de kommende elbiler skal kunne lades, og industrien gå over til el, skal der et kraftigt el-netværk på kryds og tværs af landet, og det skal kobles op med resten af Europa. Når det blæser ét sted, skinner solen nok et andet sted m.v.

* Digitalisering: Hvis Tyskland skal overleve, skal meget bureaukrati fjernes og arbejdsgange i det offentlige og private digitilaseres.

Tyskerne ser misundeligt på Danmark og vores infrastruktur, men de fodslæbende tyskere spørger: "Hvem skal nu betale?".

Til det er at sige at BNP/indbygger i Danmark er ca. 58 tusinde §, og i Tyskland ca. 54 tusinde §. Så Danmark er - på trods af, eller på grund af investeringen i infrastruktur - rigere end Tyskland.

Hvor for § ? Jo, fordi min kilde er CIA World Fact Book:

https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries

Jan Fritsbøger

desværre har også alle "liberale" politikere åbenbart taget fejl, og mener at der ikke findes andre muligheder for frihed end kapitalisme uden regler,
den liberalisme man markedsfører handler mest om friheden til at rage til sig når man kan, (har økonomisk magt),
og om at være fri for at tænke og handle ud over ren egennytte, man er store tilhængere af både egoisme og grådighed, og af kynisk udnyttelse af andres svage position i hierarkiet.

Jan Fritsbøger

en lille omskrivning af Glieses udsagn, Den dårlige nyhed er, at der stadig er for mange, som tror på egoisme og grådighed, og på penge som værdi,
og en lille omskrivning af Munksgårds version, der er stadig for mange som tror på empati samfundssind og uegennytte, og jeg kan så tilføje, og på hensyn til natur og klima.

@ Jan Fritsbøger,

Selv om forbundslandet, Tyskland, ikke ligefrem er homogent, har landene altså været igennem enorme kapitalmæssige koldbøtter, der virkelig ramte almindelige familier med sult og nød til følge. Og selv om det efterhånden er generationer siden, ligger det altså dybt i de fleste voksne tyskere - i hvert fald i vest.

Og det kan formentlig forklare en vis dyrkelse af industrien og liberalismen, og det dybe ønske om stabilitet - næsten uanet hvad. Og denne stabilitet har især CDU kunnet yde, og CDU har jo nærmest automatisk trukket CSU med sig.

Hvor CDU er mere praktisk end egentlig konservativ, er CSU dybt konservativt. Og egentlig har CSU en ganske sort fortid. Desuden havde Franz Josef Strauß "ganske store lommer", og Horst Seehofer er fuldstændig forstokket.

Men selve det liberale parti, - altså die Freie Demokraten, har faktisk ikke været politisk stærke siden Hans-Dietrich Genscher´s og Otto Graf Lambsdorff´s tid.

Jan Fritsbøger

Gert mine bemærkninger handlede sådan set ikke specifikt om Tyskland men om hele verden, og jeg er selvfølgelig enig i dine betragtninger omkring tysk politik.