Interview
Læsetid: 3 min.

Kinesisk konkurs kan antænde en ny finanskrise. Er Vesten rustet til det?

Hvis den kinesiske stat ikke griber ind og redder den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande fra konkurs, kan det udløse en kinesisk finanskrise. Det kan få store konsekvenser for Vesten, der oven på coronapandemien ikke har overskud til endnu en krise, mener chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi
Vesten ser bekymret til, mens analytikere sammenligner Evergrandes forventede konkurs med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise. Her forlader en mand Lehman Brothers’ bygning i London i 2008.

Vesten ser bekymret til, mens analytikere sammenligner Evergrandes forventede konkurs med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise. Her forlader en mand Lehman Brothers’ bygning i London i 2008.

Kirsty Wigglesworth

Udland
22. september 2021

I disse dage taler mange om en potentiel kinesisk finanskrise, fordi ejendomsmastodonten Evergrande står på randen af konkurs og skylder cirka 2.000 milliarder kroner væk. Den kinesiske stat er fortsat tilbageholdende med at kaste redningskransen ud. I Vesten ser man bekymret til, mens analytikere sammenligner situationen med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise.

Hvis ikke det kinesiske styre vælger at give en økonomisk håndsrækning til Evergrande, vil krisen ikke kun kunne mærkes i Kina, men i hele verden. Og er Vesten så rustet til det?

Det giver Danske Banks chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi, Allan von Mehren, sit bud på.

– Tror du, at vi vil se en kinesisk finanskrise?

»Det ser jeg ikke for mig, fordi konsekvenserne vil være for store for Kina. Man forventer, at den kinesiske stat vil gribe ind på et tidspunkt. Hvis boligmarkedet virkelig havner i en stor krise i Kina, så har det nogle meget alvorlige konsekvenser, fordi det fylder så meget i kinesisk økonomi, men også fordi det påvirker rigtig mange kinesere direkte. Der er mange helt almindelige kinesiske borgere, der ejer deres egen bolig og har brugt det som et sted at placere deres opsparing.«

»Det er en balance for regeringen i Kina, hvornår de skal gribe ind. På den ene side skal staten give de her selskaber som Evergrande en lærestreg og sørge for, at de betaler en pris for det. Men samtidig skal de sørge for, at det ikke går ud over helt almindelige mennesker.«

– Men hvis det så alligevel skulle ske, hvilke konsekvenser kan krisen så få for den globale økonomi?

»Det vil uden tvivl have nogle afsmittende effekter på resten af verden, fordi Kina er blevet så store. Men der er en forskel i forhold til amerikanske Lehman Brothers, som mange laver en sammenligning med, fordi der dengang var mange penge i klemme. Vesten har ikke lånt mange penge til Kina og har derfor ikke et direkte link til det kinesiske finansielle system. Det har været et forholdsvist lukket system, så den gæld, Kina har, er finansieret internt i landet.«

»Men det er klart, at hvis en økonomi som den kinesiske, der er den største vækstmotor i verdensøkonomien og i et normalt år trækker en tredjedel af væksten i verden, skulle havne i en dyb krise, så har det nogle store konsekvenser for resten af verden, fordi det er et stort afsætningsmarked. Eksportører vil blive hårdt ramt, og de virksomheder, der er etableret i Kina, vil opleve et stort fald i deres omsætning.«

– Hvis der kommer en ny finanskrise, er Vesten så bedre rustet end i 2008?

»Både-og. Det er svært at gøre noget ved, at afsætningen stopper i Kina, men man kan forsøge at stimulere økonomien på en anden måde for eksempel ved at øge privatforbruget. Men de senere år har man allerede stiftet meget gæld i Vesten. Man har lige været igennem en krise med corona, der har været rigtig, rigtig dyr, så det vil være et svært tidspunkt pludselig at skulle stå og slås med en ny krise. På den måde er Vesten ikke særlig godt rustet. Vi har renter, der allerede er i nul og i negativ nogle steder i Europa, så der er ikke så meget at skyde med, som der var tidligere. Det er helt klart en stor bekymring for Vesten, hvis man skulle ramme ind i en ny stor krise nu. For hvad har man egentlig at bekæmpe den med, når vi står med vores egne økonomiske udfordringer?«

– Mener du, at Vesten skal frygte en kinesisk finanskrise?

»Det er helt klart noget, Vesten skal frygte. Det ville være alvorligt. Det er de samme dynamikker, der er i spil som under den europæiske gældskrise. Ét land eller én virksomhed bliver ramt, og så spreder det sig. Evergrande er ikke stor en virksomhed, at de tab, der kunne opstå, i sig selv er farligt for systemet. Men det er følgeeffekterne, der er farlige. Ligesom vi så under gældskrisen.«

»Dengang havde Grækenland i sig selv ikke en kæmpe gæld målt i euro i forhold til den samlede gæld i Europa. Men det farlige var, at fik Grækenland lov til at gå konkurs, var man bange for, at der var andre, der også gik konkurs, og dominobrikkerne ville begynde at vælte en for en. Vi så, at det pludselig spredte sig fra Grækenland til Portugal, Spanien og til sidst Italien. Så begynder det pludselig at få et omfang, der er ukontrollerbart.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Kapitalismen er i sig selv ét stort pyramidespil. At staten har dybe lommer er et bedrag. Man kan ikke blive ved med at låne, det siger von Mehren helt klart. Det kan enhver idiot også sige sig selv. Verdensøkonomien er en husholdningsøkonomi. Lige pludselig er kassen tom og, som det skete i Grækenland, sælger kvinderne sig selv for en madpakke.
Det er uhyggeligt, at man har lullet den danske befolkning ind i drømmen om, at vi bare kunne låne. I sidste ende går det ud over naturen, for betales skal der, og så må man jo fælde træerne for at få varme. De kommende generationer kommer til at betale.

Peter Beck-Lauritzen

Til Danske Bank analytiker: - lad falde, hvad ikke kan stå! Det gælder også for banker med "hvid-vaske-maskiner"!