Interview
Læsetid: 3 min.

Kinesisk konkurs kan antænde en ny finanskrise. Er Vesten rustet til det?

Hvis den kinesiske stat ikke griber ind og redder den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande fra konkurs, kan det udløse en kinesisk finanskrise. Det kan få store konsekvenser for Vesten, der oven på coronapandemien ikke har overskud til endnu en krise, mener chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi
Vesten ser bekymret til, mens analytikere sammenligner Evergrandes forventede konkurs med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise. Her forlader en mand Lehman Brothers’ bygning i London i 2008.

Vesten ser bekymret til, mens analytikere sammenligner Evergrandes forventede konkurs med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise. Her forlader en mand Lehman Brothers’ bygning i London i 2008.

Kirsty Wigglesworth

Udland
22. september 2021

I disse dage taler mange om en potentiel kinesisk finanskrise, fordi ejendomsmastodonten Evergrande står på randen af konkurs og skylder cirka 2.000 milliarder kroner væk. Den kinesiske stat er fortsat tilbageholdende med at kaste redningskransen ud. I Vesten ser man bekymret til, mens analytikere sammenligner situationen med sammenbruddet i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers for 13 år siden, der startede den globale finanskrise.

Hvis ikke det kinesiske styre vælger at give en økonomisk håndsrækning til Evergrande, vil krisen ikke kun kunne mærkes i Kina, men i hele verden. Og er Vesten så rustet til det?

Det giver Danske Banks chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi, Allan von Mehren, sit bud på.

– Tror du, at vi vil se en kinesisk finanskrise?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Kapitalismen er i sig selv ét stort pyramidespil. At staten har dybe lommer er et bedrag. Man kan ikke blive ved med at låne, det siger von Mehren helt klart. Det kan enhver idiot også sige sig selv. Verdensøkonomien er en husholdningsøkonomi. Lige pludselig er kassen tom og, som det skete i Grækenland, sælger kvinderne sig selv for en madpakke.
Det er uhyggeligt, at man har lullet den danske befolkning ind i drømmen om, at vi bare kunne låne. I sidste ende går det ud over naturen, for betales skal der, og så må man jo fælde træerne for at få varme. De kommende generationer kommer til at betale.

Peter Beck-Lauritzen

Til Danske Bank analytiker: - lad falde, hvad ikke kan stå! Det gælder også for banker med "hvid-vaske-maskiner"!