Baggrund
Læsetid: 7 min.

Klima har aldrig fyldt mere i Europas valgkampe – så hvorfor har miljøpartierne ikke større succes?

Til trods for at klima har været et af de vigtigste emner ved flere europæiske valg, oplever nogle miljøpartier ikke den store vælgertilslutning, som man kunne have forventet. De er blevet overhalet af de etablerede partier på klimadagsordenen, lyder en af forklaringerne
Partilederen for det hollandske miljøparti GroenLinks Jesse Klaver taler til partimedlemmerne den 18. maj 2019 under en række besøg til flere større byer for at skabe opmærksomhed om de forestående valg til Europa Parlamentet.

Partilederen for det hollandske miljøparti GroenLinks Jesse Klaver taler til partimedlemmerne den 18. maj 2019 under en række besøg til flere større byer for at skabe opmærksomhed om de forestående valg til Europa Parlamentet.

Koen Van Weel/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
22. september 2021

Ved de seneste valg i Europa er klimadagsordenen for alvor begyndt at fylde meget, og miljøpartierne har endelig haft valgkampe, hvor de har kunnet positionere sig som frontløberne.

Af den grund har der været store forhåbninger til valgresultaterne, men succesen er udeblevet for flere partier. Ved både det seneste Stortingsvalg i Norge kom Miljøpartiet De Grønne (MDG) kun med nød og næppe ind, og ved det hollandske valg i marts fik GroenLinks næsten halveret sine stemmer i forhold til sidste valg. Det samme skete for Alternativet ved det danske folketingsvalg i 2019, der klarede sig markant dårligere end ved det forrige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Efter min mening kan folk ikke holde ud at tænke på, hvordan det vil gå deres små pus under forhøjede varmegrader, og så fortrænger de det. Dermed vil det gå endnu hårdere ud over deres små pus, men det lukker de helt af for eller stemmer på S og tror på deres løgne. Så kan de sove i fred, indtil katastroferne indtræffer.
Der er overhovedet ingen undskyldning for ikke at tage klimaudfordringerne alvorligt. Heller ikke, at politikerne svigter. Dem kan vi ikke regne med. De er fuldstændig kolde.
Opdelingen i højre og venstre er forkert. Ingen går ind for forbrugsnedgang, kun for vækst og arbejdspladser helt ud til EL.
Man skulle tro, at alle med børn bakkede op om klimabevægelsen, men det er langt fra tilfældet. Jeg synes, folk kryber sammen i selvmedlidenhed.
Klimabevægelsen er desværre kun en protestbevægelse, og kan ikke finde ud af at opstille linjer for det gode samfund. Det er en stor fejl.

Tommy Rasmussen, jens christian jacobsen, Carsten Munk, Ruth Sørensen, erik pedersen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

> Hvis de samtidig kan overbevise deres vælgere om, at de også er klimabevidste,

- ... bilde deres vælgere ind, ...

> De er blevet overhalet af de etablerede partier på klimadagsordenen, lyder en af forklaringerne

På dagsordenen, ja, ikke på viljen.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

De etablerede partier laver gigantiske svindelnumre, fordi deres vælger gerne vil have den sovepille, at der findes grønne gasledninger, grøn asfalt og grønne motorveje. Alt, hvad der ligner den mindste forbedring af det værste, blæses op til det helt store. Det ændrer dog ikke på, at tilstanden bliver værre.
Forbruget skal ned, og den nedgang må man gerne kalde grøn, men det er der ingen, der gør. En politiker kan ikke ‘sælge’ afkald og afsavn til fordel for de næste generationer. Det er ikke kun et politisk problem, men en opgave af moralsk/etisk karakter.
Hvordan man kan fremhæve os som i besiddelse af ædlere følelser, så længe forbruget stadig udvides, er en gåde.

nanna Brendstrup, Inger Pedersen, Tommy Rasmussen, jens christian jacobsen, Carsten Munk, Ruth Sørensen, Franz Nitschke, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Der skal katastrofer tæt på folk før de reagere, lige som I Canada i dag som har haft natur katastrofer tæt på og NU sal der ske noget og de går til valg på det, men der ingen garanti for at miljø partier kan gøre mere end alle de andre partier og i den sidste nede ligner alle politikere hinanden.
Der skulle store oversvømmelse tæt på Danmark før der kom en kraftig reaktion, men det er totalt glemt igen og vi lever gladeligt videre som før, køber lige som meget på nettet, rejser næsten mere, befolkningen vokser og politikerne snakker stadigvæk om den græsplæne som skal være et blomsterbed ect.

Inger Pedersen, Niels-Simon Larsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Samtidig med at Canada siger at de vil gøre noget ved CO2 udslip, så har de også verdens største sandolie grav som svinder mere end noget andet og har fjernet utroligt meget natur og det har de vist ikke tænkt sig at stoppe.

Jan Fritsbøger

niels skriver : Klimabevægelsen er desværre kun en protestbevægelse, og kan ikke finde ud af at opstille linjer for det gode samfund. Det er en stor fejl.
nej niels, det passer ganske enkelt ikke, der er visioner om vejen til det gode samfund de bliver bare ignoreret og afvist som umulige,
eller som rædselsscenarier,
af alle dem som vil beholde overfloden og væksten og kun ser den materielle dimension af menneskelivet, de vil beholde "den moderne livsstil" som handler om besiddelse og forbrug som den eneste vej til trivsel,
de afviser sådan set "reel mening i livet" som et gode,
men jeg har bevæget mig et godt stykke væk fra grådigheden og egoismen, og det har faktisk medført at mit liv er blevet langt bedre, og klart mere bæredygtigt,
i dag stortrives jeg på trods af lav indkomst, og på trods af helbredsproblemer, så et fremtidigt bæredygtigt samfund hvor ydmyghed nøjsomhed og empati,
har erstattet, magtsyge, grådighed og egoisme, er en klar og bæredygtig mulighed,
det eneste der mangler er viljen til at bevæge sig i den retning, og her er magthaverne og pengemagten den klart største hindring.
Men hvis du forlanger en fix og færdig løsning som vi bare kan indføre så forlanger du det umulige.

nanna Brendstrup, Niels-Simon Larsen, Lars Bo Jensen, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Det starter med DIG. IDAG. DU er revolutionen. Forvent ingen hjælp fra eliten, de har andre interesser.

Hvad har du købt de sidste 6 måneder?
Hvilke af købene var (livs)nødvendige?
Hvis defekt, kunne den repareres?
Spurgte du i din omgangskreds, om de havde netop den ting du lige manglede?
Tæl hvor mange ting du ejer.....hvis det virker uoverskueligt: skam dig;)

Tommy Rasmussen

Når klimaet diskuteres i medierne, drejer det sig hovedsagelig om alle de teknologiske fix, som skal redde vores klima - ikke et eneste ord om, hvordan forbruget, det altdominerende problem, kan sættes ned. De grønne partier (og de røde) bliver tvunget til at følge med i spillet om de nye teknologiske mirakler (som først kan bruges om 10 år eller mere). I demokratiets navn indgår de i et hav af kompromsier, som kun hjælper lidt, og derfor daler deres troværdighed og vælgertilslutning.
Også jeg kunne savne, at miljøbevægelserne kunne samle sig om nogle (få) slagkræftige alternativer til den truende klimakatastrofe. Så kunne der måske være et lille grønt håb?

Jan Fritsbøger

de grønne og rødes problem er vel, at de for i det mindste at få en anelse indflydelse er tvunget til at gå på kompromis, og dette udhuler jo troværdigheden,
det ville helt sikkert ændre sig hvis de fik et flertal, i hvert fald hvis de turde ignorere deres opposition, som er alle de gumpetunge vækst-elskende politikere som vil sælge "grøn vækst" utopien ( løgnen ! ),