Feature
Læsetid: 9 min.

Konservative religiøse grupper med store pengekasser sætter abortrettigheder under pres i Europa

Religiøse grupper, russiske oligarker og amerikanske milliardærer er med til at sætte abortrettighederne under pres i flere europæiske lande, viser rapport. Med enorme summer i ryggen udfører de lobbyarbejde og fører sager ved domstolene
Demonstration imod abortrestriktioner i Krakow. Men den europæiske abortkamp foregår ikke kun i Polen. Aktivister peger på, at abortrettigheder også er på tilbagetog i lande som Rumænien, Ungarn, Kroatien, Slovakiet og ikke mindst Italien.

Demonstration imod abortrestriktioner i Krakow. Men den europæiske abortkamp foregår ikke kun i Polen. Aktivister peger på, at abortrettigheder også er på tilbagetog i lande som Rumænien, Ungarn, Kroatien, Slovakiet og ikke mindst Italien.

Agencja Gazeta

Udland
6. september 2021

Cristina troede, hun ville besvime af chok. Hun stod på en kirkegård i Rom og stirrede på et jernkors, der var presset ned i jorden. På det stod både hendes navn og efternavn.

»Synet fik det til at føles, som om min hjerne smeltede,« fortæller hun.

Hun opdagede sit navn på korset sidste efterår, et år efter hun havde fået foretaget en sen abort, da det viste sig, at fostret havde en hjertefejl og formentlig ikke ville overleve. Samtidig havde lægerne fortalt hende, at hendes eget liv var i fare.

Det var fostret, der nu lå i jorden på kirkegården under hendes navn. Meget tyder på, at det var en katolsk antiabortgruppe, som fik udleveret fostret fra hospitalet for derefter at sætte morens navn på korset. Uden samtykke.

Kvindesagsgrupper har optalt over 1.000 andre kors med mødres navne på deres aborterede fostres grave ved siden af Cristinas kors på Flaminio-kirkegården. De ligger på den del af kirkegården, som antiabortgrupper kalder »englenes jord«.

»Aborten i sig selv havde givet mig så megen smerte allerede, og nu skulle jeg lige pludselig også opleve at blive navngivet og udskammet af abortmodstandere på en kirkegård,« siger Cristina, der ikke vil have sit fulde navn i avisen af frygt for at blive udsat for yderligere chikane fra antiabortgrupper.

»At de skriver mit navn på en grav, er det samme som at sige, at jeg – på grund af det, jeg har gjort – allerede er død i deres øjne.«

På en kirkegård i Rom står der mere end 1.000 kors med mødres navne på deres aborterede fostres grave. Meget tyder på, at det er en antiabortgruppe, som har fået udleveret aborterede fostre og har begravet dem efterfølgende.

På en kirkegård i Rom står der mere end 1.000 kors med mødres navne på deres aborterede fostres grave. Meget tyder på, at det er en antiabortgruppe, som har fået udleveret aborterede fostre og har begravet dem efterfølgende.

Gregorio Borgia

Mørk bølge

Eksistensen af gravene kom frem i offentligheden sidste år og medførte ramaskrig fra især kvindesagsgrupper, der ser det som led i en giftig kamp om abortrettighederne i Italien, hvor abortmodstandere i skikkelse af religiøse og konservative grupper har optrappet kampen, både ved at udskamme og dæmonisere kvinder, der får foretaget aborter og ved gennem politisk pres at gøre det stadig sværere overhovedet at få en abort.

»Der er en mørk, konservativ bølge, der skyller ind over os, og det er noget, der ikke kun finder sted i Italien, men mange steder i Europa, hvor man gør det stadig sværere at få foretaget en abort,« siger Giorgia Alazraki, jordemor og fra organisationen Laiga, en sammenslutning af gynækologer, narkoselæger og jordemødre, som går ind for den frie abort.

Det er en bølge, som i høj grad er skabt af konservative, religiøse grupper fra USA, Rusland og Europa, som forsøger at trække tæppet væk under kvinders rettigheder – især abortrettigheder – og også LGBT+-rettigheder. En nylig rapport fra European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), et netværk af europæiske parlamentsmedlemmer med base i Bruxelles, viser, hvordan disse grupper ved hjælp af gigantiske pengekasser opnår stadig mere indflydelse.

»Disse grupper har enorme midler til rådighed, og de bruger dem til at bekæmpe abortrettighederne i flere lande, og skaber usikkerhed om rettigheder, som vi ellers troede var sikre,« siger Neil Datta, leder af EPF og forfatter til rapporten, Tip of the Iceberg.

Den afslører, at 54 konservative og religiøse organisationer og ngo’er fra 2009 til 2018 har pumpet 4,4 milliarder kroner ind i bekæmpelsen af blandt andet abortrettigheder.

Velorganiserede og velfinansierede

Amerikanske aktører med forbindelse til USA’s kristne højrefløjsgrupper har spenderet 509 millioner kroner på sagen i Europa, mens 1,18 milliarder kroner er kommet fra Rusland, især fra oligarker med tætte bånd til Kreml. Resten og langt størstedelen – 2,96 milliarder kroner – kommer fra europæiske grupper.

Ifølge rapporten bruges pengene især på kampagner, politisk lobbyarbejde og til juridiske slagsmål om abortrettigheder ved domstolene.

Rapporten tegner et billede af et transnationalt samarbejde mellem »religiøse ekstremister og aktører på den yderste højrefløj«, og de opruster gevaldigt: Mens grupper brugte 139 millioner kroner på deres indsats i 2009, så nåede det beløb op på 600 millioner kroner i 2018.

»Disse grupper og bevægelser, som går imod retten til abort og LGBT+-rettigheder, er utroligt velorganiserede og velfinansierede, og det er ret chokerende at se, hvor mange penge der er i omløb, og som går til disse bevægelser,« siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i den danske ngo Sex og Samfund.

Han mener, at rapporten bør være en øjenåbner for, hvad det er, europæiske samfund står over for.

»Vi har sovet i timen og ikke set det større billede og været tilstrækkeligt skarpe og klare på, hvad der er på spil her,« siger han.

Irene Donadio fra International Planned Parenthood Federation (IPPF) mener, at »midlerne fra internationale fundamentalistiske grupper utvivlsomt har en stor indflydelse. De er med til at accelerere en negativ udvikling, som allerede finder sted i mange europæiske lande med uhørt store angreb på især kvinders rettigheder«.

Amerikanere og russere

Neil Datta har navngivet ti amerikanske aktører, som er med til at finansiere antiabortkampen i Europa. De er enten ngo’er eller konservative tænketanke fra det kristne højre, som ofte er finansieret af milliardærer med tætte forbindelser til Det Republikanske Parti og den yderste højrefløj.

Amerikanske grupper er blevet stadig mere synlige i Europa, og »de eksporterer årtiers erfaring, som USA’s kristne højre har samlet sammen inden for fundraising og politisk mobilisering og græsrodsorganisering,« hedder det i rapporten.

»I USA har højrefløjens konservative tænketanke oprustet gevaldigt de seneste årtier og har taget et meget langt og meget velorkestreret træk for at undergrave retten til fri abort, og der er jeg bange for, at man i stigende grad i Europa vil se, at man bliver inspireret af den amerikanske udvikling,« siger Bjarne B. Christensen.

At amerikanerne investerer i abortkampen i Europa, skal dog ikke kun ses som et udtryk for, at man vil redde europæiske fostre, men også som et defensivt træk for at beskytte USA på hjemmebanen mod progressive ideer, mener Neil Datta.

»Amerikanerne er tydeligvis bekymrede for, at progressive ideer om kvinders rettigheder og LGBT+-rettigheder skal vokse sig for stærke i Europa for derefter at påvirke udviklingen hjemme i USA i en retning, som de ikke ønsker,« siger han.

Den motivation ligger til dels også bag de russiske midler, der investeres i værdikampen i Europa. Men det handler også om meget andet.

De russiske penge kommer ifølge rapporten gennem organisationer, som har forbindelse til to russiske oligarker, Vladimir Yakunin og Konstantin Malofeev.

»Fra det russiske perspektiv ser man både en chance for at øge Moskvas indflydelse i Europa ved at fremstille Rusland som en redning for et konservativt Europa,« siger Neil Datta. »Samtidig forsøger man også at skabe en kløft ned gennem Europa ved at give næring til en identitetspolitisk splid i EU.«

Det følger et stykke hen ad vejen Kremls og præsident Vladimir Putins politik over for EU og ønsket om at fyre op under en værdikrig, da det er med til at polarisere de europæiske samfund og dermed svække sammenholdet i EU.

»De russiske penge skal i stor grad ses i den sammenhæng. I Rusland er oligarkerne afhængige af Kremls goodwill, så de foretager sig ting i et håb om at indynde sig hos Putin,« siger Neil Datta.

Fra Europa-Parlamentet lyder der advarsler om den politiske indflydelse, der følger i kølvandet på blandt andet de russiske penge.

»Vi har set, at fjendtligt indstillede magter har brugt blandt andet abortspørgsmålet og forsvaret af kvinders og minoriteters rettigheder til at pådutte os deres agenda og øge en kunstig polarisering i vores samfund,« lød det for nylig fra det franske medlem af EU-Parlamentet, Raphaël Glucksmann, der er medlem af parlamentets udenrigspolitiske komité.

»Europæere skal ikke manipuleres af en ideologisk dagsorden, som bliver påført dem gennem udenlandske penge,« sagde han.

Støber kuglerne

Langt den største andel af de højrereligiøse midler til at bekæmpe aborter kommer dog fra Europa selv.

Sådanne organisationer har blandt andet gjort sig gældende i Polen, landet, hvor det er gået mest dramatisk tilbage for abortrettighederne. Her har en dom tidligere i år medført et noget nær totalt abortforbud.

Ifølge Neil Datta skal udviklingen i Polen ses i sammenhæng med indsatsen fra ultrakonservative religiøse organisationer med tråde til udlandet, da de i høj grad har støbt de ideologiske kugler og leveret de advokater, der har sikret alt fra abortstramninger til de kontroversielle såkaldte »LGBT+-frie zoner«.

»På ganske få år har de ud af ingenting opnået at infiltrere den polske regering og i høj grad påvirke lovforslag, der går imod abortrettigheder og LGBT+-rettigheder,« siger Neil Datta.

Wanda Nowicka, medlem af oppositionen i det polske parlament og mangeårig forkæmper for kvinders rettigheder, understreger dog, at udviklingen i Polen også er en konsekvens af allerede eksisterende konservative, fundamentalistiske strømninger i det polske samfund. Men støtten fra internationale organisationer, både i form af penge og inspiration, har accelereret udviklingen.

»Pengene er afgørende for deres indsats. De har en hær af advokater, som kæmper i retssalene, og de fører store kampagner,« siger Wanda Nowicka om de fundamentalistiske grupper.

»Det her handler ikke længere kun om Polen. Selv om Polen lige nu er den største slagmark, så er det også et eksperimentarium for de her kræfter, og snart kan vi se, at de vil udnytte deres netværk og begynde at følge samme model andre steder, i første omgang i de andre østeuropæiske lande.«

Samme bekymring har Bjarne B. Christensen.

»Det, der sker i Polen, er et udtryk for et konkret angreb mod kvinders rettigheder, og det er desværre absolut ikke et isoleret tilfælde i Europa, hvor retten til abort flere steder bliver truet,« siger han.

Aktivister og menneskerettighedsorganisationer peger på, at abortrettighederne er på tilbagetog i en lang række lande, blandt andet i Rumænien, Ungarn, Kroatien og Slovakiet.

Læger nægter

Italien er en anden af slagmarkerne. Også selv om det er over fire årtier siden, at det blev tilladt af gennemføre en abort i de første tre måneder af graviditeten – og senere, hvis kvindens liv eller helbred er i fare.

Men i realiteten bliver det stadig sværere at få en abort i Italien, da flere og flere læger nægter at foretage dem af religiøse eller moralske grunde. Ifølge det italienske sundhedsministeriums tal gælder det hele 70 procent af lægerne på landsplan og i nogle områder over 90 procent.

»Det gør det i realiteten svært at få en abort i Italien,« siger jordemoren Giorgia Alazraki fra organisationen Laiga.

Hun beskriver, hvordan hun selv og det fåtal af andre kolleger, der er villige til at udføre aborter, »fordømmes af venner, familie og kolleger«.

»Vi bliver udskammet, selv om vi blot hjælper kvinder med at få den abort, som de ved lov har ret til,« siger hun.

Samtidig er abortmodstanden blevet mere højlydt på den italienske højrefløj, der inden for de seneste år i stadig større grad har benyttet sig af religiøs fundamentalistisk retorik og bruger kristendommen som en klar identitetsmarkør. Og i byer, hvor det yderste højre har magten, gøres en stadig større indsats for at gøre det sværere at få en abort. Blandt andet har bystyret i Verona vedtaget et tiltag om at »forhindre aborter og støtte moderskabet«, hvilket indebærer, at læger opfordres til at fraråde aborter, og at kvinder, der ønsker at ende deres graviditet, er nødt til først at konsultere antiabortgrupper.

Giorgia Alazraki mener, at situationen – hvis man ser ud over religionens tag i italiensk kultur – er skabt af den intensiverede indsats, hun ser fra konservative antiabortgrupper, der kommer til udtryk ved store kampagner med positive budskaber om moderskabet og udskamning af kvinder, der får foretaget aborter.

Giorgia Alazraki erkender, at det er svært at hamle op med antiabortgruppernes store pengebeholdning og dermed at få råbt op for den frie abort. Og Irene Donadio fra IPPF mener, at det er på tide, at europæiske regeringer og EU får øjnene op for, hvor magtfuld antiabortorganisationerne er ved at blive, og at det kræver større kanoner, hvis deres budskaber skal bekæmpes.

»Vi er nødt til at finde de finansielle midler, så vi kan matche den styrke, som de fundamentalistiske grupper har,« siger hun.

»Der er brug for en langt stærkere indsats for at forsvare retten til abort og en erkendelse af, at abortrettighederne er afgørende for kvinders stilling og rettigheder i samfundet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Tak for at bringe denne nederdrægtige kampagne imod kvinders hårdtvundne rettigheder på bane.

Alt imens man har fokuseret brændende på at forhindre muslimer i at bosætte sig i vesten, og bebrejdet dem under én hat at promovere et middelalderligt kvindesyn, har det kristne, oligarkiske højre i det stille infiltreret parlamenterne, kirkerne og meningsdannelsen med antidemokratiske, antifeministiske og homofobiske budskaber, der er blevet/vil blive udmøntet i lovgivningen.

Det er faktisk vildt skræmmende, og man kan ikke lade være med at tænke på Margaret Atwoods dystopiske roman "A Handmaids Tale", og frygte en udbredelse af et samfund som minder om Gilead her i Europa.
(De er også på vej i USA med en udfordring af loven om fri abort i Supreme Court, den såkaldte Rowe v. Wade)

Rapporten "Tip of the Iceberg" udkom den 15. Juni i år :

"Report identifies USD 707.2 million in anti-gender funding over the 2009–2018 period originating from the United States, the Russian Federation and Europe.

Annual anti-gender spending in Europe has increased by a factor of four starting from USD 22.2 million in 2009 to reach USD 96 million in 2018.

Largest European-based anti-gender funders include actors in France, Italy, Germany, Spain and Poland.

Links to anti-abortion initiatives in France, Italy, Poland, Slovakia, Spain and at EU level.

Links to anti-gay marriage movements in Austria, Croatia, France, Germany, 
Finland, Italy, Slovakia and Romania.

Report researched and written by the European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF)."

Man behøver ikke downloade hele rapporten for at læse hvad den handler om her:

"Tip of the Iceberg: Religious extremist - Funders against Human Rights for Sexuality & Reproductive Health in Europe.
(publication type: intelligence brief  |  post date: 15/06/2021)"
https://www.epfweb.org/node/837

Hanne Ribens, Niels G Madsen, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Klaus Schwab, Lisbeth Glud, Herdis Weins, Birte Pedersen, Jan Fritsbøger, Søren Nielsen, ingemaje lange, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, David Zennaro, Inge ambrosius, Peter Beck-Lauritzen, Per Christiansen, Alvin Jensen, Franz Nitschke, Rabia Shah, Niels Bønding, Anne Søgaard, Rolf Andersen, Michael Hullevad, Hans Larsen og Peter Kronborg anbefalede denne kommentar
Eric Bøgh Svinth

Tjah... selv den danske folkekirke ser kvinden som andenrangs og manden underlegen.
Religioner er corona version 2.0

Hanne Ribens, Bent Gregersen, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Ja, dele af den danske folkekirke venter kun på at blive aktiveret, så vil de fremstå lige så ekstreme, som dem, de påstår at forsøge at bekæmpe. Det pibler lidt engang imellem...

Og hvis Morten Messerschmidt ikke ryger ud for sin dom, så har han jo også lagt linjen til. at kristendommen skal have større magt i vores samfund. Og hermed har han vist DF's nye kampplads. Vi skal nok komme derhen, og der gemmer sig mange medløbere rundt omkring, der gerne køber ind på, at kvinder er undermennesker (endda også kvinder, forstå det, hvem der kan).

Hanne Ribens, Eric Bøgh Svinth, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Fam. Tejsner, Lisbeth Glud, Herdis Weins, Birte Pedersen, Jan Fritsbøger, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Franz Nitschke og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tag et skridt tilbage: Om den situation som beskrives ses fra et princip standpunkt: Er det ikke – også – et udtryk for ”vestlige værdier”? retten til at ha en opfattelse? Uanset hvor infam den kan opfattes af andre? At penge styrer vores meningsdannelse, er heller intet nyt: kæmpe summer sikrer, for eksempel, den opfattelse som udtrykkes i Information: ”køb en kinesisk mobiltelefon – og du har blod på hænderne”. ”Gør en abort – og du har dræbt et barn” – ækvivalente budskaber – styret af penge. Og Afghanistan: I virkeligheden gjorde vi det rigtigt godt – 20.000 børn dræbt i vores kamp for frihed!
Det vi ser er – per definition – en integreret del af Vestens kultur! At vi kun ønsker at plukke det vi kan li, det er selvbedrag.

Eric Bøgh Svinth

Tjah... selv den danske folkekirke ser kvinden som andenrangs og manden underlegen.
Religioner er corona version 2.0

Bent Gregersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

90 % af den danske befolkning går ind for den abortlovgivning vi har. Ikke engang Kristendemokraterne går ind for abort.https://faktalink.dk/titelliste/abort/debat-om-og-holdninger-til-abort

jens peter hansen

undskylder vrøvl: går ind for forbud mod abort ! skulle der stå.

Per Christiansen

Kære Jens Peter Hansen
prøv lige at læse artiklen, du linker.

Peter Beck-Lauritzen

"-som fik fostret udleveret fra hospitalet"? Mon?
Forbyd lobbyisters pengegaver til politikkere eller gør politikkeres indtægter gennemskuelige.

Hanne Ribens, Niels G Madsen, Carsten Sperling, Claus Nielsen, Maia Aarskov, Torben Skov, Lene Lockenwitz og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Texas har netop vedtaget en lov, der gør abort efter 6. uge ulovlig - selv hvis graviditeten er grundet incest eller voldtægt!

Hanne Ribens, Bent Gregersen, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Per Christiansen, det har jeg gjort og det ændrer da ikke ved at 90 % støtter den danske abortlovgivning. Og her står bl.a.
"Selvom Kristeligt Dagblads undersøgelse viste, at 90% af danskerne går ind for fri abort, er der også deciderede abortmodstandere i Danmark. Retten til liv er en forening, der tæller omkring 3.000 medlemmer. Foreningen kæmper for en lovændring, der gør abort ulovlig.... "
3000 er under en promille af befolkningen. Altså er der ingen trussel i mod abortloven i DK.

Hanne Ribens, Rolf Andersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Hvis man lige kigger forbi abortspørgsmålet, så synes jeg at artiklen åbenbarer aldeles forfærdelige perspektiver. Steve Bannon rejste for et par år siden rundt i Europa i den hensigt at forene de yderste højrekræfter med de d.o. amerikanske. Samt at oprette skoler og udklækningssteder for deres anskuelser.
Er der en sammenhæng?

Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, David Zennaro, Lisbeth Glud, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Pro-Life bevægelsen taler om retten til dit eget liv, og at ingen andre end gud har ret til at tage denne ret fra dig. De siger at det er gud som har puttet sjælen ind i forstret, og derfor må vi mennesker ikke slå barnet ihjel.

De argumenter virker fra som noget fra middelalderen, eller hvad? Det burde være muligt at forklare en pro-lifer at der ikke er noget som helst i den virkelighed vi lever i som beviser eksistensen af nogen guder, at sjælen heller ikke findes samt at er moderen som vælger at blive gravid (med mindre hun voldtages), og dermed er det hende som under begge omstændigheder er årsag til fostret, og dermed også retten til abort.

Dette flugter relativt godt med mine egne holdninger, men hvis man træder et skridt tilbage, så kunne man også argumentere:

Vi ved ikke hvad liv er, eller hvad bevidsthed er. Vi ved ikke, hvornår et menneske oplever bevidsthed første gang. Stort set ingen mennesker kan huske deres fostertilstand, så det er logisk at resonere at vi ikke er bevidste som fostre. Dermed er abort ikke anderledes end at fjerne andre dele af kvinden, såsom når en frisør klipper hendes hår. En ordentligt udført abort er et af de sikreste indgreb man kan udføre.

Så langt er pro-choicere sikkert også enige, selvom sammenligningen mellem håret og fostret nok skal have lidt tid. Hvad så med:

Vi kan ikke huske vores fødsel eller de første dage (måneder eller år) af vores liv, så selvom en nyfødt trækker vejret, så kan man etisk godt tillade sig at slå den nyfødte ihjel. Hvis f.eks. barnet er født uden arme og ben, kunne man argumentere at barnets liv vil blive besværligt, og hvis man hurtigt tog livet af den nyfødte ville det ikke være meget anderledes end en abort. Her får de fleste kaffen galt i halsen, men hvad er argumentet for at det er forkert at dræbe en nyfødt men ikke et foster?

Det kunne være at forældrene ønskede sig en pige, men fik en dreng. Så kunne man dræbe drengen og prøve igen, og dermed undgå en lang barndom hvor forældrene hellere ville have haft et andet barn. Drengen var ikke bevidst endnu, og havde ingen erindring om noget liv. Det kunne man fortsætte ud i ekstremet, hvor man begyndte at sortere på gener, som vi i dag ved har meget større indflydelse på et menneskes personlighed og dermed livsmuligheder end vi troede i 70'erne.

Dette er jo ren eugenik, så den vil forhåbentlig være svær at sælge igennem. Alligevel er det som 58-årig tankevækkende, hvor få mennesker med Downs Syndrom jeg møder her i 2021.

Hvorfor er der forskel på en abort og at knække nakken et nyfødt barn? Hvorfor er nogen af delene forkert, hvis man ikke tror på gud eller sjæl? Har vi alle ret til vores liv, og hvorfor? Hvor kommer denne ret fra?

Ift. pro-lifere, så er det iøjenfaldende at de har utroligt meget empati for fostret, men ikke for moren eller barnet efter fødslen. Måske fordi det drejer sig om ikke at gøre gud "sur".

Ift. pro-choicere, så har vi ofte nogle argumenter som er lige så nemme at pege på huller i som at gud eksisterer eller at vi har en sjæl.

Når jeg skriver at moren er årsagen til fostret selv ved en voldtægt, så skal det ikke forstås sadan at det på nogen måde var hendes egen skyld at hun blev voldtaget. Blot at uden hendes krop ville der ikke være noget foster, og derpå følger at hun har retten til at vælge om hun vil have en abort.

Jan Fritsbøger

gad nok vide hvorfor pro-lifere ikke er nidkære modstandere af krig, eller det ved jeg faktisk godt for de er blot hyklere som misbruger en tro de hykler til at få magt, "right wing religious" tror i virkeligheden på "guldkalven" de er slet ikke troende kristne når de siger de er det lyver de.

Rolf Andersen, Bent Gregersen, Inge Lehmann, Claus Nielsen, Jens Ole Mortensen, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Evangelistiske pro-lifere går ind for dødsstraf.

Hvordan harmonerer det med overbevisningen om, at alle (fostre) har ret til at leve?

De bifalder fx dødsstraf for at praktisere homoseksualitet/at være transkønnet, hvis personen nægter at lade sig 'omvende', fordi de anser homoseksualitet og transkønnethed som noget man selv vælger, (det er jo ifølge dem imod Guds orden..)

De mener også man skal dømmes til døden, hvis man tager et andet menneskes liv- herunder får en abort.

Derfor har der været utroligt mange attentater imod abortklinikker i USA, hvor både læger, sygeplejersker og kvinderne (i mange tilfælde piger under 15) er blevet slået ihjel, har mistet legemsdele, er blevet skamferede og traumatiserede.

I det amerikanske bibelbælte er barnebrude ganske almindelige, da forældre hellere ser deres datter gift end at få en abort.

Det gælder også i situationer, hvor hun angiveligt er blevet voldtaget.
Her bestemmes giftermålet af forældrene.
(Hvorfor har vi aldrig hørt Støjberg harcellere mod de evangeliske kristnes barnebrude?)

I visse dele af Afrika, hvor de evangeliske missionærer har været på spil, fx i Nigeria, har man gennemført strenge straffe for homoseksualitet, og også gentagne gange forsøgt at indføre dødsstraf.

Her tror man, at homoseksuelle er praktiserende pædofile, hvis eneste mål er at 'omvende' børn til syndighed.
For det er, hvad missionærerne har fortalt dem.

Vi ved alle hvordan det går i Polen, Ungarn, Rusland, Belarus, Bulgarien, Rumænien, og nu også i Italien, Frankrig, Tyskland, Østrig, etcetera.

Kort sagt, de ultrakristnes budskaber spreder sig i ly af efterdønningerne fra alle mulige kriser, der ikke er blevet ordentligt adresserede, og fordi der findes mange som er mere eller mindre korrupte, og vil magten over alt andet.

Det kunne sagtens komme herop eventuelt, for hverken Danmark eller Norden er en ø.

Og selv hvis vi holdt stand, så at sige, ville det så være blot en smule rart, hvis resten af Europa var blevet fundamentalistisk?

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Claus Nielsen, David Zennaro, Lisbeth Glud, Herdis Weins og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

Så vi er enige om at pro-lifernes argumenter mod abort er åbenlyst håbløse. Så langt så godt. Hvorfor må man så ikke dræbe en nyfødt? Man kunne svare at grænsen skal gå et sted, men hvorfor ved fødslen? Er det ok at få en abort fordi man ved at barnet vil blive født med Downs?

Rolf Andersen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Morten Balling, du forsøger at starte en debat helt oppe på de høje, etiske nagler, og det er selvfølgelig prisværdigt i sig selv.

Men set i konteksten af kristen fundamentalisme, er der ingen diskussion; det er enten-eller.
Enten er du pro-life for fostre, og går ind for at de alle uden undtagelse skal overleve, selv på bekostning af morens liv og helbred både fysisk og mentalt, eller også er du en synder, der skal brænde i al evighed i helvedes ild- efter du er blevet henrettet for mord..

Jeg har ikke svaret på, hvornår et foster er 'bevidst' nok til at kaldes et liv i sin fulde ret, og det er der mange andre, der heller ikke vover at konkludere.

Enhver abort er smertelig/skadelig for den gravide i ét eller andet omfang.
Og det er nok ikke fordi det valg som oftest tages helt uden omtanke.

Om man får en abort af den ene eller anden årsag er vel kvindens personlige valg? (Når hun blot træffer det indenfor en angiven frist)

Eller også er det fordi der er forudsigelige komplikationer eller sygdomme, der forværres ved graviditetens gennemførelse, enten for mor eller barn.

Når det gælder fravalget af børn med medfødte sygdomme, handicap eller udviklingshæmning, kunne det muligvis hænge sammen med, at hjælpen til handicappede børn er blevet enormt forringet over de sidste 20 år.
Desuden harmonerer det ikke med et arbejdsmarked, der fordrer liv og sjæl af de ansatte.
Mange magter nok ganske enkelt ikke det forudsete besvær.

Rolf Andersen, Bent Gregersen, Inge Lehmann og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

Tak fordi du alligevel vover pelsen :) Og for en god ordens skyld så er vi enige.

Etikken er svær at komme udenom på længere sigt, og hvis ikke man er forberedt, så tror jeg vi kommer til at se mere og mere lovgivning mod fri abort.

Rolf Andersen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er skræmmende at nogle bliver så bange for abortmodstandere at deres argumenter minder om højrefløjens skrækbillede af islams overtagelse af DK.

I livets nærhed af dets ophør ser vi tidligeres tiders afbrænding af levende, især,ældre kvinder som blev udstyret med prædikatet "heks". Jeg har læst et sted at den spanske katolske kirke brændte omkring 2.000 kvinder over et mindre bål for at torturen kunne strækkes over længere tid.
Alene dette er begrundelse for ateismen, som er kendt i forskellige former.
Det er vor borgerpligt at få religiøst tro og adfærd fjernet fra vor kultur inc. beskyttende og promoverende lovgivning som fx. i vor egen grundlovs paragrafer 4 og 6.
Vi har forresten en forening åbent for alle, under navnet ”Ateistisk Selskab”

Mathias Søgaard

Det er en global kamp. Vi ser det samme på LGBT+området, hvor pengestærke bagmænd forsøger at indføre drakoniske straffe på dette område. Det nyeste eksempel er det vestafrikanske land Ghana. Anti-LGBT+ og anti-kvinde ser ud til at gå hånd i hånd.

Sjovt nok går de færreste abortmodstandere ind for fri og gratis prævention, hvilket man ellers kunne tænke sig ville rykke mere ved abortantallet end alle deres dyre kampagner. Således får man tanken, at det i bund og grund handler om, at kvinden skal være "ren" og handle på "den rette måde" snarere end at man for enhver pris skal undgå abort. Man kunne jo eksempelvis forestille sig, hvad en russisk oligark der blot et enkelt år donerer overskuddet til, at alle Polske kvinder kan få en spiral, ville betyde for abortantallet.

Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar