Baggrund
Læsetid: 6 min.

Efter Norges valg sidder socialdemokratierne tungt på Norden – men socialdemokratismen blomstrer ikke

Med det norske Arbeiderpartiets valgsejr vil de fire nordiske velfærdsstater for første gang siden 2001 have en socialdemokratisk statsminister. I Norge skyldes sejren dog primært støttepartiernes popularitet og valgkampens store fokus på klima – ikke styrkelse af socialdemokratismen eller Mette Frederiksens opskrift på udlændingepolitik
Jonas Gahr Støre jubler, da valgsejren er i hus efter mandagens valg.

Jonas Gahr Støre jubler, da valgsejren er i hus efter mandagens valg.

Javad Parsa

Udland
15. september 2021

»Vi har ventet. Vi har håbet og arbejdet så hårdt, og nu kan vi endelige sige, at vi klarede det.«

Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Støre, kunne mandag aften gå på talerstolen med udsigt til at blive Norges næste statsminister, når altså de forventede svære regeringsforhandlinger med støttepartierne er overstået.

Dermed skriver han sit parti ind i rækken af socialdemokratier, der de senere år har vendt nedtur til sejr, og for første gang siden 2001 står alle fire nordiske velfærdsstater, Sverige, Finland, Norge og Danmark, til igen at få en socialdemokratisk statsminister. Og går man lidt længere sydpå, ligger de tyske socialdemokrater ifølge meningsmålinger ligeledes til at snuppe kanslerposten fra de borgerlige ved valget den 26. september.

Men valgsejrene skyldes imidlertid ikke, at de skandinaviske socialdemokratiers popularitet er steget, og vælgerne strømmer til. Tværtimod har Arbeiderpartiet og andre søsterpartier haft dårlige valg med mindre fremgang. Arbeiderpartiet i Norge er gået fra at være et statsbærende parti, hvor det blev kaldt ørnen i norsk politik, til at have en meget reduceret vælgerskare.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

På halvtreds år er verdens befolkning fordoblet, og det samme har antallet af idioter på Jorden.

Og nu til dags foretrækker borgerne altså visions-sterile og egoistiske politikere, der, foruden den fede pension med omfattende fryns, kun tænker 4 år frem i stedet for at foretage langsigtet planlægning omkring samfundets mange selvforskyldte problemer.

I folketingen er der flere tilhørere end politikere. Og den førte politik bliver skabt af velbetalte lobbyister fra de store og kapitaltunge koncerner, der nærmest har fri adgang til de folkevalgte politikeres 22 spindoktorer.

.

erik pedersen, P.G. Olsen, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen, Ervin Lazar, John Andersen, David Zennaro, Kim Houmøller, Mads Aagaard, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Gert Romme
Selv om verdens befolkning er fordoblet, er det jo ikke ensbetydende med, at de skal bo i Danmark.

@ Henrik Nielsen,

Tak for et eftertænksomt og ganske relevant svar. Der fik du mig virkelig.

Men du har selvfølgelig helt ret i din konklusion: - Danmark er for danskere, og udlandet - det er noget lort -- og er for udlændinge. Og som der står i e hellige skrifter; sådan skal det da gene fortsætte med at være i al evighed - Amen!

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Hans Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Gert Romme: hvor har du mon fra, at der kun skulle være 22 spindoktorer?
Der er flere tons af dem, tror jeg . Og der er givetvis overvægt af folk, der er begavet under lavmålet for almindelig anstændighed.

Henrik Nielsen og Gert Romme.

Det er virkelig et interssant spørgsmål i rejser om, hvor danskerne skal bo.

Eideren (Altona) er jo den naturlige sydgrænse, ganske ligesom grænsen op mod Sverige naturligvis ligger et sted i Småland (SKåne, Halland og Blekinge you know)

Gotland kan vi diskutere, men Norge er jo en selvfølge ganske lige som Færøerne, Grønland og Island.

Der er naturligvis også pænt store områder af Storbrittanien, som naturligt er danske.

Og hvorfor hedder Nordmandiet egentlig Normandiet.

Med andre ord: Der burde være plads nok til danskerne ... ;)

@ Finn Jakobsen,

Intet i den retning forbavser mig.

Men når du spørger til, hvor jeg præcis fik antallet 22 fra. Så er det dette antal, jeg kan finde på officielle hjemmesider, hvor navne og årslønninger i øvrigt også er angivet.

Og der går faktisk mange pensionist-pensioner til hver af disse "doktorers" årsløn.

Gert Romme, du må undskylde, men jeg var ikke klar over, at du kunne finde titlen spindoktor på officielle hjemmesider. Jeg troede i min naivitet, at man kaldte dem noget andet - særlig rådgiver, kommunikationsassistent, personlig konsulent, majorens oppasser eller noget tilsvarende - og jeg tror dog der i og omkring parlamentet findes indtil flere hundrede af slagsen.

@ Finn Jakobsen,

Det er da muligt, at regeringen omtaler disse PR-agenter med udtryk som "særlige rådgiver", "personlige rådgiver" og så videre. Men det er altså tale om spindoktorer, der har til formål at skabe en alternativ (kunstig) virkelighed, der gavner ministerens images.

Og der er snesevis af lister på "nettet" om dette emne. Her er blot nogle få.

https://www.altinget.dk/artikel/184850-se-listen-her-er-regeringens-spin...

https://www.berlingske.dk/politik/se-listen-her-er-regeringens-spindokto...

https://www.djoefbladet.dk/artikler/2019/8/her-er-hvad-de-nye-spindoktor...