Baggrund
Læsetid: 6 min.

Efter Norges valg sidder socialdemokratierne tungt på Norden – men socialdemokratismen blomstrer ikke

Med det norske Arbeiderpartiets valgsejr vil de fire nordiske velfærdsstater for første gang siden 2001 have en socialdemokratisk statsminister. I Norge skyldes sejren dog primært støttepartiernes popularitet og valgkampens store fokus på klima – ikke styrkelse af socialdemokratismen eller Mette Frederiksens opskrift på udlændingepolitik
Jonas Gahr Støre jubler, da valgsejren er i hus efter mandagens valg.

Jonas Gahr Støre jubler, da valgsejren er i hus efter mandagens valg.

Javad Parsa

Udland
15. september 2021

»Vi har ventet. Vi har håbet og arbejdet så hårdt, og nu kan vi endelige sige, at vi klarede det.«

Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Støre, kunne mandag aften gå på talerstolen med udsigt til at blive Norges næste statsminister, når altså de forventede svære regeringsforhandlinger med støttepartierne er overstået.

Dermed skriver han sit parti ind i rækken af socialdemokratier, der de senere år har vendt nedtur til sejr, og for første gang siden 2001 står alle fire nordiske velfærdsstater, Sverige, Finland, Norge og Danmark, til igen at få en socialdemokratisk statsminister. Og går man lidt længere sydpå, ligger de tyske socialdemokrater ifølge meningsmålinger ligeledes til at snuppe kanslerposten fra de borgerlige ved valget den 26. september.

Men valgsejrene skyldes imidlertid ikke, at de skandinaviske socialdemokratiers popularitet er steget, og vælgerne strømmer til. Tværtimod har Arbeiderpartiet og andre søsterpartier haft dårlige valg med mindre fremgang. Arbeiderpartiet i Norge er gået fra at være et statsbærende parti, hvor det blev kaldt ørnen i norsk politik, til at have en meget reduceret vælgerskare.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

@Gert Romme
Selv om verdens befolkning er fordoblet, er det jo ikke ensbetydende med, at de skal bo i Danmark.

Gert Romme: hvor har du mon fra, at der kun skulle være 22 spindoktorer?
Der er flere tons af dem, tror jeg . Og der er givetvis overvægt af folk, der er begavet under lavmålet for almindelig anstændighed.

Henrik Nielsen og Gert Romme.

Det er virkelig et interssant spørgsmål i rejser om, hvor danskerne skal bo.

Eideren (Altona) er jo den naturlige sydgrænse, ganske ligesom grænsen op mod Sverige naturligvis ligger et sted i Småland (SKåne, Halland og Blekinge you know)

Gotland kan vi diskutere, men Norge er jo en selvfølge ganske lige som Færøerne, Grønland og Island.

Der er naturligvis også pænt store områder af Storbrittanien, som naturligt er danske.

Og hvorfor hedder Nordmandiet egentlig Normandiet.

Med andre ord: Der burde være plads nok til danskerne ... ;)

Gert Romme, du må undskylde, men jeg var ikke klar over, at du kunne finde titlen spindoktor på officielle hjemmesider. Jeg troede i min naivitet, at man kaldte dem noget andet - særlig rådgiver, kommunikationsassistent, personlig konsulent, majorens oppasser eller noget tilsvarende - og jeg tror dog der i og omkring parlamentet findes indtil flere hundrede af slagsen.