Analyse
Læsetid: 5 min.

Opgør med »Forskelsnorge« bringer rigmanden Jonas Gahr Støre til magten

Udfaldet af Stortingsvalget i Norge minder om situationen efter folketingsvalget i 2011: Ligesom Helle Thorning-Schmidt skal Arbeiderpartiets formand Jonas Gahr Støre forsøge at danne en ny regering på et vanskeligt samarbejde mellem socialliberale og folkesocialister
Nu skal Jonas Gahr Støre stå i spidsen for Norge.

Nu skal Jonas Gahr Støre stå i spidsen for Norge.

Javad Parsa

Udland
15. september 2021

Stortingsvalget i Norge gik bedre, end Arbeiderpartiet havde turdet håbe på. Selv om det socialdemokratiske parti endnu en gang gik tilbage og fik det dårligste valg i næsten 100 år, står 61-årige Jonas Gahr Støre til nu at kunne danne en ny regering. Valget blev en samlet triumf for den rødgrønne blok.

Parlamentarisk blev udfaldet noget nær perfekt for Arbeiderpartiet, da Jonas Gahr Støre som ventet ikke engang bliver afhængig af hverken det mest venstreorienterede parti Rødt, som gik markant frem – eller Miljøpartiet De Grønne, som dykkede under spærregrænsen, men får tre mandater og trods alt det bedste resultat for partiet hidtil.

Med et flertal på 89 ud af de 169 pladser i Stortinget kan Arbeiderpartiet nu bygge en ny regering sammen med de to partier, som Jonas Gahr Støre selv har håbet på: Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her