Analyse
Læsetid: 5 min.

Opgøret om de små mikrochips siger meget om en stor idékamp i EU lige nu

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager risikerer at komme i klemme mellem tysk-franske mål om et mere uafhængigt Europa og de nordiske principper om frie, åbne markeder. Amerikansk opkøb af mikrochipselskab er et konkret eksempel på den helt afgørende idékamp i EU
EU har med Margrethe Vestager som primus motor investeret heftigt i en Bosch-fabrik i Dresden, der skal levere halvledere til mikrochips i et forsøg på at imødekomme den store efterspørgsel.

EU har med Margrethe Vestager som primus motor investeret heftigt i en Bosch-fabrik i Dresden, der skal levere halvledere til mikrochips i et forsøg på at imødekomme den store efterspørgsel.

John Thys

Udland
10. september 2021

Under den første COVID-nedlukning i Frankrig sidste år købte jeg fluks en Playstation 4 og et spil, hvor man overskrævs på en robotganger skyder andre robotter med ildpile. To måneder i svigerfamiliens hus med udgangsforbud viste, at det var den rigtige beslutning. Og jeg var langtfra den eneste, som købte elektroniske gadgets under krisen.

Faktisk steg efterspørgslen på de mikrochips, som er en nøglekomponent i mange af den fagre nye verdens dingenoter, kraftigt sidste år. De små såkaldte halvledermikrochips bruges i alt fra mobiltelefoner til biler. Det er kommet så vidt, at der er en global mangel på mikrochips – og kampen om at sikre sig en pålidelig forsyning af dem er i den grad blevet storpolitik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De nordiske principper om frie åbne markeder skyldes jo blot, at vi som små lande med nicheproduktioner af høj markedsværdi har kunnet holde os ude af alle den kedelige konkurrence. Det kan vi ikke som deltager i EU, dér bliver vi nødt til i højere grad at være en del af helheden.

Gad vide, hvorfor EU skal godkende en amerikanske NVIDIA's køb af den britiske virksomhed Arm, og også hvorfor, at EU skulle godkende NVIDIA's køb af en israelsk virksomhed?
Jeg kender desværre ikke nok til EU'skonkurrencepolitik til, at ovenstående giver mening.
Hvis nogen kender svaret, må de hjertens gerne skrive det her som kommentar.

@Brian Bjeldbak. Jeg tror du lider under en vanforestilling. ”det frie marked” er et begreb, der aldrig har praktiserets i den virkelige verden. Markedets ide: køb billigt, sælg dyrt og bliv rig, det har altid styrets politisk: ”vi” – Danmark med flere – vil blive rige i konkurrence med andre. De stærkere indfører regler og forordninger som giver dem en fordel = vinder i velstands konkuransen. Danmark må begrænse sin samhandel med et flertal lande – for at forhindre deres udvikling mod velstand. Som Information propagerer for: Køb ikke kinesisk – du får blod på hænderne, (og de får øget velstand). Men sælg gerne alt det grisekød til dem du kan (vi bliver rigere, de fattigere). ”Vi” – hvem det må være – vil sikre egen velstand, bestemt ikke et frit marked.