Tysk valg
Læsetid: 3 min.

Politisk »anarki«: Her er Informations guide til mulige regeringskoalitioner i Tyskland

Tyskland står foran en yderst spændende fase med politisk »anarki«. Her guider vi dig gennem de mulige koalitioner, der kan ende med regeringsmagten
Selv om stemmerne er talt op, er det endnu ikke afgjort, hvordan den tyske regering kommer til at se ud. Det hele står og falder på, hvilken koalition, der bliver indgået.

Selv om stemmerne er talt op, er det endnu ikke afgjort, hvordan den tyske regering kommer til at se ud. Det hele står og falder på, hvilken koalition, der bliver indgået.

Frederic Kern/Geisler-Foto

Udland
28. september 2021

Den toneangivende politolog Thorsten Faas lavede gåseøjne med fingrene, da han før de første tyske valgprognoser søndag aften udtalte ordet »anarki« i det tyske nyhedsprogram Tagesschau.

For der er selvsagt ikke tale om bål, brand og revolution. Men der er tale om nye og mere usikre tider i Tysklands parlamentariske system, hvor det kommende kanslerparti vil sidde med et meget smalt mandat til at forhandle et regeringsgrundlag på plads.

Da en ny stor koalition mellem SPD og CDU/CSU virker usandsynlig, vil det med meget høj sandsynlighed kræve en trekløverregering at skabe et flertal. Mange valgkampsløfter har handlet om at sælge sig selv så dyrt som muligt op til koalitionsforhandlingerne. Og et kig på partiprogrammerne afslører, hvor lang vejen kan blive, før vi har en ny tysk regering.

 

Rød-grøn-gul (lyskrydskoalition): FDP under pres

For både SPD og De Grønne er en lyskrydskoalition klart at foretrække.

Der er dog nogle store forbehold fra det liberale FDP. De vil skulle bøje og brække sig for at gå i en sådan regering: FDP lover i direkte modsætning til De Grønne og SPD, at der ikke kommer øgede skatter, og socialpolitisk er det liberale parti lodret imod venstrefløjens krav og højere mindsteløn og en ’borgerforsikring’, hvor den private og lovpligtige sygeforsikring lægges sammen.

Desuden har især De Grønne og FDP dybt forskellige syn på statens industripolitiske rolle i den grønne omstilling, og de ser meget forskelligt på den europæiske finans- og gældspolitik. Derfor vil kampen om fordelingen af vigtige ministerposter som finansministerposten samt økonomi-, klima- og miljøministerposterne blive opslidende.

Men efter de forliste regeringsforhandlinger i 2017 står FDP-chef Christian Lindner under pres for ikke atter at havne i oppositionen, og De Grønne er umådeligt sultne efter regeringsmagt. Af mange svære konstellationer ligner et lyskryds med brutale kompromiser derfor en sandsynlig mulighed.

 

Sort-grøn-gul (Jamaica-koalition): De Grønne under pres

Denne kombination afhænger først og fremmest af, om Armin Laschet overhovedet kan holde et mytteri i partiet nede og dermed gennemføre regeringsforhandlinger.

Hvis det lykkes, kan Laschet og FDP-chef Lindner lune sig på, at de i valgkampen har skabt en overraskende klar borgerlig front – også for at sælge sig så dyrt som muligt over for De Grønne.

De Grønne har i løbet af de seneste år godt nok bevæget sig mod midten. Alligevel vil en Jamaica-koalition være en giftig mundfuld for venstrefløjen og stamvælgerne hos De Grønne. Partiet opstillede en kanslerkandidat og ville være førende kraft på venstrefløjen – og kan her ende med social- og fordelingspolitisk at blive kørt fuldstændig over af CDU/CSU og FDP, hvor Christian Lindner lover »frihed før bureaukrati, vækst før omfordeling, innovation før forbud«. Disse liberale slagord passer åbenlyst dårligt med De Grønnes politik.

Omvendt kan de to liberal-borgerlige partier imødekomme De Grønne med en hurtigere udfasning af kulkraften. Men om De Grønne lader sig spise af med løfter, er et åbent spørgsmål, som også afhænger af, om Scholz og SPD kan give et bedre tilbud.

 

Rød-sort (stor koalition eller GroKo): Det historiske traume

Ud fra partiprogrammerne – især social- og fordelingspolitisk – ser denne mulighed svær, men ikke umulig ud. Men man må også se på historien. Alle – ikke mindst SPD selv – sagde allerede i 2017: Endnu en stor koalition må være udelukket.

Men da forhandlingerne om en Jamaica-regering faldt til jorden, blev SPD alligevel tvunget til enten at gå tilbage ind i den giftige GroKo-regering eller bære ansvaret for et nyvalg. Socialdemokraterne brugte herefter næsten to år på at komme sig over den fløjkrig, som dilemmaet udløste.

Venstrefløjsfigurer i SPD som Kevin Kühnert har allerede proklameret, at de træder ud af partiet, hvis det kommer til en ny GroKo. Med SPD i spidsen kan det dog se anderledes ud for socialdemokraterne, der pludselig kan stille hårdere betingelser og tvinge armen om på ryggen af Armin Laschet. Direkte adspurgt har han udtalt, at han ikke vil udelukke en socialdemokratiskledet Groko. At flertallet af tyskerne ikke ønsker denne løsning, er ifølge meningsmålinger også soleklart.

 
 

Stor koalition plus X

De to muligheder for en GroKo med enten De Grønne (sort-rød-grøn Kenya-koalition) eller med FDP (sort-rød-gul Tysklandskoalition) er i princippet en mulighed, men formentlig kun i princippet.

En tredje partner kan være med til at tage presset af de to stærkt svækkede folkepartier. Men i disse konstellationer vil De Grønne eller FDP formentlig blive kørt over – og CDU/CSU og SPD ville pålægge sig selv endnu større politiske retningsproblemer, end en ny udgave af en GroKo i forvejen ville medføre. Sandsynligheden er altså meget lav, men som valget har vist: Der er ikke meget, der kan afvises på forhånd i den ny parlamentariske situation i Tyskland.

Serie

Hvad vil Tyskland efter Merkel?

Tyskland har i Angela Merkels æra som kansler styret Europa økonomisk og politisk. Den æra slutter den 26. september med et historisk åbent tysk valg: Vil tyskerne begynde at blande sig mere i verden? Vil vi få et politisk opbrud og en virkelig grøn omstilling i Tyskland? Eller vil tyskerne fortsætte med Merkels pragmatiske og visionsløse krisepolitik?

Følg Informations serie Tyskland efter Merkel, som stiller skarpt på den tyske valgkamp med både tyske og europæiske briller.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her