Analyse
Læsetid: 3 min.

Rød-grøn flirt i kanslerdebat: Pilen peger på Scholz. Og drama

Heller ikke den sidste kanslerdebat søndag aften kunne vende Armin Laschets og CDU/CSU’s nedtur. I den navlebeskuende debat stod han alene over for Scholz og Baerbock, der tog sig en rød-grøn flirt og viste, at højre-venstre-skellet stadig findes
Olaf Scholz, Annalena Baerbock og Armin Laschet mødtes søndag aften til en tv-debat, som indholdsmæssigt ikke kastede så mange nyheder af sig.

Olaf Scholz, Annalena Baerbock og Armin Laschet mødtes søndag aften til en tv-debat, som indholdsmæssigt ikke kastede så mange nyheder af sig.

Frederic Kern/Geisler-Foto

Udland
20. september 2021

Hele tre kanslerdebatter – så meget var der lagt op til i den tyske gyser frem til valgdagen på søndag, hvor resultatet stadig er så pivåbent, at ingen havde troet på det for bare to måneder siden: Vi ved, at valgresultatet med høj sandsynlighed vil fremtvinge en splittet trekløverregering, hvor De Grønne ikke vil sidde i front. Men meget mere ved vi ikke.

Søndag aften kunne man på en række halvdårlige kommercielle kanaler opleve det sidste ridt gennem emner som klimapolitik, socialpolitik, digitalisering, indre sikkerhed og coronapolitik.

Indholdsmæssigt kastede det ikke mange nyheder af sig – og igen blev det en navlebeskuende tysk debat, hvor EU- og udenrigspolitik var pinagtigt fraværende, selv om der her er mærkbare forskelle på partierne både i forhold til EU-gæld, forsvarspolitik og geopolitik.

Retorisk blev det alligevel den mest levende af de tre debatter. Og først og fremmest sad man som tilskuer tilbage med en mere klar mavefornemmelse: Der findes atter et skel mellem højre og venstre i tysk politik. Et indtryk, der ikke mindst skyldes, at Annalena Baerbock fra De Grønne allerede nu ligner en juniorpartner til SPD, hvor Olaf Scholz også mere end antyder, at De Grønne er den mest oplagte partner. At den tredje part meget vel kan blive det liberale FDP, gør dog den rød-grønne kærlighed til et besværligt anliggende.

Både SPD og De Grønne vil hæve mindstelønnen til (stadig latterlige) 12 euro eller 90 kroner. De vil investere stærkt i statslig støtte til og styring af den grønne omstilling. De vil indføre højere topskat og formueskat. Og de vil give børnepenge og kontanthjælp et nøk opad. Faktisk var det kun i klimapolitikken, at Annalena Baerbock for alvor gik i flæsket på Olaf Scholz og SPD, der med grønne øjne ikke bare er medansvarlig for den tyske tøven de seneste godt 20 år, men også er alt for uambitiøse i forhold til udbygningen af vedvarende energi og udfasningen af kulkraft.

Ingen overbevisende løsninger

Over for den rød-grønne front var Armin Laschet skiftevis både angrebslysten og noget bleg i næbet. Han tordnede mod højere skatter, der vil ødelægge tysk industri og innovationskraft – i øvrigt med bilindustrien som et eksplicit eksempel på en branche, der skam nok skal omstille sig, hvis de får frie hænder. Med tankerne på dieselskandalen og de seneste års panikagtige omstilling i bilindustrien virker det udsagn næsten som politisk satire. Men ideologisk var Laschets liberale retning såmænd konsistent nok. I samme boldgade fik han sagt, at »Hartz IV ist kein Beruf« – at være på kontanthjælp er ikke et job. Bare hvis nogen skulle være i tvivl: Hverken praktisk eller moralsk må staten give sine borgere alt for meget sikkerhed.

Laschet blev således ved med at betone, at valget er retningsvisende for Tysklands fremtid med spørgsmålet: Ønsker I et rødt skred mod venstre eller en solid borgerlig midte? Han gav bare ikke særligt overbevisende løsninger, hverken på grøn omstilling, finansiering af fremtidens pensioner eller sammenhængende løsninger til en hurtigere digitalisering af Tyskland.

Mod en angrebslysten Baerbock og en suveræn og rolig Olaf Scholz endte resultatet af debatten derfor omtrent som de to første debatter: Som var der tale om en fodboldkamp, ringede meningsmålingsinstituttet Forsa straks efter debatten til flere tusind tyske borgere og spurgte til sejrherren/-kvinden. 42 procent pegede her på Scholz, mens Laschet og Baerbock lå omkring 25 procent.

De seneste ugers tendens blev altså bekræftet: I meningsmålingerne ligger SPD omkring 26 procent, CDU/CSU omkring 22 procent og De Grønne omkring sølle 16 procent. Men Scholz er stadig under beskydning for ransagningen af hans finansministerium og for en række komplekse finansskandaler, som vil følge ham i denne sidste hede uge. Og Armin Laschet går på valgkampsturné med selveste Angela Merkel – et stunt, der måske kan give ham den nødvendige medvind.

Vi ved det ikke. Men vi ved, at det ingenlunde er ligegyldigt, om valget tipper til højre eller venstre for midten i Europas største nation.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her