Parlamentsvalg
Læsetid: 7 min.

Den russiske regering vil have apatiske russere til at stemme, men de skal ikke tro, de kan bestemme noget

Regeringspartiet Forenet Rusland står til at få flest stemmer ved weekendens parlamentsvalg i Rusland: Både fordi partiet er populært, og fordi der næsten ikke er andre at stemme på. Men de russiske vælgere er demotiverede, og det kan trække legitimitetstæppet væk under fødderne på styret, mener forsker Tatjana Stanovaja
Udenrigsminister Sergej Lavrov, som i en tv-kampagne hopper ud af skærmen for at afkræve en almindelig vælgersvar på store politiske spørgsmål.

Udenrigsminister Sergej Lavrov, som i en tv-kampagne hopper ud af skærmen for at afkræve en almindelig vælgersvar på store politiske spørgsmål.

Georg Hochmuth/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
16. september 2021

En russisk mand sidder i joggingtøj i sin sofa og ser nyheder i fjernsynet. Vi kender alle følelsen: På skærmen optræder en politiker – i dette tilfælde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov – og den unge mand skælder ud over politikerens manglende virkelighedsfornemmelse. Ved siden af sidder hans kæreste og filer negle. Pludselig sker der noget uventet: Lavrov vender sig mod kameraet og beder den unge mand komme med sine bud på, hvordan landet skal drives.

»Øøh, skal jeg tale?« siger den nu forvirrede mand i joggingtøj.

»Ja, dig – kollega,« siger udenrigsministeren.

Det bliver alt for meget for sofavælgeren, og han skynder sig at slukke for tv’et.

Herefter går det stærkt: Sergej Lavrov teleporteres ind i parrets stue efterfulgt af Moskvas ledende læge for coronavirus og til sidst Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, og de afkræver ham alle svar på tidens store politiske spørgsmål i Rusland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Var det ikke sådan også at demokrater fik mobiliseret passive amerikanske vælgere for at få Biden valgt?

I skulle finde nogle personer udenfor det snævre miljø på Carnegie Moscow. Hvad der kommer derfra, er mere forudsigeligt end det Sergej Lavrov siger!
Jeg tror ikke folk tænker ”eller også er det tilbage til 1990’ernes kaos” af den simple grund at omlægningen af økonomien fra fælles statsejede værdier og planøkonomi til liberal kapitalisme, var et enegangsfænomen.
Det er sandt at russerne generelt bekymrer sig om sociale og økonomiske spørgsmål, men det er for at overleve her og nu. Meget af det politiske sløvsind, stammer fra denne kamp for at overleve, der dræner al energi ud af folk.
Aleksej Navalnyjs er jo vesten og CIAs trojanske hest, så ham giver jeg ikke hører mere om!
Er man interesseret i et grundigt overblik over det politiske landskab i Rusland så se:
https://arbejderen.dk/udland/passivitet-og-afmagt-vil-praege-det-kommend...

Per Torbensen, Hans Aagaard og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Claus Oreskov,

Jeg kender ganske godt dette medie, som jeg i øvrigt har respekt for.

Men som så meget andet, bør man sikre sig en bredspektret viden om, hvad der foregår i landet som Rusland og lignende, der er centralt styret med hård hånd, og hvor pressefriheden er; undskyld udtrykket, "en by i Rusland"., og det syntes jeg ikke man opnår med Arbejderen.

Men der er faktisk russiske medier tilgængelige, men disse bør suppleres med andre medier, og i visse lande, f.eks. Ungarn, Serbien og Republika Srpska kan man finde pro-russiske medier, der ikke er direkte dikteret fra Rusland. Desuden er der internationale organisationer, uafhængige fredsforskningsinstitutioner, og visse landes militære analyser af situationen i Rusland der ofte også omfatter civile forhold.

Netop i øjeblikket sker der en hel del i og omkring Rusland, der ikke kan ses i noget dansk medie. Og man kan jo undre sig over, at det trækker overskrifter i andre lande, men slet ikke kommenteres i Danmark.

Så de vil have folk til at stemme, men ikke have at stemmerne er noget værd? Det virker for mig temmelig selvmodsigende.