Afghanistan
Læsetid: 4 min.

Taleban: Kvinder skal føde og opdrage børn, så der er ikke brug for dem i politik

Kvinder kan dog godt studere på universitetet, fastslår Afghanistans nye regime, men kun hvis de undervises af kvinder og undervisningen er kønsopdelt. I praksis kan konsekvensen blive eksklusion, siger Human Rights Watch
Afghanske kvinder demonstrerer i Kabul, efter at Taleban har overtaget magten. Mange frygter, at styret vil tilbagerulle de rettigheder, som de afghanske kvinder har opnået i løbet af de seneste 20 år.

Afghanske kvinder demonstrerer i Kabul, efter at Taleban har overtaget magten. Mange frygter, at styret vil tilbagerulle de rettigheder, som de afghanske kvinder har opnået i løbet af de seneste 20 år.

Marcus Yam

Udland
14. september 2021

Taleban har nu meddelt, at kvinder i Afghanistan vil få lov til at studere på universitetet. Det er dog en ufravigelig betingelse, at undervisningen skal ske i kønsopdelte klasseværelser – og at islamisk tøjetikette skal følges til punkt og prikke.

Med den melding er frygten for, at det nye regime vil håndhæve streng kønsopdeling over hele landet vokset.

I lørdags – på 20-året for 11. september-angrebet – hejste Taleban sit flag over præsidentpaladset i Kabul – en markering af at bevægelsen nu officielt har påtaget sig at regere Det Islamiske Emirat Afghanistan, som landet nu hedder.

Mullah Mohammad Hassan Akhun, premierminister i Talebans overgangsregering, stod selv for at hejse Taleban-flaget: en hvid fane med sort inskription af et skriftsted fra Koranen.

Samme dag blev Rohullah Azizi, bror til den tidligere vicepræsident, og Amrullah Saleh, en leder af modstandsbevægelsen mod Taleban, skudt og dræbt ved en Taleban-kontrolpost. Saleh havde erklæret sig for at være Afghanistans legitime fungerende præsident og stillet sig i spidsen for de belejrede styrker, der stadig kæmper mod Taleban i Panjshir-provinsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man skal ikke stole på korrupte røvere og løgnere.........

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Per Torbensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

........ Som amerikanerne?

Man kan vel kun håbe på, at den uddannelse, der er blevet givet unge mennesker de sidste 20 år, har sat sig så fast, at de formørkede mørkemænd får - om jeg så må sige - kamp til skægget.

Med andre ord, lad os håbe at: Pennen er være stærkere end sværdet.

Eva Schwanenflügel

Skægget er tilsyneladende stærkere end pennen pt i Afghanistan.

Og siden magtovertagelsen er landet blevet et endnu større hotspot for alskens jihadistiske grupperinger, især IS.

Siden Taleban nu skal til at konkurrere med dem i, hvem der er de mest rigtige islamister, kan det enten gå den gale vej, som at de forstærker undertrykkelsen, eller at de går i den modsatte retning for at give kant til de endnu mere ekstreme, i håbet om at få bybefolkningen bag sig, samt international anerkendelse.

Det sidste kunne være en opskrift på borgerkrig, og desuden harmonerer det nok ikke med, hvad flertallet af Talebanerne går ind for, nemlig den mest rigide tolkning af Sharia.

Henrik Andersen

Taliban er mandschauvinister det går
i kjoler :-)

Henrik Andersen

der skal der stå...

Malene Wiinblad

Det er forfærdeligt det der sker i Afghanistan, ingen tvivl om det, men så vidt jeg forstår er situationen ved at blive den samme som den er i Saudi Arabien, hvor der ingen kvinder er i regeringen, hvor de ikke må dyrke sport men gerne må gå på segregerede universiteter. Er det fordi at Saudi Arabien er en vestlig allieret at der praktisk taget ingen debat er om det?