Interview
Læsetid: 6 min.

Terrorforsker: Efter 20 års terrorkamp har Vesten så godt som neutraliseret jihadisterne

20 års krig mod terror har gjort vestlige statsapparater til almægtige enheder med så enorme beføjelser, at selv et progressivt oprør ikke ville have en chance for at lykkes i Vesten. »Tanken er jo deprimerende,« siger en af verdens mest respekterede terrorforskere, norske Thomas Hegghammer
Politiet i Nice overvåger byens gader. I takt med krigen mod terror har Vestens teknokratier fået længere arme og mere avancerede følehorn. For hver terrorhandling, der er blevet udført i Vesten, har vestlige statsledere øget sikkerhedsapparaternes budgetter, udvidet deres beføjelser og givet dem lov til at udføre mere overvågning mod borgerne, siger terrorforsker Thomas Hegghammer.

Politiet i Nice overvåger byens gader. I takt med krigen mod terror har Vestens teknokratier fået længere arme og mere avancerede følehorn. For hver terrorhandling, der er blevet udført i Vesten, har vestlige statsledere øget sikkerhedsapparaternes budgetter, udvidet deres beføjelser og givet dem lov til at udføre mere overvågning mod borgerne, siger terrorforsker Thomas Hegghammer.

Ritzau Scanpix

Udland
8. september 2021

For hver dollar i Islamisk Stats statskasse er der 10.000 dollar i den amerikanske centralbank. For hver bombespecialist hos al-Qaeda er der tusinder af ingeniører uddannet fra tekniske universiteter i Vesten. For hver jihadistisk propagandavideo er der hundredvis af analytikere ansat ved europæiske efterretningstjenester.

En af verdens mest respekterede terrorforskere, norske Thomas Hegghammer fra Norwegian Defence Research Establishment og forfatter til det anmelderroste værk The Caravan, er slet ikke i tvivl. De vestlige stater har så godt som neutraliseret truslen fra jihadismen. Den 11. september brugte transnationale jihadister passagerfly som missiler i New York, i dag bruger de lommeknive.

»I begyndelsen af dette århundrede så det ud, som om jihadisterne ville etablere permanente baser i Europa, præcis som IRA i Irland eller ETA i Frankrig og Spanien gjorde i det forrige århundrede,« siger Thomas Hegghammer i Olso, da jeg ringer ham op fra Istanbul.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Schiersing Thomsen

Endnu en indsigtigsfuld artikel - tak til Waleed Safi

John Scheibelein, Kurt Nielsen, Søren Fosberg, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Kasper Emil Nissen, Claus Nielsen, Peter Mikkelsen, Jon Mangerel, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Jens Ole Mortensen og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar

men ser man på antallet af dræbte og sårede civile i processen, bør man vel overveje, om ikke det har været en Pyrrhus sejr....

Brian W. Andersen

@ Søren Bro

Jeg kan se en helt anden grund til at kalde det en Pyrrhussejr. De civile befolkninger i vestlige demokratier støttede i høj grad op om USA's og landepolitikernes krig mod terror, fordi mange frygtede at jihadisterne ville koste dem deres frie tilværelse. Nu er jihadisterne overvundet ved at kaste borgerfrihed og privatliv på et teknologisk og økonomisk bål, så vi er i høj grad endt med at have ofret meget af det som krigen mod terror skulle beskytte.

John Scheibelein, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Søren Bro, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Arne Albatros Olsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

"»Vestlige teknokratier har jo et eller andet sted fået krammet på terrorismen. Men undervejs er teknokratiet blevet almægtigt. Jeg tror ikke, mange mennesker tænker over det i hverdagen, men hvis nogle i Vesten overvejer oprør, kan de lige så godt glemme alt om det."

Vestlige teknokratier har i samarbejde med bl.a. Pakistan, Saudi-Arabien og Israel kraftigt bidraget til skabelsen af den islamistiske bølge i Mellemøsten - men dette udgår bekvemt af den vestlige historieskrivning.

Når man læser artikler som ovenstående, der bestemt har mange relevante pointer og sagligt forholder sig til dén vestlige sikkerhedsmonstrøsitet, som krigen mod terror har gjort legitim - og dermed kreeret/forceret markeder for, er det ofte relevant at gå historien nærmere efter i sømmene. Og hér er bl.a. en artikel fra et hovedvidne til krigsførelsen i Afghanistans særdeles ubekvemme beretning; en beretning som burde være obligatorisk læsning for enhver, som mener skråsikkert at kunne udtale sig om krigen mod terroren og dens vitale elementer:

Funding the enemy
By this time, the U.S. had effectively lost control of Afghanistan. One officer told Hoh that he controlled only the area “as far as my machine guns reach and the Taliban control everything else.” If that was the case, why didn’t the Taliban overrun any of the network of small U.S. bases throughout the country? One reason was that they were afraid of U.S. airpower. But an equally important factor, Hoh claimed, was that NATO outposts were handing out millions of dollars in cash to local firms and groups as part of their mission — enormous sums in a country where the majority live on less than $2 per day. “The Taliban were making a ton of money off these outposts,” Hoh exclaimed, “and everyone knew exactly where the money was going!”"
https://www.mintpressnews.com/ludicrous-cost-of-afghanistan-war-revealed...

Rolf Andersen, Mogens Holme, Anders Graae og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Pyrrhussejr II

Ildevarslende at ingen liberale politikere har tænkt over denne udvidelse af det statslige magtapparat overfor borgerne, som begynder at minde om George Orwell 1984.

Den godtroende vil jo påstå at det sker i # Den gode sags tjeneste# men hvem kan egentlig verificere, at det er tilfældet.

I 1943-1945 havde vi en modstandsbevægelse, som var nød til at destruere folkeregistrer for at disse registrer ikke blev brugt at Gestapo til at optrevle modstandsbevægelsen. I dag med den massive overvågning: en dansk modstandsbevægelse vil vanskeligt kunne overleve og begå sig, hvis hele overvågningsmenageriet er overtaget af en fremmed magt.

Det virker på mig som om at det store flertal at politikere har givet op og lagt sig ned og sagt denne digitale udvikling kan vi ikke ændre på i stedet for og gå ind og arbejde aktivt for borgernes retssikkerhed og afveje hensynet mellem statens behov for at overvåge deres borgere og borgernes fundamentale ret til beskyttelse af deres privatliv.

Nu ser vi i de autoritære regimer Kina, Saudi Arabien, med flere, hvorledes de nye overvågningsbeføjelser kan bruges til at slå enhver opposition ned i opløbet og skræmme borgerne fra overhovedet at mene noget som helst, der bare kunne være lidt farligt for magthaverne.

Hvis den tendens breder sig så går demokratiet til grunde for et demokrati uden debat og uden borgere som tør deltage det bliver et teater af organisationer og lukkede fora som træffer alle væsentlige afgørelser uden borgernes inddragelse og medindflydelse. Kort sagt intet demokrati men et autoritært og lukket teknokratur.

Jeg er som en liberal person meget bekymret over denne udvikling. Det huer mig ikke, at de fleste borgerlige men også andre politikere ser ud til at have lagt sig fladt ned på gulvet og sagt udviklingen må køre videre vi kan intet gøre i denne sag og det handler jo om bekæmpelsen af terror eller gør det kun det ?

VH
KFK

Rolf Andersen, Søren Fosberg, Nicolaj Knudsen, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg er på den anden side af "bekymret". Ordet dækker ikke længere. Bekymret kunne jeg være, da jeg vidste mindre, nu ved jeg mere. Der er ingen vej tilbage i evolutionen, og dét her er kollektivets evolution, ihukommende at alle poster i også den terrorkæmpende og overvågende og lovfølgende-til-punkt-og-prikke del af arbejdslivet er besat af mennesker med idealer og behov, hvoraf givet de fleste mener at de elsker.

Vi må aldrig aldrig aldrig aldrig sætte en AI til at udføre den regelfølgelse, som alle og enhver i kollektivet gør hver deres af - med hver vores lille, bitte andel i, at ting inden for Systemet kan gå skævt og med vilje og hjerte og forståelse lade enkeltindivider slippe igennem netværket af regler og være HELDIGE og fortælle historier om at være heldige.

Vi bygger et fængsel op - for flest muligt at leve inden i. Fordi vi kan. Vi er den digitale art blandt alle Jordens væsener - vi erkender rigtigt og forkert, og alle gråzoner derimellem er kun en undgåelse af konsekvens, dét vi kalder frihed - fordi der FORTSAT er plads til andet end den absolutte konsekvens, som terrorlovene og overvågning og så videre bilder os ind, at de er sat i verden for. Mens faktum er, at alle regler fortsat TOLKES af politikere og den økonomiske magts nødvendighed. Og tak og lov for dét.

Så, til alle unge mennesker: Forvent IKKE retfærdighed - kæmp for rimelighed og forskelle og debat og at der ikke er EN sandhed om noget. Lad ALDRIG andre kontrolfunktioner end mennesker sidde ved roret. Gå IMOD automatisering - uanset graden af korruption og urimelighed og manglende ressourser, hvor "civilisationen" skal foregive at beskytte max.. For kunstig intelligens ved roret kan kun følge regler ned i mindste detalje. Og så er det slut med den frie bevægelighed i l(menneske)livet.

Inden i fængslet.

Finn Årup Nielsen

"Man kan i dag konstatere, at de spektakulære terrorangreb i stedet er afløst af angreb med knive og køretøjer."

Der er nu også angreb med skydevåben:

1. Wien november 2020 - https://www.information.dk/udland/2020/11/terror-wien-oestrig-laenge-vae...

2. Utrecht marts 2019 - ikke muligt at finde på information.dk - https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-03-19-politi-i-utrecht-har-mistanke-...

3. Liege maj 2018 - vist ikke på information.dk - https://www.berlingske.dk/internationalt/tredobbelt-drab-i-belgien-efter...

4. Carcassonne and Trèbes marts 2018 - https://nyheder.tv2.dk/udland/2018-03-24-gav-sit-liv-for-at-befri-gidsel...

Kubilay Karahan

Det er noget af et værre fup jeg i lang tid har læst. Vesten og Jihadister har det haft vældigt godt til sammen siden 1979. Måske for at forhindre et progressivt oprør i Vesten og Nær-Østen, hvad ved jeg. Hvad der forenede de reaktionære fascistode islamister og de neo-liberale kræfter havde bestemt formål til at forhindre - og hvis ikke muligt en langsom men sikker nedkørsel af - finans kapitalismens endelige for- og affald. Overdriver jeg, måske og måske ikke...

Helt enig i kommentarerne: ”Bin Laden” vandt værdikampen: ”Vesten” udvikledes mod et grusomt, brutalt, overvågningssamfund. Med droner med mere dræber vi hvem vi vil hvor vi vil – vi overvåger hele kloden. Vestlige værdier?

Kubilay Karahan

Findes der en enkelt "vestlig" journalist som tør at give en objektiv analyse af forbindelsen mellem Gülen Bevægelsen og CIA, og det mislykkede militære kup i Tyrkiet i Juli 2016? Hvem har neutraliseret hvem? Artiklens forfatter er enten forrygende helt bevidst om hvad han skriver om, eller han tjener bevidst nogle terrornationers interesser.