Terrorforsker: Efter 20 års terrorkamp har Vesten så godt som neutraliseret jihadisterne

20 års krig mod terror har gjort vestlige statsapparater til almægtige enheder med så enorme beføjelser, at selv et progressivt oprør ikke ville have en chance for at lykkes i Vesten. »Tanken er jo deprimerende,« siger en af verdens mest respekterede terrorforskere, norske Thomas Hegghammer
Politiet i Nice overvåger byens gader. I takt med krigen mod terror har Vestens teknokratier fået længere arme og mere avancerede følehorn. For hver terrorhandling, der er blevet udført i Vesten, har vestlige statsledere øget sikkerhedsapparaternes budgetter, udvidet deres beføjelser og givet dem lov til at udføre mere overvågning mod borgerne, siger terrorforsker Thomas Hegghammer.

Politiet i Nice overvåger byens gader. I takt med krigen mod terror har Vestens teknokratier fået længere arme og mere avancerede følehorn. For hver terrorhandling, der er blevet udført i Vesten, har vestlige statsledere øget sikkerhedsapparaternes budgetter, udvidet deres beføjelser og givet dem lov til at udføre mere overvågning mod borgerne, siger terrorforsker Thomas Hegghammer.

Ritzau Scanpix

Udland
8. september 2021

For hver dollar i Islamisk Stats statskasse er der 10.000 dollar i den amerikanske centralbank. For hver bombespecialist hos al-Qaeda er der tusinder af ingeniører uddannet fra tekniske universiteter i Vesten. For hver jihadistisk propagandavideo er der hundredvis af analytikere ansat ved europæiske efterretningstjenester.

En af verdens mest respekterede terrorforskere, norske Thomas Hegghammer fra Norwegian Defence Research Establishment og forfatter til det anmelderroste værk The Caravan, er slet ikke i tvivl. De vestlige stater har så godt som neutraliseret truslen fra jihadismen. Den 11. september brugte transnationale jihadister passagerfly som missiler i New York, i dag bruger de lommeknive.

»I begyndelsen af dette århundrede så det ud, som om jihadisterne ville etablere permanente baser i Europa, præcis som IRA i Irland eller ETA i Frankrig og Spanien gjorde i det forrige århundrede,« siger Thomas Hegghammer i Olso, da jeg ringer ham op fra Istanbul.

»Men det formåede jihadisterne aldrig. Både al-Qaeda og senere Islamisk Stat (IS) har kun været til stede i Vesten i form af usammenhængende sympatisører. Deres terrorhandlinger har rigtig nok virket overvældende, men vores sikkerhedsinstitutioner har fuldstændig styr på dem. Transnationale jihadister kan simpelthen ikke slå rødder på vestlig jord.«

Til gengæld har den store frygt for transnational jihadisme skygget for en anden uhyggelig tendens, nemlig staters øgede magt: I takt med krigen mod terror har Vestens teknokratier fået længere arme og mere avancerede følehorn. For hver terrorhandling, der er blevet udført i Vesten, har vestlige statsledere øget sikkerhedsapparaternes budgetter, udvidet deres beføjelser og givet dem lov til at udføre mere overvågning mod borgerne.

»Vestlige teknokratier har jo et eller andet sted fået krammet på terrorismen. Men undervejs er teknokratiet blevet almægtigt. Jeg tror ikke, mange mennesker tænker over det i hverdagen, men hvis nogle i Vesten overvejer oprør, kan de lige så godt glemme alt om det. Jeg synes personligt, det er deprimerende at tænke på. Der er noget utrolig dystopisk over det. Særligt nu, hvor brugen af kunstig intelligens bliver mere fremherskende.«

Efterretningstjenesterne har fået for meget magt

I kølvandet på terrorangrebene den 11. september fremstod vestlige stater som massive, langsomme og rigide bureaukratier, der blev overrumplet af adrætte terrorister, der fandt huller, sprækker og sårbarheder alle vegne, forklarer Hegghammer.

Særligt i begyndelsen så det sort ud. Det begyndte med World Trade Center, så kom miltbrandbrevene til det amerikanske Senat og medievirksomhederne, en måned senere forsøgte en britisk konvertit at tænde ild til sine sko om bord på et fly til Miami. Og inden længe publicerede samtlige vestlige efterretningstjenester den ene rapport efter den anden, som advarede mod al-Qaedas potentielle metoder, tilgange og terrormål.

»Ingen følte sig sikre på det tidspunkt. Alle forestillede sig dystre scenarier med bombeangreb i underjordiske metrosystemer. Der var jo en panisk stemning. Alt det var med til at påvirke håndteringen af krigen mod terror,« siger Hegghammer.

Forskeren indrømmer, at den transnationale jihadisme var et problem i 1990’erne og i begyndelsen af 00’erne. Særligt al-Qaeda havde succes med at demonstrere, hvor meget skade man med kun få ressourcer kunne påføre rige stater. Men i bakspejlet står det alligevel klart for forskeren, at terroren fra 11. september fik mange til at indtage de mest pessimistiske scenarier.

»Det hænger sammen med, at Vesten forstod meget lidt om transnational jihadisme dengang. Derfor blev analysen hele tiden præget af worst case scenario-tænkning. I og for sig var det ikke en fejl, at man overvurderede truslen fra terror, men måske kan man sige, at fejlen lå i, at man undervurderede, hvor meget magt en stat kunne opnå på grund af krigen mod terror,« siger Hegghammer.

Revolutionen er død

Og statens almægtighed i dag efter præcis 20 år krigs mod terror skræmmer norske Thomas Hegghammer. Han har været tilkaldt som ekspertvidne i terrorsager, og her har mængden af data, beviser og viden om terrormistænkte været så overvældende, at han ofte har forladt retslokalet med blandede følelser. På den ene side er det trygt, at staten holder styr på terrorister, på den anden er individer i moderne vestlige samfund i dag blevet fuldstændig magtesløse over for statens magtfuldkommenhed, mener terrorforskeren:

»Hvis et vestligt land hypotetisk set skulle gå i en illiberal retning, og man ønsker at grundlægge en organisation for at starte et oprør, er det ganske enkelt umuligt. Ens e-mail, opkald, internetsøgninger fortæller jo alt. Lige meget hvor mange forholdsregler man tager, er risikoen for at blive afsløret enorm, da ens partnere også kan lave små fejl, som afslører ikke bare planen, men hele organisationen. Vi efterlader spor alle vegne i det digitale univers. Byer er ovenikøbet total no-go, hvis man er revolutionær. Der er overvågningskameraer overalt, og snart er de udstyret med ansigtsgenkendelsessoftware.«

De rige lande i Vesten er rigtig nok liberale demokratier, påpeger Hegghammer, men deres stater er også historiens mest effektive undertrykkelsesapparater. De instrumenter, som staterne har til rådighed i dag, er ganske enkelt imponerende, og der er en fare for, at det hurtigt kan gå i den forkerte retning.

»Jeg har gjort opmærksom på det ved flere lejligheder og gør det igen: I vores del af verden bør vi fra nu af virkelig vælge vores magthavere med omhu,« siger Hegghammer.

De fattige og folket er de store tabere

Siden Taleban overtog magten i Kabul, har terrorforskere over hele verden påpeget, at den transnationale jihadisme trods 20 års krig mod terror udgør en større trussel end ved årtusindskiftet. Terrorforskere har eksempelvis påpeget, at al-Qaeda nu har slået rødder i Sahel og andre dele af Afrika – områder. hvor de ikke tidligere havde fodfæste.

Men for Hegghammer lyder den mere præcise analyse sådan her:

Terrorister slår i dag rødder i primært fattige lande. Rige stater har vundet krigen mod terror, de fattige stater taber den, fordi de hverken har penge, ressourcer, kapacitet eller kompetence til at overvåge og kontrollere terrornetværk.

»Uligheden er jo tydelig i dag. Det er de fattige lande, snarere end Vesten, der har oplevet større lidelse på grund af terrorisme,« siger han.

Men midt imellem de fattige lande og de liberale demokratier i Vesten findes der også en tredje gruppe, nemlig de velfungerende og ressourcestærke autokratier som Kina, Saudi-Arabien. Under påskud af at ville bekæmpe terrorisme er de allerede i gang med at knuse enhver form for opposition.

»Teknologi i hænderne på autokratier betyder, at de i dag kan opsnappe forsøg på mobiliseringer, længe inden de begynder. I dag har terrorister, men også potentielt progressive revolutionære, kun et lille åbent vindue, før staten slår til,« siger Hegghammer.

Tredje terrorbølge usandsynlig

Og derfor, mener Hegghammer, netop fordi vinduet kun er åbent en smule ad gangen, er det i dag usandsynligt, at Vesten vil opleve en større terrorbølge end den, vi tidligere har været vidne til.

Forskeren uddyber, at Vesten har ført to krige mod terror. Den ene mod al-Qaeda i 00’erne. Den anden mod Islamisk Stat i 10’erne. I begge tilfælde voksede en ny organisation i al ubemærkethed i en konfliktzone, overraskede det internationale samfund med spektakulære terrorangreb, inden de blev bekæmpet.

»I begge tilfælde drog de fordel af, at sympatisører i Vesten ikke befandt sig i vestlige staters søgelys. Men så snart vestlige efterretningstjenester kortlagde terroristernes netværk, mistede de den fordel. I dag har man dem stort set under kontrol,« siger forskeren.

Al-Qaeda, konstaterer Hegghammer, har ikke rigtig udført terrorangreb på vestlig jord, siden Osama bin Laden blev dræbt i 2011, og IS har eksempelvis heller ikke udført terrorangreb, der involverer eksplosiver siden 2017.

»Man kan i dag konstatere, at de spektakulære terrorangreb i stedet er afløst af angreb med knive og køretøjer. Terroristerne kan ikke slå rødder på vestlig jord. Det er simpelthen ikke muligt rent logistisk. Der vil naturligvis altid være en risiko for terror udført af soloterrorister eller såkaldte ensomme ulve. Men alt i alt har staten mere eller mindre vundet efter 20 års krig mod terror,« mener Hegghammer.

11. september 20 år efter – er vi blevet klogere?

For to årtier siden indledte USA den globale krig mod terror i støvskyerne efter angrebet på World Trade Center, Pentagon og amerikanske passagerfly. Nu er krigen i Afghanistan afsluttet, og 20-året for 11. september rejser spørgsmål om, hvad opnåede vi gennem den globale krig mod terror, og om vi overhovedet lærte noget. Det stiller Information skarpt på i en række artikler.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Schiersing Thomsen

Endnu en indsigtigsfuld artikel - tak til Waleed Safi

John Scheibelein, Kurt Nielsen, Søren Fosberg, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Kasper Emil Nissen, Claus Nielsen, Peter Mikkelsen, Jon Mangerel, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Jens Ole Mortensen og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Søren Bro

Jeg kan se en helt anden grund til at kalde det en Pyrrhussejr. De civile befolkninger i vestlige demokratier støttede i høj grad op om USA's og landepolitikernes krig mod terror, fordi mange frygtede at jihadisterne ville koste dem deres frie tilværelse. Nu er jihadisterne overvundet ved at kaste borgerfrihed og privatliv på et teknologisk og økonomisk bål, så vi er i høj grad endt med at have ofret meget af det som krigen mod terror skulle beskytte.

John Scheibelein, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Arne Albatros Olsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

"»Vestlige teknokratier har jo et eller andet sted fået krammet på terrorismen. Men undervejs er teknokratiet blevet almægtigt. Jeg tror ikke, mange mennesker tænker over det i hverdagen, men hvis nogle i Vesten overvejer oprør, kan de lige så godt glemme alt om det."

Vestlige teknokratier har i samarbejde med bl.a. Pakistan, Saudi-Arabien og Israel kraftigt bidraget til skabelsen af den islamistiske bølge i Mellemøsten - men dette udgår bekvemt af den vestlige historieskrivning.

Når man læser artikler som ovenstående, der bestemt har mange relevante pointer og sagligt forholder sig til dén vestlige sikkerhedsmonstrøsitet, som krigen mod terror har gjort legitim - og dermed kreeret/forceret markeder for, er det ofte relevant at gå historien nærmere efter i sømmene. Og hér er bl.a. en artikel fra et hovedvidne til krigsførelsen i Afghanistans særdeles ubekvemme beretning; en beretning som burde være obligatorisk læsning for enhver, som mener skråsikkert at kunne udtale sig om krigen mod terroren og dens vitale elementer:

Funding the enemy
By this time, the U.S. had effectively lost control of Afghanistan. One officer told Hoh that he controlled only the area “as far as my machine guns reach and the Taliban control everything else.” If that was the case, why didn’t the Taliban overrun any of the network of small U.S. bases throughout the country? One reason was that they were afraid of U.S. airpower. But an equally important factor, Hoh claimed, was that NATO outposts were handing out millions of dollars in cash to local firms and groups as part of their mission — enormous sums in a country where the majority live on less than $2 per day. “The Taliban were making a ton of money off these outposts,” Hoh exclaimed, “and everyone knew exactly where the money was going!”"
https://www.mintpressnews.com/ludicrous-cost-of-afghanistan-war-revealed...

Rolf Andersen, Mogens Holme, Anders Graae og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Pyrrhussejr II

Ildevarslende at ingen liberale politikere har tænkt over denne udvidelse af det statslige magtapparat overfor borgerne, som begynder at minde om George Orwell 1984.

Den godtroende vil jo påstå at det sker i # Den gode sags tjeneste# men hvem kan egentlig verificere, at det er tilfældet.

I 1943-1945 havde vi en modstandsbevægelse, som var nød til at destruere folkeregistrer for at disse registrer ikke blev brugt at Gestapo til at optrevle modstandsbevægelsen. I dag med den massive overvågning: en dansk modstandsbevægelse vil vanskeligt kunne overleve og begå sig, hvis hele overvågningsmenageriet er overtaget af en fremmed magt.

Det virker på mig som om at det store flertal at politikere har givet op og lagt sig ned og sagt denne digitale udvikling kan vi ikke ændre på i stedet for og gå ind og arbejde aktivt for borgernes retssikkerhed og afveje hensynet mellem statens behov for at overvåge deres borgere og borgernes fundamentale ret til beskyttelse af deres privatliv.

Nu ser vi i de autoritære regimer Kina, Saudi Arabien, med flere, hvorledes de nye overvågningsbeføjelser kan bruges til at slå enhver opposition ned i opløbet og skræmme borgerne fra overhovedet at mene noget som helst, der bare kunne være lidt farligt for magthaverne.

Hvis den tendens breder sig så går demokratiet til grunde for et demokrati uden debat og uden borgere som tør deltage det bliver et teater af organisationer og lukkede fora som træffer alle væsentlige afgørelser uden borgernes inddragelse og medindflydelse. Kort sagt intet demokrati men et autoritært og lukket teknokratur.

Jeg er som en liberal person meget bekymret over denne udvikling. Det huer mig ikke, at de fleste borgerlige men også andre politikere ser ud til at have lagt sig fladt ned på gulvet og sagt udviklingen må køre videre vi kan intet gøre i denne sag og det handler jo om bekæmpelsen af terror eller gør det kun det ?

VH
KFK

Rolf Andersen, Søren Fosberg, Nicolaj Knudsen, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

"Man kan i dag konstatere, at de spektakulære terrorangreb i stedet er afløst af angreb med knive og køretøjer."

Der er nu også angreb med skydevåben:

1. Wien november 2020 - https://www.information.dk/udland/2020/11/terror-wien-oestrig-laenge-vae...

2. Utrecht marts 2019 - ikke muligt at finde på information.dk - https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-03-19-politi-i-utrecht-har-mistanke-...

3. Liege maj 2018 - vist ikke på information.dk - https://www.berlingske.dk/internationalt/tredobbelt-drab-i-belgien-efter...

4. Carcassonne and Trèbes marts 2018 - https://nyheder.tv2.dk/udland/2018-03-24-gav-sit-liv-for-at-befri-gidsel...

Kubilay Karahan

Det er noget af et værre fup jeg i lang tid har læst. Vesten og Jihadister har det haft vældigt godt til sammen siden 1979. Måske for at forhindre et progressivt oprør i Vesten og Nær-Østen, hvad ved jeg. Hvad der forenede de reaktionære fascistode islamister og de neo-liberale kræfter havde bestemt formål til at forhindre - og hvis ikke muligt en langsom men sikker nedkørsel af - finans kapitalismens endelige for- og affald. Overdriver jeg, måske og måske ikke...

Helt enig i kommentarerne: ”Bin Laden” vandt værdikampen: ”Vesten” udvikledes mod et grusomt, brutalt, overvågningssamfund. Med droner med mere dræber vi hvem vi vil hvor vi vil – vi overvåger hele kloden. Vestlige værdier?

Kubilay Karahan

Findes der en enkelt "vestlig" journalist som tør at give en objektiv analyse af forbindelsen mellem Gülen Bevægelsen og CIA, og det mislykkede militære kup i Tyrkiet i Juli 2016? Hvem har neutraliseret hvem? Artiklens forfatter er enten forrygende helt bevidst om hvad han skriver om, eller han tjener bevidst nogle terrornationers interesser.